Lopetetut kaatopaikat tehosyyniin



Kaikkien lopetettujen kaatopaikkojen aiheuttamat riskit arvioidaan uudelleen tämän vuoden loppuun mennessä. Tietojen tarkistamisen yhteydessä selvitetään kaikki asutukselle ja pohjavesille aiheutuvat riskit, jotta maankäyttöä ja kaatopaikkojen kunnostusta voidaan suunnitella entistä tarkemmin.


Suomen ympäristökeskus lähettää nyt kaikille alueellisille ympäristökeskuksille otteet kaatopaikkarekisteristä. Näiden on määrä selvittää, onko oman alueen kaatopaikkojen riskit tutkittu ja millaisia toimenpidesuosituksia riskinarvioinnin perusteella on annettu.

Kaatopaikat ja saastuneet maat eivät aiheuta riskejä vain asutukselle, vaan ne vaarantavat myös pohjavesialueita ja pintavesiä. Nämä riskit ovat Suomen ympäristökeskuksen mukaan jääneet viime aikoina vähemmälle huomiolle.

Tietojen tarkistamisen yhteydessä kerätään myös tiedot siitä, miten paljon kaatopaikkoja on jo kunnostettu. Maankäyttö- ja kaavoitustietoja kerätään myös mahdollisista vanhoista kaatopaikoista

Rekisteritiedot vanhentuneita

Nykyisten kaatopaikkarekisterin vanhentuneiden tietojen perusteella Suomessa saattaisi olla enimmillään joitakin kymmeniä asuinalueita vanhojen kaatopaikkojen päällä tai välittömässä läheisyydessä.

Nykyisin kaatopaikoista on tietoja kolmessa eri rekisterissä. Lopetetuista kaatopaikoista on eniten tietoja kaatopaikkarekisterissä, mutta sen tietoja ei ole täydennetty neljään vuoteen.

Kaatopaikkarekisterissä oli vuonna 1995 tietoja kaikkiaan 1 186 lopetetusta kaatopaikasta. Tämän jälkeen on lopetettu yli sata kaatopaikkaa.

Rekisterissä on tietoja mm. kaatopaikan etäisyydestä lähimpään taajamaan, asutukseen, pohjavesialueeseen ja vesistöön. Tiedot ovat kuitenkin puutteellisia ja vanhentuneita.

Kaikki rekisterit ajan tasalle

Kaatopaikkatietoja löytyy myös saastuneiden maa-alueiden selvitys- ja kunnostusprojektin SAMASE-rekisteristä sekä alueellisten ympäristökeskusten VAHTI-rekisterissä.

Vuonna 1994 julkistetun SAMASE-raportin mukaan pohjavesialueilla ja asutuksen läheisyydessä sijaitsee kaikkiaan 3 135 kaatopaikkaa ja saastunutta maa-aluetta. Valtaosa näistä on teollisuuden saastuttamia alueita.

Näitä saastuneita alueita on arvioitu ja kunnostettu vuoden 1994 jälkeen, mutta muutokset eivät vielä näy SAMASE-rekisterissä. Tämäkin rekisteri päivitetään vuodenvaihteeseen mennessä.

STT-IKK
9.7.1999


AJASSA -SIVULLE