Mafia tappaa taas



Pitkän tauon jälkeen Sisilian mafia - Cosa Nostra - on jälleen hyökännyt valtiota vastaan. Maanantaina Cosa Nostran tappajat ampuivat Palermossa Sisilian maakuntahallinnon korkean virkamiehen.


Sisilian mafia on kokenut vuoden 1992 tuomarimurhien jälkeen monia takaiskuja, joukoittain sen sotilaita ja korkeita johtajia on pidätetty, omaisuutta takavarikoitu ja se on joutunut toimimaan matalalla profiililla. Nyt tilanne näyttää jälleen muuttuvan.

Merkkejä Cosa Nostran uudesta noususta on saatu viimeisen vuoden aikana sieltä täältä. Paikallishallinnon viranomaisia on uhkailtu kuolemalla ja heidän omaisuuttaan on tärvelty varoitukseksi useilla paikkakunnilla.

Myös suojelurahan kerääminen yrittäjiltä on jälleen nousussa. Samoin brutaalisuus. Mafiaan kuulumaton rikollinen yritti keväällä kiristää mafian "suojelemia" kauppiaita ja varoitukseksi muille moisesta törkeydestä mafiosot leikkasivat miehen molemmat kädet irti, ja jättivät hänet kuolemaan verenvuotoon.

Huumekauppakin on saamassa uutta puhtia, sillä poliisi paljasti keväällä Sisilian ensimmäisen huumelaboratorion sitten 1980-luvun. Tuolloin Sisilian mafian arvioitiin hallitsevan noin 30 prosenttia maailman heroiinikaupasta.

Mafia hyökkäsi valtiota vastaan aivan poikkeuksellisella voimalla ja raakuudella 80-luvun alusta aina 90-luvun alkuun saakka surmaten poliiseja, kenraaleja, korkeita virkamiehiä, poliitikkoja, tuomareita ja yrittäjiä, ja jopa järjestämällä puhtaan terroristisen autopommikampanjan ympäri Italiaa vuosina 1992-93. Osansa saivat niin Rooma, Milano kuin Firenzekin. Iskuissa kuoli yli 20 ihmistä.

Edes kirkonmihet eivät säästyneet mafian raivolta. Brancaccion kirkkoherra Giuseppe Puglisi teloitettiin niskalaukauksella kirkkonsa alttarille.

Matalaa profiilia ja vastatoimia

Muutos tapahtui vuoden 1993 jälkeen, mistä lähtien poliisi on pidättänyt joukon Cosa Nostran korkeimpia johtajia alkaen päälliköiden päällikkö don Totò Riina. Hänen jälkeensä useimmat ns. corleonesi -mafiaryhmittymään kuuluvat mafiajohtajat on pidätetty.

Corleonesit - Cosa Nostran sotilaallisesti vahvin ja tiukimmin organisoitu ryhmä - menetti näin aiemman tiukan otteensa Cosa Nostran johdosta ja tilalle nousi aavistuksen "maltillisempi" siipi, jota ennen Sisilian suurta mafiasotaa 1981-83 edusti edesmenneen don Stefano Bontaden johtama Palermon mafia.

Tämä huolimatta siitä, että Cosa Nostran johdossa on edelleen corleonese, Salvatore "don Binnu" Provenzano, jonka on onnistunut pakoilla poliisia jo yli 30 vuotta. Häntä on kuitenkin pidetty edeltäjäänsä Riinaa maltillisempana, perinteisemmän valtion kanssa yhteiseloon pyrkivän suuntauksen edustajana.

Osin tästä sekä valtion vastatoimista johtuen murhaaminen sekä Cosa Nostran sisällä että ulkopuolella laantui ennennäkemättömän alhaiseksi. Palermossa koettiin 90-luvun puolivälissä puolentoista vuoden ajanjakso, jolloin kaupungissa ei tehty yhtään mafiamurhaa, kun niitä vielä 80-luvun alussa tehtiin jopa 200 vuodessa.


Sisilian mafia ei ole yhtenäinen monoliitti, kuten usein ajatellaan. Siihen kuuluu monia eri ryhmittymiä sekä täysin itsenäisiä mafiaperheitä. Mafiaperheissä on tavallisesti muutamia kymmeniä sotilaita, mafiosoja, mutta joissakin perheissä on ollut jopa 200 jäsentä.

Sisilian mafian vanhin, voimakkain ja hierarkkisimmin organisoitunut ryhmä on Cosa Nostra, joka on toiminut pääasiassa Länsi-Sisiliassa (Palermon ja Trapanin provinssit). Siihen kuuluu noin 60-70 mafiaperhettä. Cosa Nostraan on 70- ja 80-luvuilla otettu mukaan myös itäsisilialaisia perheitä mm. Messinan provinssista. Yhteensä Sisiliassa toimii hieman alle 200 mafiaperhettä.

Cosa Nostra jakautui parikymmentä vuotta sitten kahteen leiriin, ns. corleonesi ja palermitani, joista jälkimmäinen edusti nimensä mukaisesti enemmän palermolaisia perheitä ja oli ehkä aavistuksen maltillisempi kuin "maalaisten" corleonesi-ryhmittymä.

Itä-Sisiliassa Catanian Santapaolan perhe on kuulunut Cosa Nostraan jo perustamisestaan lähtien 1920-luvulta. Lukuisat muut kaupungin mafiaperheet ovat olleet vuoroin sen liittolaisia tai sodassa sitä (ja toisiaan) vastaan.

Cosa Nostralla on edustajansa myös Agrigenton, Ennan ja Caltanissettan provinsseissa. Niissä on saanut jalansijaa 80-luvun alusta uusi mafiaryhmittymä, stidda, stiddari. Tämä ryhmä koostuu paikallisista perheistä ja osittain entisistä Cosa Nostran sotilaista.

Ragusan ja Siracusan provinsseissa mafia on suhteellisen nuori ja alueen itsenäiset mafiaperheet ovat useimmiten verisessä sodassa keskenään.


Kolme laukausta autoon

Muutoksen merkit alkoivat jo viime vuonna, kun mafia tappoi Palermossa ammattiliitto UIL:n johtoon kuuluneen Domenico Geracin ja erään palermolaisen yrittäjän, joka ei maksanut suojelurahaa. Geraci muuten työskenteli samassa Sisilian maakunnan maatalousvirastossa kuin maanantaina murhattu viraston henkilöstöpäällikkö Filippo Basile.

Basile ammuttiin autoonsa viraston edustalle klassiseen, ammattimaiseen mafiatyyliin: ikkunan läpi kolme 9-millisen luotia päähän. Keskellä kirkasta päivää, eikä tietenkään yhtään todistajaa. Liekö sattumaa vai tarkoitusta, mutta hänet surmattiin lähes samalla paikalla, jolla päälliköiden päällikkö Totò Riina tammikuussa 1993 pidätettiin?

Murhaa selvittämään perustettu ryhmä ei ole vielä saanut selville teon motiivia. Poliisi kuitenkin tutkii kaikki Basilen toimet viimeisen kolmen vuoden ajalta selvittääkseen, onko motiivi viraston sisäinen vai onko hän astunut jonkun ulkopuolisen varpaille.

Mahdollisuuksia on monia, sillä Basilella oli 2800 alaista ympäri Sisiliaa ja viraston budjetti miljardiluokkaa. Ja kun maataloudesta ja rahasta on kysymys, mafian intresseihin on vaikea olla törmäämättä.

Italian parlamentaarisen antimafiakomission puheenjohtaja Ottaviano Del Turco arveli tiistaina, että murhan takana ovat maataloussektorin julkiset urakat. Mafia on hallinnut niiden jakoa jokseenkin täydellisesti ja ottanut osansa jokaisesta urakasta. Del Turcon mukaan valtio on investoimassa lähivuosina Sisiliaan 18 000 miljardia liiraa ja totesi, ettei Cosa Nostra katsele niiden jakoa kädet taskussa.

Keskiviikkona tähän mahdollisuuteen viittasi myös sisäministeri Rosa Russo Jervolino. Hän viittasi juuri käynnissä oleviin tutkimuksiin julkisten urakoiden jaosta; maailman, jossa politiikan, talouden ja mafian tiet yhtyvät. Basile oli ollut yhteistyössä asiaa tutkineiden viranomaisten kanssa.

Jotkut taas arvelevat, että tapaus liittyy paitsi Cosa Nostran kokeiluun, mikä on valtion reaktio, myös Palermon syyttäjäviraston päällikön vaihtumiseen. Cosa Nostra on saanut suurimmat iskunsa pommeilla murhatuilta tuomareilta Giovanni Falconelta ja Paolo Borsellinolta ja heidän seuraajaltaan Giancarlo Casellilta, joka nyt väistyy syrjään.

Hän on mafian vihollinen numero yksi, jolle järjestö on myös antanut työsuhde-etuihin kuuluvan tappotuomion. Salakuunteluista on selvinnyt, että mafiosot ovat olleet riemuissaan ja kohotelleet maljoja Casellin lähdölle. Mafia ehkä haluaakin kokeilla, onko terroristrategiaan jälleen mahdollista palata ja missä mittakaavassa.

"Mafiaa ei ole lyöty"

Sanomalehti La Stampan haastattelema Caselli sanookin, että paluu aseisiin vahvistaa hänen pelkonsa siitä, että mafiaa ei ole lyöty.

Hän ei haastattelussa ota kantaa siihen, onko murha Cosa Nostran kokeilu, mutta ei sulje sitä poiskaan.
- Mafian tappajat seuraavat kaikkea, myös valtiollisen tason muutoksia. Se on selvää. Muuten se olisi gangsterilauma eikä Cosa Nostra.

Caselli kuitenkin muistuttaa, että mafian murhien motiivit ovat kuitenkin varsin spesifejä, seurausta jostakin tietystä virheestä tai teosta, eikä tällä tavalla "yleisiä".

Casellin sanoo Basilen murhan olleen vahvistus hänen aiemmalle käsitykselleen:
- Mafianvastainen taistelu on edelleen avoin, koko kansakuntaa koskettava kysymys. Cosa Nostra on kaikkea muuta kuin lyöty.

Samaa mieltä ovat hänen läheiset avustajansa, syyttäjät Guido Lo Forte ja Maurizio De Lucia.
- Basilen murha tehtiin korkealla ammattitaidolla. Merkit viittaavat Cosa Nostran uudelleen organisointiin, Lo Forte sanoi tiistaina.

Mahdolliseen Cosa Nostran uudelleen nousuun viittasi myös De Lucia keskiviikkona. Hänen mukaansa tutkijoilla ei ole tällä hetkellä tietoa siitä, toimiiko Cosa Nostran korkein päättävä elin, komissio, uudelleen vai ei ja jos toimii, niin millä kokoonpanolla. Sen uskottiin lopettaneen toimintansa, kun lähes kaikki historialliset päälliköt oli pidätetty.

- Kukaan ei tiedä, onko cupola (komissio) toiminnassa vai ei. Varmaa on, että jokin keskusjohto antaa Cosa Nostran jäsenille käskyjä. Tiedämme myös, että Palermo on tiukasti jaettu mafiaperheiden vaikutusalueisiin, eikä eri perheiden sotilaa saa astua toisen perheen alueelle. Järjestys siis on olemassa.

De Lucia huomautti keskiviikon La Stampassa, että jatkuvuus on olemassa paitsi alueellisen hallinnan ja suojelurahan kiristyksen, myös julkisten urakoiden sektorilla, joka saattoi olla Basilen kuoleman syy.
- Cosa Nostra hallitsee varmasti julkisia aliurakoita. Se heitettiin ulos ovesta, mutta se on tullut ikkunan kautta uudelleen sisään.

ILKKA AHTOKIVI
9.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE