Ärsytetty lohi käy onnekkaan pyytäjän koukkuun



Lohenpyynti ei käy käden käänteessä vaan asiaan täytyy paneutua varsin huolellisesti. Jos pyytäjä aikoo saada myös saalista, hänen on osattava ärsyttää lohi tarttumaan koukkuun. Parhaiten tämä onnistuu aggressiivisen värisellä ja liikkuvalla uistimella tai vieheellä.


- Siihen lohenkalastuksen filosofia perustuukin, kalatalouskonsulentti Mikko Liukkonen Suomen Kalamiesten keskusliitosta Rovaniemeltä tiivistää.

Onnea ja sinnikkyyttäkin toki tarvitaan. Liukkonen kertoo, että Tenojoella piti viime vuonna viipyä keskimäärin kaksi viikkoa ennen kuin pyytäjä todennäköisesti sai saaliin.

Yhä useammat suomalaiset ovat innostuneet lohenpyynnistä, vaikkakin lohenpyytäjien määrä on vielä muuhun virkistyskalastukseen varsin vähäinen.

- Suomessa virkistyskalastajia on noin 2,1 miljoonaa. Lohijoilla käy kalastajia noin 20 000-30 000, Liukkonen sanoo.

Liukkosen mukaan lohenpyynti on viime vuosina alkanut kiinnostaa sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ikinä aiemmin ole käyneetkään joella. Ja mikä ettei, tuumii Liukkonenkin. Vaikka saalista ei saisikaan, elämyksiä kertyy kosolti.

Kun 20 kilon kala pyörähtää vieheen vieressä tai näyttäytyy jopa kokonaan ilmassa, sekin on elämys, hän kuvailee.

Opas mukaan virtavesille

Lohenpyynti ei välttämättä ole koko perheen tai täysin kokemattoman lomailijan harrastus. Liukkonen muistuttaa, että virtavesi on vaarallinen. Siellä pitää osata käyttäytyä oikein.

- Suosituilla soutupaikoilla on aika tiukat säännöt siitä, miten käyttäydytään, milloin tulee oma vuoro ja miten siellä liikutaan, hän luettelee.

Kaikkein tärkeintä on muistaa antaa kalastusrauha muillekin. Liukkonen opastaa, ettei alavirran puolella olevan kalastajan eteen saa mennä.

- Lappeensuvannossa Kolarissa saattaa olla jopa 60 venettä parin kilometrin matkalla. Jotta homma pelaa, tietyt järjestyssäännöt on oltava ja sopu säilytettävä.

Liukkonen kehottaa ensi kertaa lohenpyyntiin lähtijää jopa käymään kalastuskurssin tai ainakin lukemaan jotain alan kirjallisuutta. Yksi vaihtoehto on ottaa matkaansa asiantunteva opas.

- Ihmisten lohenpyyntikiinnostuksen myötä on syntynyt opaspalveluja. Muun muassa Tenojoella on useita ja Tornionjoella jopa kymmeniä oppaita, Liukkonen neuvoo.

Hänen mukaansa opas- ja soutupalveluista kertovat esimerkiksi paikkakuntien matkailuinfot ja lukuisat esitteet. Pyyntitaitajien jäljille pääsee myös Internetin kautta.

Etelässäkin lohijokia

Parhaat lohenpyyntijoet löytyvät pohjoisesta, ja niistä suosituimmat ovat Tornionjoki, Tenojoki ja Simojoki.

Lohenpyyntipaikkoja löytyy kuitenkin myös eteläisemmästä Suomesta. Liukkosen mukaan niistä suosituin on Kymijoen alaosa, jossa käy yli 10 000 lohenpyytäjää vuosittain. Muita kohteita ovat esimerkiksi Vantaanjoki, Aurajoki, Merikarvianjoki ja Pyhäjoki.

- Kymijokea lukuunottamatta eteläisissä joissa kalamäärät ovat varsin vähäiset, Liukkonen kuitenkin huomauttaa.

Paras aika lohenpyyntiin on parhaillaan käsillä. Lohi lähtee alkukesästä nousemaan merestä ylöspäin suunnatessaan kutupaikoilleen tai synnyinalueelleen.

Silloin se on aggressiivinen ja herkkä ulkopuolisille häiriöille, Liukkonen toteaa. Elokuu on "lohenkalastusspesialistien" pyyntiaikaa. Tuolloin uroslohi puolustaa valloittamaansa reviiriään. Silloin pyydetään isoa kalaa, joka on kuitenkin hankalasti saatavissa.

Lupia jopa tien varrelta

Liukkonen on tyytyväinen, ettei Suomessa ole lähdetty rosvoamaan ihmisiä kalastuslupien hinnoilla. Hänen mukaansa esimerkiksi Tornionjoella lohenpyynnin turistihinta on 60 markkaa vuorokaudelta ja 160 markkaa koko viikolta.

Yli 18-vuotiaan täytyy vesialueen luvan lisäksi maksaa valtion kalastuksenhoitomaksu, joka on 90 markkaa. Vesialueen luvan saa näppärästi jokipaikkakunnalta. Liukkosen mukaan jopa tienvarsille on ilmestynyt kylttejä, joissa kerrotaan myytävinä olevista luvista.

STT-IKK
9.7.1999

Lohen kalastukseen liittyvää perustietoa on saatavilla muun muassa:

Tilastokeskuksesta
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta
Kalatalouden Keskusliitosta ja
Metsähallituksesta.

Kalapaikkoja voi tutkia vaikkapa Summer Flyn sivuilta ja kaikkien kalastukseen liittyvien linkkien sanotaan löytyvän täältä.


AJASSA -SIVULLE