Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti


Ericssonin johto vaihtui yllättäen

Ruotsalaisen matkapuhelinvalmistajan Ericssonin konsernijohtaja ja toimitusjohtaja Sven-Christer Nilsson erosi yllättäen keskiviikkona yhtiön palveluksesta. Uudeksi toimitusjohtajaksi nousi Ericssonin Aasia-osaston varatoimitusjohtaja Kurt Hellström ja pääjohtajaksi yhtiön hallituksen nykyinen puheenjohtaja Lars Ramqvist.

Ericssonin osakekurssi putosi rajusti sen jälkeen, kun tieto Nilssonin erosta tuli julkisuuteen. B-osake laski Tukholmassa reilut 8 prosenttia 262 kruunuun ennen pörssin sulkemista.

Ericsson pyysi toimitusjohtajavaihdoksen yhteydessä yhtiön hallituksen nykyistä puheenjohtajaa Lars Ramqvistia työskentelemään myös pääjohtajana. Myös aikaisemmin pääjohtajana toimineen Ramqvistin nimitys on kuitenkin väliaikainen.

- Johto saa ratkaista, kuinka pitkään, sanoi Ramqvist nopeasti koolle kutsutussa lehdistötilaisuudessa.

Johdon mukaan tällainen järjestely on nykyisessä tilanteessa yritykselle tärkeä ottaen huomioon käynnissä olevat rakennemuutokset, sanottiin Ericssonin lehdistötiedotteessa.

Lehdistötiedotteesta kävi ilmi, että yhtiö katsoo nyt tarvitsevansa vahvempaa johtajuutta kuin millaista Sven-Christer Nilsson on toteuttanut. Tiedotteen mukaan Ericssonin johto tukee niitä uudelleenjärjestelysuunnitelmia, jotka esiteltiin useita kuukausia sitten. Järjestelyt pitää kuitenkin toteuttaa nopeammassa tahdissa Ericssonin johtoaseman ja kannattavuuden säilyttämiseksi.

- Tämä ei ole mikään paniikkitoimenpide, vaan haluamme vain parantaa kannattavuutta, vahvisti Ramqvist.

Nilsson jättää toimitusjohtajan tehtävänsä välittömästi. Ericssonin tiedotuspäällikön Lars A. Stålbergin mukaan Nilsson saa 15 kuukauden pestistään erorahana kaksi vuosipalkkaa eli lähes 14 miljoonaa kruunua.

Sasi ehdottaa kompromissia WTO:n johtajasta

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi (kok.) esittää kompromissia Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtajakiistaan. Hänen mukaansa kuusivuotista virkaa tavoittelevat Uuden-Seelannin Mike Moore ja Thaimaan Supachai Panitchpakdi voisivat puolittaa virkakauden.

Sasi kertoi tiistain Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan haastattelussa, että ajatus puolittamisesta on tuotu esiin uusimmissa neuvotteluissa. Sasi toivoo, että pääjohtajan valinta saataisiin hoidettua jo ennen lomia, jotta loppuvuodesta Seattlessa Yhdysvalloissa pidettävä WTO:n ministerikokous ei vaarantuisi.

Suomi kannattaa pääjohtajan tehtävään Thaimaan ehdokasta, koska virka on tällä kierroksella luvattu kehitysmaille. Pääjohtajan valinta on ollut esillä siitä lähtien, kun italialainen Renato Ruggiero siirtyi toukokuussa eläkkeelle.

Sasin tehtävänä on EU-puheenjohtajamaan ministerinä esitellä EU:n yhteisiä näkemyksiä kauppajärjestön kokouksessa Seattlessa. Hän myös esittelee EU:n ehdokkaan järjestön pääjohtajaksi.

Japanin talouselämä uskoo valoisampaan tulevaisuuteen

Japanilaisen liike-elämän usko kotimaan talouteen on kasvanut huomattavasti kolmessa kuukaudessa, vaikka luottamusta kuvaava Tankan-indeksi on edelleen miinuksella. Suurien tuottajien osalta indeksi nousi kesäkuussa miinus 37:ään maaliskuun miinus 47:stä. Muutoksesta ilmoitti maanantaina Japanin keskuspankki.

Luottamuksen lisääntymiseen vaikuttivat vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden vahvat kasvuluvut sekä työttömyyden väheneminen toukokuussa ensimmäisen kerran kymmeneen kuukauteen.

EU:n komissio hyväksyi Norsk Hydron ja Sagan kaupan

EU:n komissio on hyväksynyt Saga Petroleum öljy-yhtiön myynnin Norsk Hydrolle. Komissio perusteli tiistaista päätöstään sillä, että molemmilla norjalaisyhtiöillä on suhteellisen pieni osuus öljy- ja maakaasumarkkinoista. Täten kaupalla ei ole merkittävää vaikutusta markkinoihin,

Norjan valtio omistaa 51 prosenttia Norsk Hydrosta. Fuusion jälkeen valtion omistusosuus laskee 43,4 prosenttiin.

EU:n komissiolla on oikeus tarkastaa suurten yritysfuusioiden vaikutuksia kilpailuun kaikkialla maailmassa, jos yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto nousee vähintään 5 miljardiin euroon, mistä vähintään 250 miljoonaa euroa on EU-alueella.

Tutkimuslaitos: Väestön ikääntyminen taittaa Euroopan talouskasvua

Alenevan syntyvyyden aiheuttama työvoimapula kutistaa Euroopan talouskasvua 25 vuodessa, sanoi taloustutkimuslaitos CEBR maanantaina. Lontoolainen tutkimuslaitos totesi syntyvyyden laskeneen sekä Länsi- että Itä-Euroopassa alle väestön uusiutumistason.

Työvoiman määrä alkaa laitoksen mukaan laskea vuoden 2005 tienoilla, ja pienentyneen työtä tekevien joukon täytyy ylläpitää yhä eneneviä määriä eläkkeellä olevia ihmisiä.

CEBR katsoo, että talouskasvu hidastuu työvoiman vähenemisen takia samalla, kun valtion eläkejärjestelmältä ja terveyspalveluilta loppuvat varat. Euroopan Unionilla on tutkimuslaitoksen mukaan edessään "suuren luokan talouskriisi", joka saattaa horjuttaa hallituksia ja murtaa yhteisvaluutta euron.

Viiden suurimman EU-maan tulisi CEBR:n mukaan saada muualta jopa 35 miljoonaa työntekijää vuoteen 2050 mennessä, jotta työvoiman määrä pysyisi nykyisellä tasolla.

Virolaiset investoivat ulkomaille

Virolaisyritysten ulkomaiset investoinnit olivat tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen päättyessä 36,4 miljardia kruunua eli noin 14,5 miljardia markkaa. Summa on noin puolet Viron vuotuisesta kotimaisesta bruttokansantuotteesta.

Ulkomaisten yritysten investoinnit Viroon ovat samanaikaisesti kasvaneet 69 miljardiin kruunuun (27,6 mrd mk). Niistä suoria investointeja oli vajaat puolet eli 29,4 miljardin kruunun arvosta.

Eniten suoria investointeja Viroon on tehnyt Ruotsi, jonka osuus oli 36 prosenttia. Suomen osuus koko summasta oli 30 prosenttia.

Ulkomaiset velvoitteet mukaan lukien on Viron kokonaisvelka ulkomaille 41,4 miljardia kruunua eli 57 prosenttia arvioidusta bkt:stä. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana on maan suora ulkomaanvelka kaksinkertaistunut 7,4 miljardiin kruunuun.

Luvut ovat peräisin maan keskuspankin tuoreesta katsauksesta.

Koonnut: IKK
9.7.1999


TALOUS -SIVULLE