EPP pyrkii laajenemaan nimenmuutoksella



Euroopan konservatiivisten ja kristillisdemokraattisten puolueiden yhteinen parlamenttiryhmä EPP (European People's Party) uusii kasvojaan. Suurimmaksi ryhmäksi nousseen EPP:n nimi aiotaan muuttaa.


Espanjan Marbellassa kokoontuneet EPP-puolueiden puheenjohtajat pohtivat ehdotusta, jonka mukaan EPP:n nimeen lisättäisiin demokraattisia liittolaisia koskeva maininta. Silloin sen siipien suojaan mahtuisi paremmin muidenkin kuin EPP-puolueiden parlamentaarikkoja, kuten esimerkiksi Ranskan vanhat gaullistit.

EPP aikoo myös poistaa ohjelmistaan kaikki federalistiset Euroopan yhdysvaltoihin viittaavat maininnat. Kokoukseen osallistunut Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö kuvaili uutta ajattelua selväksi myönnytykseksi niiltä, jotka ovat olleet selvimmin liittovaltioajattelun takana.

Niinistö toimii nykyisin Euroopan demokraattisen unionin (EDU) puheenjohtajana. Järjestö kattaa paljolti samat konservatiiviset ja kristillisdemokraattiset puolueet kuin kattopuolue EPP. Sen vuoksi niiden yhdistäminen on ollut pitkään esillä.

Marbellassa kypsyteltiin mallia, jossa EPP tulisi EDU:n jäseneksi. Niinistön mukaan myös EDU:n luonnetta muuttava ratkaisu olisi mielenkiintoinen. Siitä käydään kuitenkin vielä jatkokeskusteluja.

EPP haluaa enemmän komissiopaikkoja

Kesäkuun vaaleissa EU-parlamentin suurimmaksi ryhmäksi noussut konservatiiviryhmä EPP on tyytymätön tähänastisiin julkisuudessa olleisiin hahmotelmiin uuden komission kokoonpanosta.

Viimeisimmissä komissaarilistoissa on ollut puolisen tusinaa kristillisdemokraattisen tai konservatiivitaustan omaavia ehdokkaita. Tämä ei toisi muutosta nykyiseen tilanteeseen.

EPP-ryhmän tuleva puheenjohtaja, saksalainen Hans-Gert Pöttering korosti, ettei hän ole tyytyväinen kristillisdemokraattien edustukseen komissaarilistassa, jonka hän on nähnyt kokonaisuudessaan.

- Se ei ole tasapainoinen ehdotus, Pöttering huomautti.

Hänen mukaansa jokaista osaa on vielä tutkittava huolella. Saksalainen kristillisdemokraatti Pöttering valitaan 232:n hengen suuruisen EPP:n johtoon ennakkoarvioiden mukaan yksimielisesti ensi tiistaina. Hän seuraa belgialaista Wilfried Martensia, joka ei ollut ehdokkaana kesäkuun EU-vaaleissa.

Martens jatkaa kuitenkin EPP-puolueen johdossa. Hänet valittiin tähän tehtävään viime helmikuussa.

Vaikka poliittisen keskiviivan oikealla puolella ollaan tyytymättömiä komission puheenjohtajan Romano Prodin vielä julkistamattomaan ehdotukseen, ei EPP voi yksin estää komission nimittämistä. Eri asia on komission ja parlamentin suhteiden tuleva kehitys.

Saksan ratkaisu närästää

EPP:ssä on herättänyt närää myös hanke nimittää brittiläinen labour-poliitikko Neil Kinnock parlamenttisuhteista vastaavaksi komissaariksi. Tälle paikalle haluttaisiin parlamentin suurinta ryhmää miellyttävän puoluetaustan omaava henkilö.

Toinen vaikea pala on Saksa. Suomen kokoomusmeppien nelihenkistä ryhmää johtava Ilkka Suominen muistutti, että vihreiden ensimmäinen komissaarisalkku on poikkeus pitkään jatkuneesta käytännöstä. Sen mukaan toinen maan kahdesta komissaarista on tullut johtavasta hallituspuolueesta ja toinen suurimmasta oppositiopuolueesta. Nyt molemmat edustaisivat hallituspuolueita.

- Jos Prodi johonkin kompastuu, niin hän kompastuu tähän, Suominen ennusti.

- Tämäntyyppiset tasapainonäkemykset olisi viisasta ottaa huomioon jo tulevan toiminnankin kannalta, Niinistö puolestaan muotoili EPP:n mielipiteen.

Marbellan kokouksessa on komission kokoonpanon lisäksi pohdittu uuden EU-parlamentin ja EPP-ryhmän poliittisia näkymiä, yhteistyösuhteita ja unionin alkaneen viisivuotiskauden haasteita.

Korhola aloitti EPP-ryhmässä

Suominen kävi vielä keskiviikkona neuvotteluja Suomen edustajille tulevista valiokuntajäsenyyksistä. Hänen mukaansa pienten maiden edustajat saavat suhteellisen helposti toiveensa läpi, koska ne eivät yhdessäkään vie kovin montaa jaossa olevista paikoista.

Suominen käy itse kisaa ryhmän varapuheenjohtajan paikasta ruotsalaisten kanssa. Varapuheenjohtajien määrä aiotaan laskea kahdeksasta kuuteen.

EU-parlamenttiin keskustan ja RKP:n kanssa solmitusta vaaliliitosta valittu kristillisten Eija-Riitta Korhola aloitti uransa EPP-ryhmässä Marbellassa. Hänen jäsenyytensä hyväksytään virallisesti ensi viikolla.

Korholan lähtö eri ryhmään kuin liberaalien nimiin vannovat vaaliliittokumppanit on herättänyt keskustelua RKP:n ja kokoomuksen sisällä.

Kun EU-parlamentissa toimitaan paljolti poliittisten ryhmien määrittelemän liikkumavaran sisällä, kasvatti vaaliliitto keskustan ja RKP:n näkökulmasta sille vierasta poliittista voimaa EU:ssa. Kokoomuksessa oltiin puolestaan aluksi nyrpeitä alun perin EU-vastaisen puolueen edustajan tulosta integraatioon kaikkein myönteisimmin suhtautuvan ryhmään.

Korhola ja kristillisten puoluesihteeri Milla Kalliomaa perustelevat valintaa sillä, että myös Ruotsin kaksi kristillisdemokraattia kuuluvat EPP-ryhmään.

Kristillinen liitto ei ole EPP-puolueen jäsen, mutta asiaa harkitaan tarkemmin syksyllä. Puolue haluaa olla osana kansainvälistä yhteenliittymää. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäänee EPP, koska Euroopan kristillisdemokraatteja ei enää ole olemassa erillisenä järjestönä.

Korhola luonnehti kokousta kiinnostavaksi ja sanoi sopivansa hyvin joukkoon. Hän ehti käyttää torstaina jo pari puheenvuoroakin mm. Kosovon tilanteesta kommenttina Carl Bildtin alustukseen.

STT-IKK
9.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE