Niinistö haluaa useita maksajia Kosovo-kustannuksille



Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) haluaa jakaa Kosovon jälleenrakentamisen kustannukset mahdollisimman monelle eri taholle. Hänen mukaansa taakka jakautuu sitä laajemmalle, mitä enemmän mukaan saadaan kansainvälisiä rahoituslaitoksia.


Niinistö johtaa ensimmäistä kertaa maanantaina Brysselissä EU:n talous- ja valtiovarainministereiden neuvoston Ecofinin kokousta. Asialistalla on alustava keskustelu Länsi-Balkanin strategiasta, jossa pääkysymykseksi on noussut EU:n osuus Kosovon jälleenrakentamisessa.

Tiistaina kokous jatkuu eri kokoonpanossa. Rahoittamista ovat pohtimassa jälleenrakentamista koordinoiva korkean tason johtoryhmä, G7-maiden valtiovarainministerit sekä lahjoittajien ja kansainvälisten rahoituslaitosten edustajat.

Niinistön mukaan toimintaan liittyvien useiden eri hankkeiden ja siinä mukana olevin tahojen rahoitus pitää koordinoida. On tiedettävä hinta ja mistä suunnista laskuja tulee. Muuten niiden maksamisesta voi tulla mielenkiintoinen vaihe.

Kosovon kriisin hoitamisesta puhuttiin laajasti torstaina Espanjan Marbellassa, jossa EU:n konservatiivien ja kristillisdemokraattien EPP-ryhmä päätti kolmipäiväisen kesäkokouksensa.

Niinistö selosti parlamentaarikoille Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelmaa. Hän arvioi Suomen puheenjohtajuuden asettavan väistämättä "management"-kyvyn eli johtamisen ja hoitamisen koetukselle. Syynä on unionin historiassa aivan poikkeuksellisen eurooppalaisen kriisin jälkiseurausten selvittely.

Monet parlamentaarikot kantoivat keskustelussa huolta siitä, että EU:n budjetista viedään esimerkiksi aluetukirahat Kosovoon.

Vaikka mitään summia ei vielä ole määritelty tai hyväksytty, Niinistö piti selvänä, että jäsenmaat joutuvat osallistumaan jälleenrakentamisen kustannuksiin. Avoinna on, missä määrin se tapahtuu suoraan, EU:n välityksellä tai kansainvälisten rahoituslaitosten avustuksella. Hän korosti maksajien riittävän laajan joukon olevan myös EU:n tavoite.

Niinistö ilmoitti unionin ja puheenjohtajan olevan valmis reagoimaan Kosovonkin suhteen uusiin tilanteisiin, joihin epäilemättä joudutaan kuuden kuukauden aikana.

Liiikanen vaihtunee viiden vuoden päästä

Suomen kauden haasteista Niinistö mainitsi lisäksi EU:n laajenemisprosessin, toimielinjärjestelmän kehittämisen ja turvallisuuskysymykset. Oman alansa yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi hän nosti verotuksen.

Se ei merkitse verotuksen yhtenäistämistä, vaan haitallisen verokilpailun välttämistä. Tätä tavoitetta vierastaville Niinistö huomautti, ettei tervettä kilpailua voi olla yritysten houkuttelu maahan tarjoamalla mahdollisuus joko välttää verotus kokonaan tai saada lievempi kohtelu kuin maan omat yritykset.

EPP-parlamentaarikkojen Niinistölle esittämien kysymysten aiheet ulottuivat laittomien siirtolaisten sormenjälkirekisteristä saksan kielen asemaan ja biotekniikkaan asti.

Niinistö vakuutti, ettei Suomen hallitus aio vaihtaa Erkki Liikasta toiseen komissaariehdokkaaseen.
- Voi olla, että asiaan palataan viiden vuoden kuluttua, hän lievensi lausuntoaan.

STT-IA
9.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE