Noin 2 miljoonaa ulkomaalaista oleskelee laittomasti Venäjällä

Laiton maahanmuutto Venäjälle ja EU-maihin järjestäytyneen rikollisuuden käsissä



Järjestäytynyt rikollisuus on entistä enemmän mukana laittomassa maahanmuutossa sekä EU-maissa että Venäjällä. Ihmisten salakuljetusreitit noudattavat paljolti ase- ja huumekaupan jo aiemmin käyttämiä reittejä.


Laittoman maahanmuuton järjestäminen on taloudellisesti niin kannattavaa toimintaa, että se tulee lisääntymään tulevaisuudessa, arvioitiin Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvässä EU-Venäjä- maahanmuuttoseminaarissa Lappeenrannassa.

Venäjällä arvioidaan oleskelevan laittomasti noin kaksi miljoonaa ulkomaalaista. Heistä valtaosa on entisen Neuvostoliiton kansalaisia, jotka haluavat jäädä maahan.

Noin 200 000 laittomasti Venäjällä oleskelevaa ulkomaalaista haluaisi siirtyä Yhdysvaltoihin, Kanadaan tai EU-maihin, arvioivat Venäjän maahanmuuttoviranomaiset.

Viime vuosina erityisesti IVY-maiden ulkopuolelta, Aasiasta ja Afrikasta tulevien pakolaisten ja laittomien maahanmuuttajien määrä on kasvanut Venäjällä. Muun muassa Afganistanista tulee runsaasti turvapaikanhakijoita.

Järjestäytynyt rikollisuus käyttää Venäjän maahanmuuttoviranomaisten mukaan tehokkaasti hyväkseen IVY-maiden rajavalvonnan puutteita ja maahanmuuttoviranomaisten resurssipulaa. Koska Venäjä ei vaadi viisumia IVY-maista tulevilta, on laittomien maahanmuuttajien suhteellisen helppoa siirtyä väärennettyjen papereiden avulla Venäjälle.

Rahapulasta vuoksi Venäjän maahanmuuttoviranomaiset eivät juurikaan palauta laittomasti maassa oleskelevia takaisin lähtömaihin.

Ihmiset ja huumeet samoilla reiteillä

EU-maissa arvioidaan olevan noin 200 000-400 000 laitonta maahanmuuttajaa. Laittoman maahanmuuton takana on entistä useammin järjestäytynyt rikollisuus, joka kansainvälisen maahanmuuttopolitiikan kehittämiskeskuksen (International Centre for Migration Policy Development, (ICMPD) mukaan tuottaa laittomia maahanmuuttajia useita reittejä Eurooppaan.

Reittejä vaihdetaan jopa päivittäin olosuhteiden muuttuessa. Reitit ovat pääasiassa samoja, joita järjestäytynyt rikollisuus käyttää menestyksellisesti hyväkseen mm. tupakan, aseiden ja huumeiden salakuljetuksessa.

Etelä-Euroopassa laittomat maahanmuuttajat tulevat suurina joukkoina varsinkin Espanjan ja Italian kautta EU:n alueelle. Espanjaan laittomat siirtolaiset tulevat Pohjois-Afrikasta varsinkin Marokon kautta. Marokon kautta tulee myös arviolta 80 prosenttia Euroopan markkinoilla myytävästä hashiksesta.

Italiaan laittomat maahanmuuttajat tulevat Pohjois-Afrikasta sekä Albaniasta ja Kreikasta. Tätä reittiä käytetään niinikään sekä huumeiden, tupakan että aseiden salakuljetukseen.

Toiminnan taustalla häärivät usein albanialaiset rikollisjärjestöt, joilla on suhteita maan entiseen ja nykyiseen hallitukseen saakka sekä italialaiset rikollisorganisaatiot, etenkin Apulian maakunnan Sacra Corona Unita, (SCU). Myös Balkanin huumereitti entisen Jugoslavian valtioiden kautta on edelleen käytössä.

Monet laittomat siirtolaiset joutuvat tai ryhtyvät paikallisten rikollisjärjestöjen apureiksi, ja naiset taas pakotetaan prostituoiduiksi. Yksin Saksassa ja Italiassa on molemmissa tuhansia itäeurooppalaisia ja IVY-maista saapuneita naisia - usein alaikäisiä - pakotettu seksityöläisiksi väkivallalla ja henkilöpaperit viemällä.

Ihmis- ja huumekaupan sekä prostituution mukana myös itäiset rikollisjärjestöt ovat siirtäneet voimakkaasti toimintaansa EU-maihin. Lähes kaikki Itä-Euroopan ja IVY-maiden "mafiat" ovat edustettuina Keski- ja Etelä-Euroopan EU-maissa. Ne ovat luoneet liikesuhteet paikallisiin rikollisjärjestöihin ja niiden torjuminen on käynyt entistä vaikeammaksi.

Pohjoismaat kauttakulkualuetta

Baltian reittiä eli Liettuan, Latvian ja Viron kautta kulkevaa reittiä käytetään Pohjoismaihin suuntautuvassa laittomassa maahanmuutossa ja ihmiskaupassa.

Pohjoismaista laittomat maahanmuuttajat siirtyvät edelleen muualle Eurooppaan. Pohjoismaat ovat pääasiassa kauttakulkumaita kuten Venäjäkin IVY-maiden ulkopuolelta tuleville.

Maanantaina ja tiistaina pidetty seminaari on lähtölaukaus EU-maiden ja Venäjän väliselle maahanmuuttoyhteistyölle. Sisäasiainministeriön järjestämään, ensimmäiseen EU:n ja Venäjän väliseen maahanmuuttoseminaariin osallistui yli 80 maahanmuuttoasiatuntijaa EU-maista, Venäjältä ja Baltian maista.

Seminaarin tavoitteena oli toimia lähtölaukauksena EU-maiden ja Venäjän väliselle maahanmuuttoyhteistyölle.

ILKKA AHTOKIVI
9.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE