Puunkäyttö uuteen ennätykseen

Metsäteollisuus: Puun korjuu Suomessa halpaa



Metsäteollisuus kiistää väitteet suomalaisen puun korkeista korjuu- ja hallintokustannuksista, jotka nostaisivat puun hintaa. Metsäteollisuuden mielestä kehittyneestä teknologiasta ja itsenäisen urakointijärjestelmän tehokkuudesta johtuen puun korjuun kustannustaso on Suomessa maailman alhaisimpia. Puunkäyttö nousi Suomessa viime vuonna uuteen ennätykseen.


Kehittynyt teknologia ja itsenäisen urakointijärjestelmän tehokkuus pitävät Suomessa puun korjuun kustannustason yhtenä maailman alhaisimmista. Tämä puolestaan on Metsäteollisuuden mukaan mahdollistanut useimpien puutavaralajien kohdalla kansainvälisesti erittäin korkean kantohinnan.

Metsäteollisuus nojaa väitteensä hiljattain valmistuneeseen kansainväliseen vertailuun keskeisten metsätalousmaiden puukustannuksista kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Asiantuntijaselvityksen mukaan eri maiden puutavaralajikohtaisissa kustannusrakenteissa Suomen kantohinnat ovat kuusitukkia lukuun ottamatta selvästi korkeimmat kaikista vertailun kohteena olevista maista. Sen sijaan korjuukustannukset ovat USA:n etelävaltioita lukuun ottamatta ylivoimaisesti alhaisimmat.

Yleiskustannukset ovat vertailussa korkeammasta päästä, mutta kuitenkin alhaisemmat kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa metsänomistajien omat organisaatiot toimittavat pääosan puusta tienvarteen.

Erot eri maiden yleiskustannusten välillä ovat pienet, joten niiden vaikutus puun tehdashintavertailuun on Metsäteollisuuden mukaan vähäinen. Suomessa puun hinta tehtaalla on joka tapauksessa puutavaralajista riippumatta eräs maailman korkeimmista.

Sekä pysty- että hankintakauppaa

Metsäteollisuus ostaa puuta sekä pysty- että hankintakaupoin. Alkuvuoden aikana tienvarteen toimitettavien hankinta- ja toimituspuiden määrä yritysten puunostossa on ollut yli kolme miljoonaa kuutiometriä, mikä vastaa noin neljännestä kaikesta yksityismetsistä ostetusta puusta.

Hankintapuusta noin puolet on metsänomistajien itsensä tienvarteen toimittamaa ja lopuista ovat huolehtineet itsenäiset urakoitsijat. Pystykauppapuu on korjattu käytännössä sataprosenttisesti itsenäisten yrittäjien toimesta.

Metsäteollisuus korostaa vaihtoehtoisten kauppamuotojen merkitystä ja tärkeyttä. Pelkkään tienvarsihinnoitteluun perustuva menettely poistaisi sen mielestä vaihtoehdot metsänomistajien päätöksenteolta oman metsänsä puiden myynnissä. Tämä taas vähentäisi tehokkuutta, nostaisi korjuukustannuksia ja vaikuttaisi siten mitä ilmeisimmin alentavasti metsänomistajien kantorahatuloihin.

- Esitetyt väitteet suomalaisen puun korkeista korjuu- ja hallintokustannuksista ovat vailla todellisuuspohjaa, Metsäteollisuus sanoo.

Suomen puunkäyttö uuteen ennätykseen 1998

Suomen raakapuun käyttö kasvoi viime vuonna 2,8 miljoonaa kuutiometriä ja nousi suuremmaksi kuin koskaan aiemmin. Teollisuuden ja kiinteistöjen käyttöön sekä vientiin meni raakapuuta yhteensä 73,3 miljoonaa kuutiometriä, kun puun käyttö vuotta aiemmin oli 70,5 miljoonaa kuutiometriä.

Teollisuuden raakapuun käyttö nousi metsätilaston mukaan viime vuonna 67,7 miljoonaan kuutiometriin, kun se vuotta aiemmin oli 64,9 miljoonaa kuutiometriä. Kiinteistöt käyttivät puuta 4,6 miljoonaa kuutiometriä. Vientiin puuta meni vajaat 1,0 miljoonaa kuutiota.

Tuonnin osuus teollisuuden raakapuun käytöstä oli viime vuonna 16 prosenttia. Teollisuus käytti tuontipuuta yhteensä 10,9 miljoonaa kuutiometriä. Koko puunkäytön tavoin myös raakapuun tuonti nousi uuteen ennätykseen. Vuotta aiemmin teollisuus käytti tuontipuuta yhteensä 9,5 miljoonaa kuutiometriä.

Kymmenessä vuodessa kasvua yli 16 miljoonaa kuutiota

Suomessa käytettiin viime vuonna puuta 16,1 miljoonaa kuutiometriä enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin. Vuonna 1988 puun kokonaiskäyttö oli 57,2 miljoonaa kuutiometriä. Vuonna 1970 Suomessa käytettiin puuta 53,9 miljoonaa kuutiometriä ja vuonna 1980 55,8 miljoonaa kuutiometriä.

Eniten puuta meni puumassateollisuuden tarpeisiin. Massateollisuuden puun käyttö kasvoi kolme prosenttia edellisvuodesta ja kohosi 48,1 miljoonaan kuutiometriin. Siitä kotimaista raakapuuta oli 24,4 miljoonaa kuutiometriä ja tuontipuuta 9,2 miljoonaa kuutiota. Haketta ja purua massateollisuus käytti 11,5 miljoonaa kuutiometriä.

Puutavarateollisuus käytti viime vuonna puuta 21,1 miljoonaa kuutiometriä eli seitsemän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Siitä kotimaisen raakapuun osuus oli 29,4 miljoonaa kuutiometriä ja tuontipuun 1,6 miljoonaa kuutiometriä.

Teollisuuden käyttämästä kotimaisesta puusta oli viime vuonna mäntyä 23,9 miljoonaa kuutiometriä, kuusta 26,3 miljoonaa kuutiometriä ja lehtipuuta 6,7 miljoonaa kuutiometriä. Teollisuuden tuontipuusta lehtipuuta oli 6,8 miljoonaa kuutiometriä, mäntyä 2,1 miljoonaa kuutiometriä ja kuusta 1,1 miljoonaa kuutiometriä.

IKK-STT
9.7.1999


TALOUS-SIVULLE