Oppositio protestoi kansallismielisellä laululla

Vähemmistökielilaista särö Slovakian hallitusrintamaan



Slovakian parlamentin viikonvaihteessa hyväksymä uusi vähemmistöjä koskeva kielilaki on nostattanut kansallismielisiä tunteita maan oppositiossa, ja jättänyt särön myös Mikulas Dzurindan johtamaan hallitusrintamaan.


Entisen pääministerin Vladimir Meciarin demokraattisen liikkeen (HZDS) ja Jan Slotan kansallisen puolueen (SNS) edustajat pidättäytyivät parlamentin äänestyksestä ja lauloivat sen sijaan kansallismielistä laulua "Nouskaa slovakit", joka viittaa slovakkien vapautusliikkeeseen Itävalta-Unkarin ajoilta. Slovakeilla on pitkä historia Unkarin alaisuudessa.

Myös unkarilaisten koalitiopuolueelle (MKP) uusi kielilaki on karvas pala, mutta päinvastaisesta syystä. Unkarilaispuolue on mukana nykyisessä hallituksessa, mutta se ei saanut lakiin tärkeänä pitämäänsä kohtaa, jonka mukaan vähemmistökielten käyttö paikallisella tasolla turvattaisiin, jos vähemmistöjä on 10 prosenttia väestöstä.

Parlamentin äänestyksen jälkeen hyväksymässä laissa oikeus on rajattu vähintään 20 prosenttiin. Unkarilaisten kaikki 15 kansanedustajaa äänestivät lakiesitystä vastaan.

Kielilaki kynnys EU-neuvotteluihin

MKP:n kunniapuheenjohtaja ja parlamentaarikko Miklos Duray ei kuitenkaan halua hoppuilla päätettäessä pysymisestä hallituksessa.

- Kielilakia on yritettävä muuttaa. Jos talousreformit kuitenkin vesittyvät samalla tavalla kuin kielilaki, hallituksessa pysymistä on vakavasti harkittava uudelleen, Duray totesi Unkarin tiedotusvälineissä.

Slovakian vajaasta 5 miljoonasta asukkaasta lähes 1,5 miljoonaa kuuluu vähemmistöihin. Suurimpia ryhmiä ovat unkarilaiset (yli 600 000) ja romanit (n. 500 000).

Pääministeri Vladimir Meciarin kaudella vähemmistöjen kieli- ja kulttuurioikeudet käytännössä lakkautettiin. Vähemmistöjen aseman turvaamista laissa on pidetty yhtenä kynnyskysymyksenä päätettäessä Slovakian EU-neuvottelujen aloittamisesta.

STT-IA
12.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE