Ohjukset ja ydinvoimalat saattavat sekoilla vuosituhannen vaihteessa

Y2K uhkaa Venäjää



Lännessä ollaan oltu huolestuneita vuoden 2000 vaihtumisen aiheuttamasta tietokonejärjestelmien sekoamisesta jo vuosia, mutta Venäjällä ongelmaan on herätty vasta muutama kuukausi sitten. Venäjän parlamentti varoitteleekin maata huolestuneena, mutta toimenpiteet ovat jo liian myöhäisiä.


Venäjän parlamentin alahuone hyväksyi viime viikolla oman vuosituhannenvaihteen ongelmiin keskittyvän lain, joka velvoittaa valtiota ja yksityisiä yrityksiä tekemään suunnitelmia tietokoneongelmien välttämiseksi.

Duuma ei kuitenkaan ole myöntänyt tarkoitukseen varoja, ja kaiken lisäksi laki tulee aivan liian myöhään.

Asiantuntijoiden Y2K:ksi kutsuma milleniumongelma tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että tietokoneet tulkitsevat vuoden 2000 tarkoittavan vuotta 1900, koska vuosiluvut on tietokonejärjestelmissä lyhennetty käyttäen kahta viimeistä numeroa.

Venäjä on länsimaita vähemmän riippuvainen tietokoneista, ja asiantuntijat ovatkin pitäneet maata myös vähemmän alttiina milleniumongelmalle. Ongelma koskettaa kuitenkin monia tärkeitä aloja.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on laskenut Venäjän olevan 12 kuukautta länttä jäljessä vuosituhannen vaihtumiseen valmistautumisessa. Muut asiantuntijat ovat puhuneet jopa kahdesta tai kolmesta vuodesta. Vaara maan kahdeksan miljoonan tietokoneen romahtamisesta muutaman kuukauden kuluttua onkin suuri.

Reilu vuosi sitten silloinen pääministeri Sergei Kirijenko vaati, että valtionhallinnon tietokoneille on tehtävä jotain ongelmaan varautumiseksi. Kirijenko kuitenkin erotettiin muutamaa kuukautta myöhemmin, eikä hänen ohjeitaan koskaan ehditty noudattaa.

Tammikuussa silloinen pääministeri Jevgeni Primakov otti asian esille ja nimitti oman Y2K-komission, jonka piti koordinoida työtä ja valistaa yleisöä. Paljon ei kuitenkaan ole saatu tehdyksi.

Asiantuntijoita on, mutta ei rahaa

Ongelmana milleniumongelman hoitamisessa ei ole pätevien ohjelmoijien puute, vaan, kuten tavallista, rahapula. Valtiollinen viestintä- ja tiedotuskomitea laski viime vuonna, että Y2K-ongelman hoitaminen maksaa noin 500 miljoonaa dollaria.

Arvio on myöhemmin noussut 12-15 miljardiin dollariin. Valtionhallinnon osastojen pitäisi itse kattaa kustannukset, mutta kassat ammottavat tyhjinä.

Pelkästään Venäjän pohjoinen laivasto, joka käsittää 40 ydinsukellusvenettä ja kolme ydinkäyttöistä risteilijää, on laskenut tarvitsevansa kolme miljoonaa markkaa ja puolen vuoden työn saadakseen ongelman kuriin.

Työn rahoittamiseksi laivasto on ehdottanut myyvänsä loppuun kuluneita tietokoneita, jotka sisältävät arvokkaita metalleja. Kreml ei ole vielä reagoinut ehdotukseen.

Ohjukset ovat painajainen

Painajaisena kummittelee, että joku Venäjän tuhansista ydinkärkiohjuksista laukeaa tietokoneiden sekoamisen takia. Puolustusministeri Igor Sergejev on väittänyt jo kauan, että ohjukset eivät ole riippuvaisia tietokoneista, mutta 134 laukaisurampin tutkimus viime vuonna osoitti, että rampeista yli 70 on tietokoneiden varassa.

Tutkimuksen jälkeen puolustusministeriö on pitänyt tärkeimpänä työtä ydinkärkiohjusten parissa, ja sotilasaikakauslehti Jane's Intelligent Reviewn mukaan Y2K:n aiheuttamat ohjusten laukeamiset ovat epätodennäköisiä.

Sen sijaan varoitusjärjestelmä saattaa vuodenvaihteessa ryöstäytyä hallinnasta. Yhdysvallat onkin tehnyt aloitteen yhteisen varoitusjärjestelmän rakentamiseksi Coloradoon. Tällä tavoin venäläiset ja amerikkalaiset viranomaiset voisivat tehdä yhteistyötä vahingossa aloitetun ydinsodan estämiseksi.

Ydinvoimalat ovat suuri vaara

Jane'sin tutkimuksen mukaan Y2K-ongelman iskeminen ydinvoimaloihin on vakavampi vaara. Hallinta-, mittaus- ja varoitusjärjestelmien jumiutumisen estämiseksi on ehditty tehdä vasta vähän.

Yksi mahdollisuus sekoilujen estämiseksi on ydinvoimalan sulkeminen uudeksi vuodeksi, mutta Venäjän kylmä talvi tuskin antaa tähän mahdollisuuksia. Venäjän kriisiministeri onkin jo valmistellut katastrofisuunnitelmia mahdollisen ydinonnettomuuden varalle.

NTB-IA
9.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE