Aluehallintouudistus edennyt lähes suunnitellusti



Aluehallinto 2000 -uudistus etenee odotetusti ja lähes tavoitteiden mukaisesti. Tämän osoittaa tutkija Jari Stenvallin kysely, jossa on selvitetty ensikokemuksia lääninhallintouudistuksesta, työvoima- ja elinkeinokeskusten perustamisesta ja maakuntapohjaisesta aluejaosta.


Kyselyn perusteella lääninhallitusten johdosta neljä viidesosaa oli työyksikkönsä kannalta tyytyväinen uudistukseen.

Sen sijaan TE-keskuksia arvioivista johtohenkilöistä puolet suhtautui uudistukseen kielteisesti. Kyselyyn vastasi yhteensä 95 lääninhallituksien ja TE-keskusten johtohenkilöä ja ohjauksesta vastaavaa virkamiestä.

Keväällä kysely laajentuu koskemaan lääninhallitusten ja TE-keskusten henkilökuntaa ja syksyllä aiotaan tentata eri asiakas- ja sidosryhmiä. Loppuraportin pitäisi valmistua ensi vuoden huhtikuussa.

Säästöistä yli puolet kasassa

Tutkija Jari Stenvallin mukaan kahdentoista läänin supistuminen kuudeksi ei ole sujunut tasatahtia, sillä läänit ovat nyt jakaantuneet kahteen leiriin.

Suurlääneissä -Itä-Suomessa, Länsi-Suomessa ja Etelä-Suomessa - keskeistä on ollut organisaatioiden yhteen hitsautuminen, kun taas Oulussa, Lapissa ja Ahvenanmaalla muutokset ovat olleet vähäisempiä.

Säästöjen aikaansaaminen on lääninhallituksissa koettu ongelmalliseksi, ja säästökohteiden etsiminen onkin aiheuttanut runsaasti työtä.

Tämän vuoden loppuun mennessä säästötavoitteesta on saavutettu yli puolet eli noin 10 prosenttia tavoitellusta 20 prosentista. Tuolloin 65 miljoonan tavoitteesta on nipistetty 36 miljoonaa.

Sisäministeriön hallinto-osaston ylijohtaja Pekka Kilpi muistuttaa, että lääninhallituksille on uudistuksen jälkeen siirtynyt myös paljon uusia tehtäviä esimerkiksi opetuspuolelta. Silti resursseja ei ole lisätty.

Suurin mullistus ovat TE-keskukset

Perustetuissa 15 TE-keskuksessa vallitsee yksimielisyys uudistuksen keskeisimmistä tavoitteista. Tarkoitus on muun muassa yhdenmukaistaa työvoima- ja elinkeinopolitiikkaa, tuoda yhteistyötä toimialojen välille ja kehittää asiakaspalvelua.

Yhteistyössä on ollut myös kitkaa, koska aiemmin työvoima-, maatalous- ja yrityshallinnolla on ollut toisistaan poikkeavia hallintokulttuureja.

TE-keskusten puheenjohtaja Jaakko Kekoni Pohjois-Savon TE-keskuksesta huomauttaa, että uudistus on kokonaisuudessaan mainettaan parempi. Hänen mukaansa nyt valmistunut selvitys myös selkeästi kuvaa keskeneräisen prosessin alkuvaihetta.

- Saman katon alle viimeiset TE-keskukset muuttavat vasta vuoden 2000 aikana, Kekoni sanoo.

Myös ylijohtaja Kilpi pitää Aluehallinto 2000:ta onnistuneena.
- Uudistukseen ei kokonaisuudessaan liittynyt niin paljon dramatiikkaa kuin alun perin ajateltiin.

Kilven mukaan suurempi muutos on lopultakin ollut TE-keskusten perustaminen kuin läänien jakaminen. Lääniuudistus kun oli vain seurausta jo aiemmin tehdyistä hallinnollisista muutoksista. Uudistettuun aluehallintoon siirryttiin syyskuussa 1997.

STT-IA
9.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE