EU vaati Kosovon sotarikollisia vastuuseen



EU:n ulkoministerit vaativat torstaina Luxemburgissa, että Kosovon albaanien sorrosta vastuulliset pitää saada Jugoslavian sotarikoksia käsittelevän kansainvälisen tuomioistuimen eteen vastaamaan teoistaan.


Tiukasti muotoillussa päätöslauselmassaan ministerit tähdensivät, että kaikkien niiden ihmisten, jotka ovat suunnitelleet, hyväksyneet tai toteuttaneet Kosovon albaanien pakkosiirtoja ja syyllistyneet kidutukseen ja murhiin on vastattava henkilökohtaisesti Haagin tuomioistuimessa.

EU:n puheenjohtajamaan Saksan ulkoministeri Joschka Fischer totesi kuitenkin, että on vielä liian aikaista päättää, asetetaanko Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic oikeuden eteen.

- EU-maiden yhteinen julkilausuma osoittaa joka tapauksessa, että me emme voi hyväksyä etniselle sodankäynnille perustuvaa politiikkaa. Se mitä näemme on nationalismia ja rasismia, jotka ovat vanhoja vitsauksia Euroopassa, Fischer sanoi.

EU tuki myös sotilasliitto NATO:n Milosevicille asettamia ehtoja, jotta Jugoslavian vastaiset ilmaiskut voitaisiin lopettaa. NATO on vaatinut mm. kaiken sotilaallisen toiminnan lopettamista heti ja serbijoukkojen vetämistä pois Kosovosta.

Ei kantaa oikeutukseen

Ulkoministeri Tarja Halonen totesi, ettei EU ottanut kantaa siihen, onko Jugoslavian pommittaminen oikeutettua. Useat maat, niiden joukossa mm. Suomi, Ruotsi, Irlanti, Italia ja Kreikka, tähdensivät kokouksen aikana, että EU ja NATO ovat kaksi eri järjestöä.

- Tämä on EU:n ja NATO:n välinen ero: EU ei kutsu ilmaiskuja oikeutetuiksi, Halonen sanoi.

"Oikeutetun" sijaan päätöslauselmassa todettiin, että Jugoslavian vastaiset pakotteet, niiden joukossa myös sotilaalliset toimet, ovat olleet sekä tarpeellisia että "paikallaan".

Päätöslauselmaa pehmennettiin tässä kohdassa kokouslähteiden mukaan sen jälkeen, kun liittoutumattomat maat Suomi ja Ruotsi sekä NATO-maa Kreikka olivat sitä vaatineet.

Ministerit antoivat myös tukensa Montenegron presidentille Milo Djukanovicille. Samalla EU varoitti Jugoslavian keskushallitusta yrityksistä heikentää demokraattisesti valittua Montenegron hallitusta. Kaikki sellaiset pyrkimykset johtavat vakaviin seurauksiin.

Ulkoministerit vahvistivat myös sisäministerien keskiviikkona tekemän päätöksen, jonka mukaan Kosovon pakolaisia tulisi pyrkiä auttamaan ensi kädessä lähialueella Balkanilla. Kaikkien evakuointien on tapahduttava vapaaehtoisesti.

Ministerit korostivat lisäksi, että Kosovon poliittisessa ratkaisussa on otettava huomioon myös koko alueen vakauttaminen.

STT-IA
9.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE