Lipponen rakentaa hallitusta entiselle pohjalle



Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen ryhtyy muodostamaan uutta hallitusta entiseltä hallituspohjalta.


Tasavallan presidentti antoi odotusten mukaisesti Lipposelle torstaina tehtäväksi muodostaa toimintakykyinen enemmistöhallitus. Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat perjantaina.

Lipponen kävi iltapäivällä selostamassa hallitustunnustelujen tuloksia presidentille. Lipposen mukaan tunnusteluneuvottelujen ja erilaisten keskustelujen perusteella ilmeni, että hallituksessa olevat viisi puoluetta ilmeisesti arvostavat harjoitettua yhteistyötä ja että niiden kesken voitaisiin parhaiten sopia ohjelmallisista kysymyksistä.

- Yhdistävänä lähtökohtana ovat myönteiset kokemukset yhteistyöstä. Yhdistävänä tavoitteena on ennen muuta vakaa kasvu ja paraneva työllisyys, hän korosti presidentti Martti Ahtisaarelle.

Lipponen mainitsi tapaamisen jälkeen, että ohjelmallisissa kysymyksissä on vielä selvitettävää.
- Mutta jos puhutaan sosiaalivakuutuksesta ja työelämäkysymyksistä, niin yhteistyömahdollisuudet näyttävät hyviltä, hän pohti.

Tunnustelijan esitys ja puolueiden tahto

Tavoiteltava hallituspohja perustuu Lipposen mukaan siihen, että kaikille näille viidelle puolueelle sopii lähteä neuvotteluihin. SDP:n puoluehallitus ja eduskuntaryhmä tekivät aiemmin päivällä yksituumaiset ratkaisut asiasta.

- Vaikka tämä on tunnustelijan esitys, niin se on kuitenkin samalla näiden viiden puolueen tahto, hän muistutti.

Uutta hallitusta ryhdytään muodostamaan siis SDP:n, kokoomuksen, vasemmistoliiton, RKP:n ja vihreän liiton kesken. Aiemmin päivällä Lipponen arveli, että mukaan voisi tulla myös yksi sitoutumaton ministeri.

Käytännössä tämä merkitsee, että maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä jatkaisi uudessakin hallituksessa sitoutumattomana ministerinä.

Hallitusmuodostamistehtävää voisi lukea niinkin, että neuvottelujen kuluessa jokin puolue voitaisiin vaihtaa. Lipponen ei ryhtynyt kommentoimaan tätä mahdollisuutta.

Vaalitulos otettu huomioon

Hallitustunnustelujen yhteydessä korostettiin, että vaalitulos on otettava huomioon. Lipposen mukaan tämä näkyy siinä, että SDP on suurin ryhmä eduskunnassa ja kokoomus suurin vaalivoittaja. Nykyiset hallituspuolueet säilyttivät myös yhteen laskettuna asemansa.

Lipposen mukaan valmiutta oli myös keskustan suuntaan. Hän muistutti, että jotkut viidestä puolueesta ottivat kantaa hallituspohjan jatkamisen puolesta jo tunnusteluvaiheessa.

- Me kiinnitimme huomiota siihen. että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja (Mauri) Pekkarinen on viitannut on siihen, mitä ennen vaaleja esitettiin. Tämä on tietysti vaikuttanut myöskin, kun puhutaan ohjelmista ja tavoitteista, hän huomautti.

Pekkarinen ehätti torstaina iltapäivällä mainita, että ratkaisussa oli kyse valtapolitiikasta. Lipponen vastasi tähän, että hallituksen muodostaminen on parlamentarismia. Hän korosti, että jos hallitus muodostuu kaavaillulla pohjalla, niin siinä on silloin monen puolueen tahto mukana.

Lipponen vakuutti, että hallitusneuvotteluissa keskitytään vakavasti niihin ongelmiin, joita yhteiskunnassa on. Siinä otetaan mukaan mm. kansalaisilta saadut palautteet.

Hallitusneuvottelut aloitettaneen perinteisellä tavalla eli erilaisilla katsauksilla. Samoin kuullaan työmarkkinajärjestöjä.

Ohjelmakysymykset ratkaisivat

Lipponen sanoi SDP:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen torstaina iltapäivällä, että ratkaisu perustuu käytyihin ohjelmallisiin keskusteluihin ja vaalitulokseen.

- Kysymys on yleisarviosta siitä, miten voitaisiin muodostaa yhteistyökykyinen enemmistöhallitus, Lipponen sanoi.

Lipponen perusteli keskustan jättämistä ulos hallitusneuvotteluista ohjelmallisilla kysymyksillä.

- Ohjelmallisissa kysymyksissä olemme katsoneet sosiaaliturvaan, sosiaalivakuutukseen, ansiosidonnaiseen turvaan liittyviä kysymyksiä, samoin työelämän asioita. Huomioon on otettu myös se keskustelu, jota on viime aikoina käyty näistä asioista, Lipponen sanoi.

Jossain määrin valintaan vaikutti Lipposen mukaan valtiontalous eli se, miten on mahdollista toteuttaa tehtyjä lupauksia.

- Haluan korostaa sitä, että tämä on ollut vaikea valinta. Kysymys on ollut siitä, että ne tavoitteet, joita sosialidemokraatit pitävät tärkeinä, meidän mielestämme tässä tilanteessa voidaan parhaiten turvata sillä yhteistyöllä, joka rakentuu kokoomuksen, vasemmistoliiton, ruotsalaisen kansanpuolueen ja vihreiden varaan.

- Lähdemme siis asiapohjalta hallitusneuvotteluihin ja niissä sitten selviää lopullisesti hallituksen muodostaminen, Lipponen sanoi.

Hallitukseen voisi tulla Lipposen mukaan mahdollisesti myös sitoutumaton ministeri.

SDP korostaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta

Lipposen mukaan sosiaalidemokraatit painottavat sitä, että politiikan linjassa ja hallitusohjelmassa tulee näkyä sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Voimakkaampaa otetta vaatii mm. asuntopolitiikka.

- On panostettava alueelliseen tasapainoon. Tarvitaan siis tehokasta aluepolitiikkaa myös jatkossa. Tietenkin hyvää yhteistyötä talouspolitiikassa, työmarkkinoilla, jotta kasvu ja kaikkein tärkein tavoite työllisyyden paraneminen voidaan turvata, Lipponen sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Erkki Tuomiojan mukaan eduskuntaryhmä yhtyi SDP:n puoluehallituksen esitykseen hyvinkin yksimielisesti. Eduskuntaryhmän parituntisessa keskustelussa painottuivat pohjakysymyksen ohella ohjelmalliset kysymykset.

STT-IA
9.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE