Valtiovarainministeriön Sailas varoitti ongelman paisumisesta

Liian varhainen eläköityminen esille hallitusneuvotteluissa



Hallitusohjelman tekijöille tähdennettiin heti aluksi perjantaina, miten tärkeää on vaikuttaa siihen, että varhaista eläkkeelle siirtymistä saataisiin vähennettyä.


Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas korosti, että päätöksiä pitäisi tehdä pian, jos asiaan halutaan tarttua. Ensimmäinen suuri ikäluokka eli vuonna 1945 syntyneet tulee ensi vuonna siihen ikään, jolloin pääsy ns. eläkeputkeen avautuu.

- Sanoin, että jos asiaa pidetään ongelmana, niin sen ratkaisemisen aika on hyvin lähellä, Sailas kertoi sen jälkeen, kun hän oli pitänyt oman alustuksensa neuvottelijoille.

Taustalla on myös huoli siitä, että työssä olevien määrä vähenee suhteessa työelämään ulkopuolella kuten koulutuksessa ja eläkkeellä olevien määrään.

Valtiosihteerin viesti oli mennyt perille ainakin hallituksen muodostajalle. Paavo Lipponen (sd.) totesi illan tiedotustilaisuudessaan, että Suomessa ei ole varaa siihen, että eläkkeellä olevien osuus työikäisistä kasvaisi edelleen voimakkaasti.

- Siitä voi syntyä miljardien, jopa kymmenen miljardin markan kasvupaineita eläkemenoihin, Lipponen sanoi.

Sailas nosti esille myös kysymyksen, olisiko työvoiman näkökulmasta perusteltua alentaa oppivelvollisuusikää kuuteen vuoteen.

Missä vauhdissa velkaa lyhennetään?

Sailas patisteli hallitusneuvottelijoita ottamaan kantaa myös siihen, missä tahdissa valtion velkaa halutaan tulevalla hallituskaudella vähentää.
- Tämä on mitä suurimmassa määrin juuri se ongelma, mitä varten poliitikot kokoontuvat punnitsemaan näkökohtia, jotka liittyvät eritahtiseen velan lyhentämiseen.

- Mistään oppikirjasta ei löydy oikeaa vastausta siihen, missä tahdissa velkaa pitää supistaa, eikä kukaan voi sanoa millään perusteella, että jokin on juuri täsmälleen oikea ura.

Velan lyhentämisen tahti vaikuttaa Sailaksen mukaan siihen, millaista tahtia voidaan veronalennuksissa pitää ja mitä päätetään valtion menoista.

Sailas muistutti tulevien vuosien verolinjauksia harkitseville politiikoille, että valtio on joka tapauksessa menettämässä parin miljardin markan verran verotuloja, kun Suomi joutuu alentamaan alkoholi- ja tupakkaverojaan lähemmäksi muiden EU-maiden tasoja.

Sailas oli tähdentänyt erityisesti kasvua tukevan talouspolitiikan jatkamista.
- Ellei kasvua saada aikaan, julkisen talouden ongelmat alkavat pahentua, hän varoitteli.

STT-IA
10.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE