Työmarkkinajärjestöt: Talouskasvu työllisyysasteen noston ehto



Keskeiset työmarkkinajärjestö painottavat hallitusneuvottelijoita turvaamaan taloudellisen kasvun, jotta työllisyysaste saadaan nousuun. Näin voidaan taata myös nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja.


- Vain taloudellinen kasvu on turvannut sen, että menneellä vaalikaudella on voitu työllistää 200 000 henkilöä. Taloudellisen kasvun varassa on sekä työllisyys että hyvinvointi ja sosiaaliturva, huomautti Teollisuuden ja työnantajain toimitusjohtaja Johannes Koroma hallitusneuvottelijoille etujärjestöjen kuulemistilaisuudessa perjantaina.

Suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) korosti työllistämisasteen noston 70 prosenttiin edellyttävän myös yhteistyön talouspolitiikkaa.

Hän toivoikin uudesta hallituksesta "työllisyyden ja oikeudenmukaisuuden hallitusta".

Ihalainen muistutti nykyisen sopimusjärjestelmän tuottaneen hyviä tuloksia. Työehtosopimusten yleissitovuutta olisikin vahvistettava ja korostettava järjestäytyneiden työmarkkinoiden merkitystä.

Ihalainen toisti SAK:n halukkuuden hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen väliseen kolmikantaiseen kasvu- ja työllisyyssopimukseen.

Ikääntyneistä huolehdittava

Myös toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung (sd.) laajentaisi yleissitovuutta ja nojautuisi talouspolitiikassa kolmikantayhteistyöhön. Hän esitti lainsäädännön muuttamista niin, että väen vähentäminen koituisi työnantajalle nykyistä kalliimmaksi.

Sekä SAK että STTK tyrmäsivät ns. eläkeputken tukkimisen ilman, että samalla huolehdittaisiin ikääntyneiden kohtalosta. Järjestöjen mukaan kyse on koko työelämän ongelmasta: miksi ikääntyneet eivät jaksa töissä ja miksi he eivät kiinnosta työnantajia.

Akavan puheenjohtaja Mikko Viitasalo (kok.) kehotti ottamaan palkkapolitiikan mukaan keinovalikoimaan työllisyyden hoidossa.

- Yhdessä vero-, sosiaali- ja palkkapolitiikalla on varmistettava, että palkansaajien käytettävissä olevien tulojen muutokset vastaisivat hyvin muiden Emu-maiden kehitystä.

Rakenteellisiin ongelmiin kiinni

Koroma toisti TT:n esityksen erityisestä kasvuohjelmasta, jossa mm. pureuduttaisiin työttömyyden rakenteellisiin ongelmiin ja kannustinloukkuihin. Palkkaverotusta olisi kevennettävä ja yritysverotus pidettävä nykyisellään.

Koroma kehittäisi paikallista sopimista "työmarkkinaosapuolten yhteisymmärryksessä". Hän piti kolmikantaista valmistelutapaa ylipäätään toimivana. Kuntaliitto esitti, että kuntien ja valtion välisten tehtävien ja kustannusten jaosta sovittaisiin koko vaalikaudeksi.

Yhteistoimintaa koordinoimaan on asetettava keskeisistä ministereistä ja Kuntaliiton johdosta koostuva neuvotteluryhmä. Veronkevennyksistä koituvat menetykset olisi korvattava kunnille täysimääräisesti.

STT-IA
10.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE