Ministeri Ilkka Suominen 60 vuotta

Vanhempi valtiomies tähyää Euroopan parlamenttiin



Monopoliyhtiö Alkon taival viinapolttimosta monialayritykseksi päättyy joiltain osin kesän alussa, kun Alko-Yhtiöiden viimeisen pääjohtajan, ministeri Ilkka Suomisen työ päättyy. Kiikkustuoliin hän ei kuitenkaan aio jäädä, vaan tähtää europarlamenttiin.


Irtautuminen olisi tapahtunut Suomisen mukaan kahta kolmea vuotta myöhemmin, ellei Alkoa olisi jaettu.
- Pyrin europarlamenttiin, koska ajankohta on sopiva ja kiikkustuoliin ei terve ihminen viitsi jäädä.

Alko-Yhtiöt-konsernin jakautuminen toteutettiin vuoden alussa, ja nykyään Alkon vanhan Salmisaaren talon oven yläpuolella lukee Altia Group. Funkkistyylisessä pääjohtajan huoneessa on vielä legendaarisen pääjohtajan K-.A. Fagerholmin aikuinen tunnelma. Sisustus on pysynyt entisenlaisena, mutta yritys on kansainvälistynyt ja siirtynyt EU-aikaan. Nyt viimeinen pääjohtajakin tähyää Eurooppaan.

Kesäkuisena sunnuntaina pidettävät Euroopan parlamentin vaalit ovat mediavaalit, koska vaalipiirinä on koko maa. Vaaliväsymystäkin on luvassa, koska eduskuntavaaleista ei ehdi vierähtää kuin kolmisen kuukautta.

Suominen yhtyy ennustajiin, jotka ounastelevat suhteellisen alhaista äänestysprosenttia. Vaalit pidetään kuitenkin Euroopan unionin kannalta mielenkiintoisessa vaiheessa. Skandaalit ravistelivat komissiota ja parlamentin valta on kasvamassa.

- Entisenlaista EU:ta ei enää ole. Ilmeisesti sekä Maastrichtin että Amsterdamin sopimukset lujittivat Euroopan parlamenttia. Se hakee nyt uutta asemaansa. En väitä, että sen pitäisi olla komissioon nähden häirikkö, kuten jotkut ovat sanoneet.

- Parlamentti kasvanee yhä enemmän valtaa kontrolloivaksi orgaaniksi, mikä on hyväkin. Luin jostakin, että jo presidentti Charles de Gaulle sanoi aikanaan, ettei hän tuntenut historiasta parlamenttia, joka ei pyrkisi laajentamaan valtaansa.

Idän kontaktit hyötykäyttöön

Jos Suomisen ura jatkuu Euroopan parlamentissa, hän työskentelisi mieluiten unionin laajenemisprosessia käsittelevissä työryhmissä.
- Idän suuntaan on kontakteja. Tunnen elävää mielenkiintoa erityisesti Viroa ja Unkaria kohtaan. Paras virolainen kaveri tuli juuri pääministeriksi, Mart Laar.

Suomen jäsenyysneuvotteluista muistetaan positiivin äänenpainoin tarkkailijaryhmän vetäjä, britti Gary Titley, joka puolestaan tunsi elävää mielenkiintoa Suomea kohtaan. Vastaavanlaisessa roolissa Ilkka Suominen näkisi mielellään itsensä.

Holkerin hallituksen aikaisella kauppa- ja teollisuusministerillä ja Kokoomuksen pitkäaikaisella puheenjohtajalla on luonnollisesti kansainvälisiä kontakteja. Nykyistä Euroopan parlamentin henkilögalleriaa tarkastellessaan hän ei kuitenkaan löydä kovin monia tuttuja.

- Vähän vanhempiin valtiopäivämiehiin on hyvät henkilökohtaiset suhteet, Suominen sanoo hivenen huvittuneena.

Jaques Chirac ja Helmut Kohl ovat nimilistan kärkeä.

60-vuotias voisi jo neuvoa nuorempiaan, mutta Suominen ei nyt kumminkaan ryhdy siihen. Suomen eduskunnassa 16 vuotta istuneena Suomisella ei ole kuvitelmia europarlamentin riviedustajan vallankäytön laajuudesta.
- Suhtaudun siihen mielenkiintoisena työnä. Kun olen ollut toimitusjohtajaluonteisissa tehtävissä yhtäjaksoisesti vuodesta 1975, on tietysti mukavaa olla hieman enemmän oman itsensä herra.

Suominen kuuluisi muiden kokoomusmeppien kanssa EPP-ryhmään eli Euroopan kansanpuolueen ryhmään, joka on parlamentin toiseksi suurin ryhmä. Eri maiden äänestysaktiivisuus saattaa sanella sen, nouseeko tämä konservatiiviryhmä parlamentin suurimmaksi.
- Lisäksi riippuu siitä, onko Euroopassa sanoisinko lievän maltillisen sosiaalidemokraattisen etenemisen trendi pysähtynyt vai jatkuuko se europarlamentissa.

Ahonkin hallitukselle tunnustusta

Kotimaan eduskuntavaaleissa toteutui kutakuinkin Ilkka Suomisen ennakoima vaalitulos.
- Keskustan osalta olisin ehkä hieman parempaa odottanut.

Uuden hallituksen rakentumista odotellessa Suomisen tekee mieli kertoa, miltä asiat näyttävät elinkeinoelämän asemista katseltuna.

- Joskus harmittaa tämä ainainen, vuosikymmenestä toiseen jatkuva ilmiö, että valtaan tuleva hallitus, ellei se ole aivan sama kuin edeltäjänsä, haukkuu edellisen hallituksen ja sen teot sekä väittää saaneensa huonon perinnön. Minusta molemmat hallitukset ovat tehneet hyvää työtä. Kyllä kai perusremontti tapahtui Ahon hallituksen aikana.

Suominen yhtyy arvioihin, joiden mukaan Lipposen hallitus sai nimenomaan hyvän perinnön ja hoiti sitä hyvin. Ratkaiseva, päättäväisyyttä henkinyt käännös väännettiin hallituksen kahden ensimmäisen toimintakuukauden aikana eikä sen jälkeen dramaattisiin suunnanmuutoksiin ole ollut tarvetta.

- Meitä Holkerin hallituksessa olleita taas on syytetty monesta sellaisestakin asiasta, johon emme missään tapauksessa ole syyllistyneet, hän sanoo.

Jos Brysselin kone jättää, puuhaa riittää kotimaassakin. Vaikuttaminen mm. alkoholikonsernin ja hotelliketju Scandicin hallituksissa jatkuu. Ampumahiihtoharrastukseen saisi kuulemma kulumaan halutessaan 24 tuntia vuorokaudessa.

Ja perheeseen voitaisiin ottaa kolmas koira. Kesäpaikka Eurajoella olisi vilkkaammassa käytössä ja niin edelleen. Suominen ei näillä näkymin malttaisi monen muun tavoin jäädä eläköitymään Espanjan golfkentille.

MARGIT HARA
8.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE