Suomi ei osallistu NATO:n humanitaariseen Albania-operaatioon



NATO tunnusteli pääsiäisenä ns. rauhankumppanuusmaiden, mm. Suomen, valmiutta lähettää joukkoja NATO:n johtamaan noin 8 000 miehen osastoon, jonka on määrä tukea avustusjärjestöjen ponnisteluja.


Suomen osalta asia käsitellään virallisesti hallituksessa perjantaina, mutta jo ennakolta on selvää, ettei Suomella ole YK:n mandaatin eli toimeksiannon puuttuessa mitään mahdollisuutta osallistua.

Tähän asiaan törmättiin jo aiemmin, kun Suomi tarjosi Makedoniassa silloin ollutta 200 miehen rauhanturvayksikköään YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR:n) tai Punaisen Ristin käyttöön, kertoi puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkö kontra-amiraali Juhani Kaskeala torstaina.

YK ei kuitenkaan voinut antaa mandaattia, koska turvallisuusneuvosto ei pääse yksimielisyyteen näissä asioissa.

Sen jälkeen Suomi olisi voinut tarjota rauhanturvaajiaan suoraan joukkona joko UNHCR:n tai Punaisen Ristin käyttöön, mutta tämän taas estää Suomen oma rauhanturvalaki, joka myös edellyttää YK:n mandaattia.

Asia on nyt ratkaistu siten, että Makedoniassa vielä olevat viitisenkymmentä rauhanturvaajaa voivat osallistua humanitaarisiin toimiin - ei yksikkönä vaan yksityishenkilöinä - sitä mukaa kun he siirtyvät siviiliin.

Parikymmentä menee Punaisen Ristin ja jokunen mahdollisesti YK:n pakolaisjärjestön palvelukseen. Kymmenisen miestä on jo siirtynyt siviiliin rauhanturvajoukkojen palveluksesta ja loput halukkaat siirtyvät sitä mukaan kuin omat tehtävät vähenevät. Suomalaisten rauhanturvaajien pääosa palasi Suomeen keskiviikkoiltana.

Ruotsikaan ei osallistu

Myös Ruotsi aikoo kieltäytyä NATO:n pyynnöstä, koska Ruotsin lain mukaan joukkoja voidaan lähettää vain YK:n tai ETYJ:n suostumuksella.

Ruotsi voisi lähettää kuljetus- ja majoitushenkilökuntaa, muttei joukkoja edes humanitaarisiin tarkoituksiin. Näin tullaan vastaamaan NATO:lle, kertoivat Ruotsin ulkoministeriö ja puolustusministeriö.

Ruotsin käsityksen mukaan NATO on jo saanut koottua tarvitsemansa joukot. Neljätoista NATO-maata on luvannut lähettää yhteensä 6 000 miestä ja myös muutamat puolueettomat maat osallistuvat.

Ruotsi pääponnistelut kohdistuvat edelleen yhteiseen ruotsalais-suomalaiseen pataljoonaan, joka voitaisiin lähettää Kosovoon valvomaan mahdollista rauhansopimusta YK:n tai Euroopan turvallisuusjärjestön suostumuksella.

STT-MH
9.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE