Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Sotilaan viimeinen pulloposti 85 vuoden takaa

Britannian rannikolta on löydetty 85 vuotta vanha pulloposti, joka sisälsi I maailmansotaan matkanneen sotilaan viestin vaimolleen. Sotamies Thomas Hughesin pullopostin löysi kalastaja Steve Gowan.

- Pullo näytti hyvin vanhalta. Kun pyyhin likaa sen päältä, huomasin, että sisällä näytti olevan paperiviesti, Gowan kertoi lehdistölle.

Hughesin pullopostiin liittyy tragedia. Se jäi hänen viimeiseksi viestikseen vaimolleen. Sotamies menehtyi Ranskassa vain 12 päivää pullopostista löytyneen päivämäärän jälkeen.


Zhirinovskin puolueen paikallisjohtaja surmattiin Pietarissa

Pietarissa murhattiin perjantaina Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen (LDPR) paikallisjohtaja. Puoleen puheenjohtaja on Vladimir Zhirinovski. Gennadi Tuganov ammuttiin kuoliaaksi kotinsa lähellä aivan Pietarin keskustassa perjantaina aamupäivällä.

Surmatyö tapahtui Gribojedovan rantakadulla, kun Tuganov oli poistumassa asunnostaan. Surmatyön tekijää ei ole saatu kiinni, kertoivat pietarilaisviestimet. Miliisin tiedotus vahvisti iltapäivällä ainoastaan sen, että surmatyö on tapahtunut.

Gribojedovan rantakatu on ollut aiemminkin poliitikkosurmien näyttämö.

Naiskansanedustaja Galina Starovoitova ammuttiin kuoliaaksi saman kadun varrella sijaitsevassa kotitalossaan viime marraskuussa. Lokakuussa Gribojedovalla surmattiin Mihail Osherov, joka toimi Venäjän duuman puheenjohtajan Gennadi Seleznjovin avustajana. Kummankaan verityön tekijöitä ei ole saatu kiinni.


Kiinan ihmisoikeusjärjestön johtaja puolusti Tiananmenin verilöylyä

Kiinan hallituksen tukeman ihmisoikeuselimen johtaja Zhu Muzhi puolusti perjantaina vuonna 1989 tapahtunutta Tiananmenin verilöylyä, jossa kansanarmeijan sotilaat murskasivat demokratiaa vaatineiden opiskelijoiden mielenosoituksen verisesti.

Zhu kutsui mielenosoittajia "hyttysiksi ja moskiitoiksi", jotka pistivät hallitusta. Hänen mukaansa mielenosoittajat kivittivät sotilaita, jotka eivät vastanneet tulitukseen ja sytyttivät armeijan kuorma-autoja tuleen.

Zhu toimi hallituksen tiedottajana verilöylyn jälkeen ja siirtyi sen jälkeen johtamaan Kiinan ihmisoikeustutkimuskeskusta.
- Unohdimme varata itsellemme hyönteismyrkkyä, hän sanoi viitaten siihen, että sotilaita ei ollut varustettu kumiluodein, kyynelkaasulla ja muilla mellakkavarusteilla.

Kiinan kansanarmeijan sotilaat tukahduttivat verisesti Tiananmenin mielenosoituksen 4. kesäkuuta 1989. Satoja mielenosoittajia kuoli ja useita tuomittiin vankeuteen.

Zhun mukaan hallitus oli ollut kärsivällinen, mutta "se pakotettiin lopulta ampumaan mielenosoittajia".
- Meitä pistettiin ja siitä syntyi paise. Sitä ei voitu poistaa muutoin kuin leikkaamalla, Zhu muotoili.

- Tosiasiat osoittavat, että menneisyydessä käytetyt toimet paransivat taudin. Ei ole tarpeen ajatella, olisiko jotain muuta keinoa voitu käyttää, Zhu sanoi.


Haiderista Kärntenin pääministeri

Itävallan äärioikeistolaisen vapauspuolueen (FPÖ) johtaja Jörg Haider valittiin torstaina Kärntenin osavaltion pääministeriksi. Haider sai Kärntenin osavaltion parlamentissa jo ensimmäisessä äänestyksessä ehdottoman enemmistön äänistä.

Haiderin taakse asettui parlamentin äänestyksessä myös osa konservatiivisen puolueen (ÖVP) edustajista.

Siirtolaisvihamielisistä kannanotoistaan tunnettu vapauspuolue sai yli 42 prosenttia äänistä Kärntenin osavaltion parlamenttivaaleissa maaliskuun alussa. Tämä oli ensi kerta kun FPÖ nousi suurimmaksi puolueeksi jossakin Itävallan osavaltiossa.

Haider valittiin Kärntenin pääministeriksi jo 1989, mutta hän joutui luopumaan virasta ylistettyään natsi-Saksan "kunnon työllisyyspolitiikkaa".


Andreottille vaaditaan 15 vuoden tuomiota

Syyttäjä vaati torstaina 15 vuoden vankeustuomiota Italian entiselle pääministerille Giulio Andreottille. Tämä on syytteessä yhteistyöstä Sisilian mafian - Cosa Nostran - kanssa.

Andreotti, 80, oli Italian politiikan kärkinimiä toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä aina vuoteen 1990. Oikeudenkäynti häntä vastaan on jatkunut jo kolme vuotta.

Syyttäjän mukaan mafia tappoi Andreottin poliittisia vastustajia 1970-luvulla tasoittaakseen tämän tietä valtaan. Andreotti kiistää häntä vastaan esitetyt syytökset.

Verkkouutisissa ilmestyneitä mafiaa koskevia artikkeleita:


Peking hakee 2008 kesäkisoja

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kertoi torstaina, että Pekingin pormestari Liu Qi ja Kiinan olympiakomitean puheenjohtaja Wu Shaozu luovuttivat kesäkisahakemuksen KOK:n puheenjohtajalle Juan Antonio Samaranchille keskiviikkona Lausannessa.

Peking tavoitteli alunperin itselleen 2000 kisoja, mutta se hävisi kilvan niukasti Sydneylle 1993. Viime marraskuussa Peking päätti ryhtyä uuteen hankkeeseen ja tammikuussa se sai suunnitelmalleen maan olympiakomitean siunauksen.

Vuoden 2008 kisojen isäntä päätetään KOK:n kokouksessa kesäkuussa 2001. Pekingin kilpailijoita ovat Buenos Aires, Pariisi, Toronto, Kuala Lumpur, Istanbul, Osaka ja Sevilla.


Etelä-Afrikan totuuskomissio ei armahtanut Hanin surmaajia

Etelä-Afrikan totuuskomissio kieltäytyi keskiviikkona myöntämästä armahdusta mustien johtajan Chris Hanin murhaajille. Kaksi valkoista äärioikeistolaista ampui Hanin vuonna 1993.

Puolalaissyntyinen maahanmuuttaja Janusz Walus ja konservatiivipuolueen entinen kansanedustaja Clive Derby-Lewis tuomittiin murhasta kuolemaan lokakuussa 1993. Tuomio muutettiin elinkautiseksi seuraavana vuonna, jolloin Etelä-Afrikka luopui kuolemantuomiosta.

Totuuskomission mukaan tuomitut toimivat yksin, ilman konservatiiviselta puolueelta saatua valtuutusta. Totuuskomissiolla on valtuudet armahtaa rikoksista, joilla on ollut poliittinen motiivi.

Hani oli apartheidin aikaan yksi suosituimpia mustien johtajia, jonka murha synnytti laajoja mielenosoituksia kommunistipuolueen ja Afrikkalaisen kansankongressin ANC:n tukijoiden piirissä.


Kohteliaisuutta New Yorkin poliisityöhön?

New Yorkin pormestari Rudolph Giuliani edellyttää, että kaupungin poliisi ja asukkaat alkavat puhutella toisiaan kohteliaammin. Pormestarin mukaan poliisin tulee käyttää 'kiitos' ja 'hyvä päivää' -termejä mm. pidätysten yhteydessä.

New Yorkin asukkaiden pitää puolestaan kohdella poliiseja entistä kunnioittavammin, Giuliani teroittaa.
- Jos toteaa pahimmallekin rikolliselle 'olette pidätetty, herra', se kanavoi pois osan luonnollista suuttumusta, pormestari uskoo.

Giuliani myöntää, että hänen ehdotuksensa saattaa saada joiltakin newyorkilaisilta kyynisen vastaanoton.

Pormestarin toiveiden taustalla on joka tapauksessa todellinen ongelma. New Yorkin poliisin ja väestön välit heikkenivät selvästi, kun neljä valkoista poliisia ampui seulaksi aseettoman katukaupustelijan helmikuun alussa.


Kiinan pääministeri: Ulkomaiden ei tule puuttua sotilaallisesti muiden maiden sisäisiin asioihin

Kiina vastustaa NATO:n ilmaiskuja Jugoslaviaan, koska se ei halua ulkomaista väliintuloa Tiibetiin, sanoi Kiinan pääministeri Zhu Rongji lehtihaastattelussa keskiviikkona.

- Kosovon kysymys on etninen ongelma, mikä tietenkin on sisäinen kysymys, selvitti pääministeri Kiinan näkemyksiä kanadalaisessa The Globe and Mail -lehdessä Kanadan-vierailunsa edellä.

Zhun mielestä vastaavanlaisia tilanteita on monissa maissa.
- Teillä Kanadassa Quebec, Britanniassa Pohjois-Irlanti ja Kiinassa Tiibetin kysymys.

- Jos sotilaallista tilanteeseen puuttumista käytetään ihmisoikeuskysmyksessä jotakin maata vastaan, se luo erittäin huonon ennakkotapauksen maailmassa, Zhu sanoi Xinhua -uutistoimiston julkistaman tekstin mukaan. Hän jatkoi ihmisten ihmettelevän, pitäisikö ulkomaiden puuttua sotilaallisesti myös Kanadan, Britannian ja Kiinan tilanteisiin.

Kiinan johto selvitti siten ensimmäistä kertaa syvimpiä pelkojaan NATO:n pommituksia kohtaan.


Irak teloitti shiajohtajan murhaajat

Irak ilmoitti tiistaina teloittaneensa neljä miestä, jotka murhasivat shiamuslimien hengellisen johtajan Mohammed Sadeq al-Sadrin helmikuussa Najafin pyhässä kaupungissa.

- Irakin turvallisuudesta vastaava elin ilmoitti, että se on teloittanut rikolliset, jotka murhasivat al-Sadrin ja tämän pojat, kertoi Irakin uutistoimisto INA.

Irakin opposition mukaan murhat synnyttivät laajoja mellakoita Irakissa. Irakin hallitus kuitenkin kiisti tiedon.


Gusmaon taistelukehotus uhkaa Itä-Timorin tulevaisuutta

Indonesian presidentin B.J. Habibien avustajan mukaan Itä-Timorin sissijohtajan Xanana Gusmaon kehotus tarttua jälleen aseisiin uhkaa suunnitelmia järjestää maakunnassa kansanäänestys itsenäistymisestä.

Habibien ulkopoliittinen neuvonantaja korosti tiistaina, että taistelukehotus uhkaa Itä-Timorin tulevaisuushanketta.

Gusmao kehotti maanantaina itätimorilaisia jälleen aseelliseen taisteluun Indonesiaa vastaan. Itsenäisyyttä ajavat itätimorilaiset järjestöt vastasivatkin kehotukseen heti tiistaina ja sanoivat noudattavansa Gusmaon toivomuksia.

- Indonesian asevoimat on pakottanut meidät kärsimään viimeiset 23 vuotta, olemme aina olleet valmiita taistelemaan asevoimia vastaan ja noudatamme (Gusmaon) ohjeita, sanoi vastarintaliikkeen edustaja tiistaina.

Indonesia ilmoitti tammikuussa, että se saattaa antaa Itä-Timorille itsenäisyyden, jos alueen asukkaat eivät tyydy itsehallintoon. Indonesia liitti aiemmin Portugalille kuuluneen Itä-Timorin itseensä 1976 miehitettyään sen vuotta aiemmin. YK pitää Itä-Timoria edelleen Portugalin alaisena.


Israelilaisten enemmistö tukee palestiinalaisten valtiota

Enemmistö israelilaisista katsoo, että palestiinalaisten pyrkimykset perustaa oma itsenäinen valtio ovat oikeutettuja ja että näitä pyrkimyksiä ei voida pysäyttää, käy ilmi sunnuntaina julkaistusta mielipidemittauksesta.

Tel Avivin yliopiston tekemässä kyselyssä 69 prosenttia Israelin juutalaisista uskoi, että palestiinalaisten itsenäinen valtio on väistämätön asia. 55 prosenttia katsoi, että palestiinalaiset ansaitsevat sen.

Tutkimuksen johtajan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun enemmistö haastatelluista katsoi, että palestiinalaisilla on oikeus vaatia omaa valtiota.

Kysymys palestiinalaisten valtiosta on yksi keskeisiä Israelissa 17. toukokuuta järjestettävissä vaaleissa. Pääministeri Benjamin Netanyahu vastustaa valtion perustamista, kun taas työväenpuolueen johtaja Ehud Barak katsoo, että palestiinalaiset voivat itse määritellä hallitsemiensa alueiden poliittisen aseman.

Nyt julkistetussa kyselyssä 48 prosenttia haastatelluista uskoi, että palestiinalaiset tuhoaisivat Israelin valtion, jos vain kykenisivät. Neljä vuotta sitten vastaavassa kyselyssä luku oli yli 70 prosenttia.

Koonnut: IA
8.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE