Nigerin presidentti surmattiin kaappausyrityksessä



Nigerin presidentti Ibrahim Bare Mainassara surmattiin perjantaina vallankaappauksen yhteydessä.


Presidentti joutui kapinallisten sotilaiden väijytykseen pääkaupungin Niameyn lentokentällä, ja maan hallitus vahvisti myöhemmin hänen saaneen surmansa.

Aiemmin päivällä Nigerin armeijan joukot ja panssarivaunut siirtyivät kaduille Niameyssa, kertoivat silminnäkijät. Ranskalaisen radioaseman RFI:n mukaan länsiafrikkalaisessa Nigerissä oli käynnissä joko asevoimien kapina tai vallankaappausyritys.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tuomitsi tuoreeltaan Nigerin presidentin murhan ja vetosi perustuslaillisen järjestyksen palauttamiseksi maahan.

Sotilaiden kapinan syytä ei heti tiedetty. Kansalaisten mieliä on kuitenkin kuohuttanut hallituksen päätös kumota helmikuussa pidettyjen kunnallisvaalien tulos useissa vaalipiireissä. Vaalien voittajaksi oli nousemassa Nigerin oppositio.

Mainassara nousi itse maailman köyhimpiin maihin kuuluvan Nigerin johtoon vallankaappauksessa vuonna 1996. Hänen valtaantulonsa myötä vaaleilla valittu hallitus sai väistyä syrjään.

Kaikki puhelinyhteydet Nigeriin katkaistiin perjantaina ja Niameyn siviililentokenttä oli suljettu. Sotilaat estivät päivällä pääsyn presidentinlinnan läheisyyteen sekä muille tärkeille alueille.

Nigerin radio suljettiin ja presidentti Ibrahim Bare Mainassaralle uskolliset joukot vartioivat tv-taloa. Oppositio vaati torstaina presidentti Mainassaran eroa sen jälkeen, kun maan korkein oikeus oli määrännyt vaalit pidettäväksi uudelleen lähes kaikissa vaalipiireissä.

Niger pähkinänkuoressa

  • Niger sijaitsee Länsi-Afrikassa. Etelässä maan naapureina ovat Nigeria, Benin ja Burkina Faso, lännessä Mali, pohjoisessa Algeria ja Libya sekä idässä Tshad.
  • Pääkaupunki: Niamey.
  • Asukasluku: 8,1 miljoonaa (luku vuodelta 1992). Suurimman väestöryhmän muodostavat hausat. Useita vähemmistöryhmiä, mm. tuaregeja Saharan alueella maan pohjoisosassa.
  • Virallinen kieli: ranska. Maassa puhutaan myös useita hausa- ja arabimurteita.
  • Luku- ja kirjoitustaito: noin 28 prosenttia (1990).
  • Uskonto: Muslimeja 95 %, luonnonuskontoja, kristittyjä 0,1 prosenttia.
  • BKT/asukas: 257 dollaria (1993)
  • Pääelinkeinojen osuus BKT:sta: Maatalous ja karjanhoito 37 %, teollisuus 12 %, kauppa, liikenne ja muut palvelut 51 % (1991).
  • Luonnonvaroja: Uraania, kivihiiltä, tinaa, suolaa, kipsiä, rautaa, öljyä.
  • Vientituotteita: Uraani, liha, karja, vihannekset.

STT-IA
10.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE