Kristilliset uskoivat hallitukseen pääsyyn vielä viime metreillä



Hallitusneuvotteluista rannalle jätetty kristillinen liitto jatkoi vielä perjantaina tapahtuneen arvostelemista.


Kristillisten pettymystä lisäsi se, että puolueessa uskottiin omiin mahdollisuuksiin vielä niinkin myöhään kuin keskiviikkoiltana, jolloin hallitustunnustelija Paavo Lipponen (sd.) laati jo omaa esitystään viimeisen tunnustelukierroksen jälkeen.

Puheenjohtaja Bjarne Kallis kertoi saaneensa vielä silloin viestiä, että "nyt on hyvät mahdollisuudet". Vähän myöhemmin tulikin sitten toinen viesti, että nyt on pohja selvä.

Kallis ei suostunut paljastamaan, keneltä toiveita nostattanut viesti oli tullut. Hän sanoi, että se oli saatu taholta, joka varmasti oli syytä ottaa vakavasti.

- Minulla on sellainen käsitys, että kyllä siellä vakavasti mietittiin vihreiden ja kristillisten välillä. Ymmärrän kyllä, että vihreiden pudottaminen olisi ollut vaikeaa, olivathan hekin vaalien voittajia, Kallis sanoi.

Aivan kokonaan ei kristillisessä liitossa silti ole menetetty toivoa. Heille saattaisi avautua pääsy hallitusneuvotteluihin, jos vihreät päättäisivät esimerkiksi ministeriensä määrää koskevan kiistan vuoksi jäädä pois hallituksesta.
- Kyllä tällainen ajatus on käynyt mielessämme, Kallis tunnusti.

Kristilliselle liitolle jäi huono maku hallitustunnusteluista. Kalliksen mielestä niissä näkyi, että tunnustelijalle on annettu liian paljon valtaa.
- Hyvin harva puolue uskalsi kritisoida tunnustelijan lausuntoja esimerkiksi pakolaisten vastaanottamisesta tai muista asioista.

- Oltiin valmiita jopa tinkimään periaatteista, jottei vaan olisi jouduttu oppositioon liian varhaisessa vaiheessa. Tämä on valitettava asia, ja jonkun pitää siihen puuttua.

Ei vastaa vaalien tulosta

Kallis oli jyrkästi sitä mieltä, että hallitusratkaisu ei vastaa vaalien tulosta, sillä Lipposen nykyinen hallitus ei hänen mielestään saanut kansalta tukea.

Kalliksen mielestä tämä näkyi siinä, että vaaleissa menestyivät erityisen hyvin sellaiset hallituspuolueiden ehdokkaat, jotka arvostelivat voimakkaasti hallituksen politiikkaa, kun taas sitä tukeneet putosivat eduskunnasta.

Kristillinen liitto sai kymmenen kansanedustajaa, mikä on kolme enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Kansanedustajien määrässä se on samaa kokoluokkaa RKP:n ja vihreiden kanssa.

STT-IA
9.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE