TT:ltä hallitusohjelman talouspolitiikalle pääosin kiitosta



Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT pitää hallitusohjelman peruslinjaa oikeana. Kiitosta tulee mm. valtion velalle asetetusta katosta ja valtionyhtiöiden myyntitulojen käytöstä valtion velan pienentämiseen.


Näiden muistutetaan olevan välttämättömiä edellytyksiä terveelle talouspolitiikalle.

Myös verenkevennysten kohdentamista kaikkiin tuloryhmiin kiitellään. Sitä pidetään tärkeänä signaalina ammattitaitoiselle työvoimalle, josta on paljon kysyntää myös ulkomailla.

Myös päätöstä alentaa työllistämiskynnystä tuloloukkuja purkamalla pidetään kannatettavana.

Monien muiden tavoin TT arvostelee ankarasti yhteisö- ja pääomaverokannan korotusta 28:sta 29 prosenttiin.
- Korotus on huono viesti Suomesta. Se synnyttää epäilyn, että jokainen uusi hallitus kiristää yritysverotusta, TT:n varatoimitusjohtaja Tarmo Korpela selvittää.

Hän tähdentää korotuksen olevan kielteinen yritysten kasvu- ja investointiedellytyksille nimenomaan Suomessa.
- Tämän seurauksena ei synny toivottuja työpaikkoja, hän summaa.

Korpela epäilee myös, että korotuksesta ei saada kaavailtuja lisätuloja valtiolle.

Yritykset maksoivat viime vuonna tuloksestaan veroa noin 25 miljardia markkaa. Laskelmien mukaan 1 prosenttiyksikön lisäys kasvattaa veropottia 600-1 000 miljoonaa markkaa.

Korpelan mukaan Suomi poikkeaa tämän verotuksen korotuksella muiden teollisuusmaiden linjasta, sillä tänä vuonna kahdeksan OECD-maata alensi yhteisöverokantaa. Korottajia ei ollut.

Yritysten toimintaa ei saa heikentää

TT:n näkemyksen mukaan olennaista jatkossa on, ettei yritysten toimintaedellytyksiä heikennetä edelleen.

- Tämä merkitsee mm. sitä, että jo entisestään huippukireää energiaverotusta ei tule vaalikaudella lisätä ja että energian saatavuus on kyettävä kaikissa oloissa turvaamaan, TT tähdentää.

Jo tehdyistä linjauksista myönteisenä pidetään hallituksen päätöstä edistää pk-yritysten kasvuedellytyksiä ja helpottaa perheyritysten sukupolvenvaihdosta.

Teollisuuden etujärjestö katsoo 6-vuotiaiden esiopetuksen parantavan elinikäisen oppimisen edellytyksiä ja haluaa, että se muutetaan mahdollisimman pian varsinaiseksi koulunkäynniksi.

STT-JHL
13.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE