Vasemmistoliitto äänestää hallitukseen menosta



Hallitusneuvotteluissa mukana olleista puolueista ainakin vasemmistoliitto joutuu äänestämään hallitukseen menosta. Osa puolueen kansanedustajista arvosteli neuvottelujen tulosta jyrkkäsävyisesti tiistaina pidetyssä ryhmäkokouksessa.


Ainakin viisi ryhmän jäsentä vastustaa hallitusyhteistyöhön osallistumista saavutetun neuvottelutuloksen pohjalta. Erityistä arvostelua aiheuttivat talous- ja sosiaaliratkaisut sekä ohjelman ulkopoliittinen osa.

Esko-Juhani Tennilä luetteli kymmenen asiakohtaa, joista hänen mielestään pitäisi vielä käydä neuvotteluja. Kansanrintamaa kannattanut Tennilä katsoi, että vasemmistoliitto on mukautunut "kokoomuksen kivikovaan linjaan".

Tennilä moitti veroratkaisuja, joissa kevennyksiä menee myös isotuloisille samaan aikaan kun pienituloisia erityisesti rasittavat kunnalliset maksut nousevat.

Epäselväksi jäi ryhmässä ohjelmaa arvostelleiden mielestä myös se, aiotaanko ns. työttömyyseläkeputki katkaista. Täysin riittämättömänä pidettiin 50 markan korostusta kansaneläkkeeseen vuonna 2002, kun sitä verrataan vasemmistoliiton tavoitteisiin.

Työmarkkinatuen korottamisesta tai opiskelijoiden etuuksien lisäämisestä ei saatu mainintaa ohjelmaan.

Tennilän esitystä jatkoneuvotteluista kannatti Mikko Kuoppa. Ryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen ilmoitti, että neuvottelut on jo käyty.

Uudelleen muotoiltua ulkopoliittista linjausta arvostelivat Jaakko Laakso ja Esko Seppänen, joka oli muilta osin hallitusneuvottelijana hyväksynyt tuloksen.

Laakson näkemyksen mukaan ohjelma tekee mahdolliseksi sekä taisteluhelikoptereiden hankkimisen että Suomen osallistumisen rauhaanpakottamisoperaatioihin.

Viime vaalikauden alussa vasemmistoliiton osallistuminen hallitukseen johti kolmen kansanedustajan erottamisen ryhmän jäsenyydestä. He äänestivät sosiaalileikkauksia vastaan. Aiempi vasemmistoryhmä on nyt päässyt takaisin poliittiseen kotiinsa.

Korhonen ei pidä ongelmana sitä, että hallitukseen menosta äänestetään. Hänen mukaansa siihen liittyy sekä jonkinlaista profiilin nostamisen tarvetta että aitoa huolta tulevasta politiikasta.

Ketään ei hänen mukaansa voi pitää mukana porukassa, jos yhteiseen toimintaan ei ole haluja.

STT-JHL
13.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE