Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lääkkeistä 95 prosenttia on vielä keksimättä

Lääketeollisuus ja biotekniikka kiinnostavat sijoittajia



Tänä päivänä käytössä olevat lääkkeet parantavat vain viitisen prosenttia sairauksista. Siksi analyytikot kehottavat sijoittamaan biotekniikkaan, koska uusia lääkkeitä kehitellään kiihtyvällä vauhdilla.


Lääkkeiden käyttö voi ainoastaan kasvaa, koska meistä niin moni on liian lihava, kärsii korkeasta kolesterolista, verisuonitaudeista, luukadosta, saa infarktin ja sairastuu syöpään. Nämä sairaudet ovat sijoittajan silmin tuottoisia niin ikävältä kuin se kuulostaakin.

Suositus sijoittaa liikeneviä varoja biotekniikkaan ja lääketeollisuuteen sopii sijoittajalle, jolla on aikaa odottaa tuottoja vuosikausia. Biotekniikka varsinkin on pitkän tähtäyksen toimintaa.

Analyytikot korostavat, että taloudellinen kehitys ja lääkkeiden kysyntä korreloivat positiivisesti keskenään. Nyt on siis otollinen aika kylvää vaurauden siemeniä.

Ihmisen geeniperimään kuuluu 120 geeniä. Tämä kartoitus on varsin tuore. Seuraavaksi tiedemiehet ympäri maailmaa haluavat selvittää, mitkä ihmisen geenit ovat sairauksien kannalta tärkeitä. Tähän tutkimukseen tarvitaan paljon varoja. Tavoitteena on tuottaa geeniperäisiä lääkkeitä. Tämä jos mikä on niin sanottua miljoonien dollareiden bisnestä.

Sijoittaja voi halutessaan tarkastella lääketieteellisiä yrityksiä tutkimalla niiden tunnuslukuja. Yleensä näille on ominaista suuret liikevaihdot, suuret markkinat ja suuret arvot.

Bioteknologiayrityksillä, jotka keskittyvät pelkästään tutkimukseen, on sitä vastoin useimmiten pieni liikevaihto, suuri potentiaali, ja monet niistä ovat ainakin vielä tappiollisia.

Ikääntyvät ihmiset tarvitsevat lääkkeitä tietenkin enemmän kuin nuoret ja kauniit. Koska suomalaisista jo 14 prosenttia on yli 65-vuotiaita ennen kuin suuret ikäluokat siirtyvät kipuilemaan eläkkeelle, lääketeollisuutta voi todella luonnehtia kasvavaksi toimialaksi.

Ikärakenteen muutoksen myötä elämänlaatu paranee. Ainakin sitä pyritään parantamaan popsimalla sairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden lisäksi ns. elämäntapatautien pillereitä.


Poliittisesti korrektia toimintaa

Suuret lääketehtaat tarvitsevat tuotantoonsa keskimäärin neljä uutta lääkettä vuodessa, jotta tulos tyydyttää asiantuntevia sijoittajia.

Sekä lääketieteen että biotekniikan aloilla törmätään riskeihin, jotka aiheutuvat pitkäjänteisestä toiminnasta.

Uuden lääkkeen kehittely kestää usein 10-15 vuotta, kunnes voidaan osoittaa sen 95 prosentin todennäköisyydellä olevan sitä mitä pitikin. Vasta tämän vaiheen jälkeen lääke voidaan päästää markkinoille. Samaan aikaan jossain toisella puolella maailmaa on kilpajuoksussa edetty ehkä askel pitemmälle.

Toimialan myönteisiä ja kiinnostavuutta lisääviä tekijöitä on silti useita. Kansalliset terveydenhuoltoa koskevat lainsäädännöt ja terveyspolitiikka tukevat uusia lääketieteellisiä innovaatioita. Toimintaa valvotaan, koska markkinoille tulevien tuotteiden on oltava turvallisia.

Monia valmisteita voidaan lisäksi käyttää useampiin sairauksiin. Uhkapuolella väijyvät yleismaailmallinen lama ja mahdolliset dramaattiset muutokset terveyspolitiikassa.

Lue myös artikkelit:

  • Terveysteknologiassa vain mielikuvitus rajana
  • Sähköiset terveysmarkkinat miljardien markkojen rahasampo

    MARGIT HARA
    1.12.2000


    Talous -sivulle