Nykypäivä

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon
äänestys


Haku Verkkouutisista:




Politiikka


Tekniikan tohtori Eero Paloheimo suomii vihreitä

Tekniikan tohtori, Vihreän liiton ex-kansanedustaja Eero Paloheimo ei anna puolueensa kellokkaille suuria pisteitä suhtautumisessa Suomen energiaratkaisuun.

EU:n ja NATO:n yhteistyö kangertelee

Euroopan unionin tukeutuminen kriisinhallinnassa NATO:n ja ennen kaikkea Yhdysvaltain voimavaroihin on asia, josta sopiminen uhkaa lykkääntyä pitkälle ensi vuoteen. Useat yksityiskohdat ovat avoinna raportissa, jota EU:n ulkoministerit käsittelivät maanantaina.

Schengenin sopimuksesta ei merkittäviä muutoksia

Schengenin yleissopimuksen määräyksiä ryhdytään soveltamaan Suomessa ensi maaliskuussa. Uudistus yksinkertaistaa ja helpottaa viranomaisten välistä oikeusapuyhteistyötä. Merkittäviä muutoksia se ei kuitenkaan aiheuta, sillä Suomen lainsäädäntö vastaa jo nykyisin laajalti yleissopimuksen asettamia velvoitteita.

Tietosuojavaltuutettu valvoo henkilötietojen suojaa

Vuoden alussa käyttöön otettavaa Schengenin tietojärjestelmää valvoo Suomessa tietosuojavaltuutettu. Ennen kuin Suomi liittyi Schengen-järjestelmään, muut jäsenvaltiot arvioivat maamme tietosuojan tason ja totesivat sen täyttävän Schengen-valtioille asetetut vaatimukset.

Tuomioiden vastavuoroinen tunnustaminen EU-maissa tehostuu

EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksessa hyväksyttiin torstaina toimenpideohjelmat, joilla tehostetaan tuomioistuinten päätösten vastavuoroista tunnustamista ja täytäntöönpanoa EU-maissa. Toinen toimenpideohjelmista koskee yksityisoikeutta, toinen rikosoikeutta.

Näin syntyi sinipuna

Sinipunan syntyyn vuoden 1987 eduskuntavaalien jälkeen vaikutti sekä Kokoomuksen ja sosialidemokraattien puhevälien kohentuminen että SDP:n kyllästyminen keskustan venkoiluun. Eräillä politiikan tuoreilla tapahtumilla on yhtymäkohtia sinipunan syntyyn.

Hallitus luopui korkeakoulujen kehittämislain uudistuksesta

Hallitus veti pois eduskunnasta korkeakoulujen kehittämislakia koskevan lakiesityksensä, koska esityksen sisältö muuttui huomattavasti kustannusvaikutuksiltaan.

Lisärakennus epäilyttää eduskunnassa

Eduskunnassa on virinnyt halua arvioida vielä kerran, tarvitaanko ns. Pikkuparlamentin tontille suunniteltua lisärakennusta tai olisiko rakennustöiden aloittamista ainakin syytä lykätä.

Hallitus: Samaa sukupuolta olevien parisuhde viralliseksi

Hallitus aikoo ehdottaa samaa sukupuolta olevien parisuhteen virallistamista. Asiaa koskeva lakiesitys annetaan eduskunnalle vielä tämän vuoden kuluessa.

Toimeentulotukea eniten nuorille ikäluokille

Stakesin julkaiseman Toimeentulotuki 1999 -tilastoraportin mukaan 20-24 -vuotiaiden ikäryhmässä toimeentulotuen saajia oli 21,2 prosenttia. 25-29 -vuotiaista tukea sai 14,7 prosenttia ja alle 18-vuotiaista oli tuen piirissä 11,4 prosenttia.

Hammashuollon laajenemisen rahoituksesta sopu

Hallituspuolueet pääsivät keskiviikkona eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa yksimielisyyteen ensi vuoden budjettiin liittyvän hammashuoltouudistuksen rahoittamisesta.

Aluebarometri: Keskusseutujen ja muiden kuntien kehityserot kaventuneet

Alueiden yleiset kehitysnäkymät ovat parantuneet viime keväästä. Erot keskusseutujen ja muiden kuntien välillä ovat kaventuneet, todetaan maanantaina julkaistussa aluebarometrissä.

Ydinvoima yksi EU-komission energiavaihtoehto

Ydinvoima on nousemassa vaikeaksi kiistanaiheeksi EU:n komissiossa. Energiakomissaari Loyola de Palacion keskiviikkona julkistama ns. vihreä kirja sisältää ydinvoiman yhtenä vaihtoehtona, kun EU hakee vähemmän saastuttavia tulevaisuuden energialähteitä.

Rask huolissaan suomen asemasta Ruotsissa

Opetusministeri Maija Rask (sd.) sanoo olevansa harmissaan ja jopa loukkaantunut tavasta, jolla Ruotsissa on viime aikoina suhtauduttu suomen kielen opetukseen maan yliopistoissa.

Kansalaisjärjestöt nostaisivat yhdistelmätukea

Yhdistelmätukea olisi korotettava, jotta se kannustaisi työllistymään ja tarjoaisi kohtuullisen työajan ja elintason. Tuen avulla pitäisi tarvittaessa voida työllistyä jopa 36 kuukautta yleishyödyllisessä yhdistyksessä, toki alenevalla tukitasolla.

Lähialueet kiinnostavat kansalaisjärjestöjä

Suomalaiset kansalaisjärjestöt tekevät olennaista työtä lähialueilla, mutta jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudestaan.

Sivun alkuun