Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tietosuojavaltuutettu valvoo henkilötietojen suojaa



Vuoden alussa käyttöön otettavaa Schengenin tietojärjestelmää valvoo Suomessa tietosuojavaltuutettu. Ennen kuin Suomi liittyi Schengen-järjestelmään, muut jäsenvaltiot arvioivat maamme tietosuojan tason ja totesivat sen täyttävän Schengen-valtioille asetetut vaatimukset.


Schengenin tietojärjestelmän valvontaa varten on perustettu yhteinen valvontaviranomainen, johon kuuluu kaksi kunkin kansallisen valvontaviranomaisen edustajaa. Tähän asti tietosuojavaltuutettu on osallistunut tarkkailijana yhteisen valvontaviranomaisen toimintaan.

Tietosuojavaltuutettu tarkastaa, ettei järjestelmään sisältyviä tietoja käsitellä eikä käytetä henkilön oikeuksien vastaisesti. Tietosuojavaltuutetulla on oikeus päästä tietojärjestelmän kansallisen osan tiedostoon.

Jokaisella on oikeus pyytää tietosuojavaltuutettua tarkistamaan itseään koskevat tiedot Schengenin tietojärjestelmästä. Viranomaista voi myös pyytää tarkistamaan, mihin tietoja on käytetty.

Jokaisella on oikeus vaatia, että häntä koskevat asiavirheet oikaistaan ja oikeudettomasti talletetut tiedot poistetaan. Vaatimuksen voi saattaa tuomioistuimen tai viranomaisen käsiteltäväksi missä tahansa Schengen-valtiossa.


SIS-järjestelmässä jo 10 miljoonaa tietoa

Schengen-valtiot ovat perustaneet viranomaisten välisen tietojenvaihdon tehostamiseksi SIS-tietojärjestelmän (Schengen Information System). Tietojärjestelmä koostuu Strasbourgiin Ranskaan sijoitetusta keskustietokannasta (C.SIS) ja sopimusvaltioiden kansallisista osista (N.SIS). Pohjoismaissa SIS:n kansalliset osat perustuvat yhdenmukaiseen tietotekniseen ratkaisuun.

SIS-järjestelmän rakenne ja toiminta on määritelty Schengenin yleissopimuksessa. Järjestelmään voidaan syöttää kaikki Schengenin sopimuksen mukaiset henkilöitä, esineitä ja ajoneuvoja koskevat etsintäkuulutukset sekä tiedot maahantulokiellossa olevista henkilöistä.

Järjestelmään voidaan syöttää tietoa henkilöstä, jos häntä etsitään pidätettäväksi luovutustarkoituksessa, jos hän on kadonnut tai oman etunsa vuoksi suojelun tarpeessa.

Lisäksi järjestelmään voidaan syöttää tietoa henkilöstä, jos hänet on haastettu todistajana rikosprosessissa oikeusviranomaisen eteen vastaamaan syytteeseen, hänelle on ilmoitettava rangaistustuomiosta tai vapauden menettämistä koskevasta rangaistuksesta tai hän on salaisen tarkkailun tai erityistarkastuksen alaisena.

Järjestelmään voidaan syöttää myös tietoa maahantulokieltoon määrätyistä ulkomaalaisista.

SIS-järjestelmään voidaan tallentaa tietoja ajoneuvoista ja esineistä, jos ajoneuvo on salaisen tarkkailun tai erityistarkastuksen alaisena tai esineitä etsitään haltuunottamista varten tai rikosprosessin todisteeksi.

Tietojärjestelmään voidaan tallentaa tietoja varastetuista, kavalletuista tai muutoin kadonneiksi ilmoitetuista moottoriajoneuvoista, perävaunuista ja asuntovaunuista, tuliaseista, blankoasiakirjoista, henkilöllisyystodistuksista sekä rekisteröidyistä seteleistä.


SIRENE-toimisto päivystää ympäri vuorokauden

Kaikki kuulutukset SIS-tietojärjestelmään toimitetaan SIRENE-toimistojen (Supplementary Information REquest at the National Entries) kautta. Suomessa SIRENE-toimisto on osa keskusrikospoliisin ympärivuorokautisesti päivystävää rikostietopalvelun viestiliikennekeskusta.

Kyselyt SIS-tietojärjestelmään tehdään suomalaisten viranomaisten eri tietojärjestelmien kautta.

SIS-järjestelmään syötetyt ilmoitukset tulevat yhtä aikaa tietoon kaikissa Schengen-jäsenvaltioissa. Suomessa SIS-tietojärjestelmää voivat käyttää teknisen käyttöyhteyden avulla poliisi, rajavartiolaitos, tullilaitos, ulkomaalaisvirasto sekä ulkoasiainministeriö ja sen alaiset edustustot.

Viranomaiset voivat tehdä hakuja ainoastaan tiedoista, jotka ovat tarpeen niiden tehtävien suorittamiseksi.

SIS-järjestelmässä on tällä hetkellä tietoa kaikkiaan noin 9,8 miljoonasta henkilöstä tai esineestä. Ahkerimmin tietoa järjestelmään ovat syöttäneet Saksa ja Ranska.

Järjestelmän avulla saadaan vuosittain noin 30 000 "hittiä" Schengen-jäsenvaltioissa. Suurin osa hiteistä liittyy maahantulokieltoihin. EU:n itärajaa valvova Suomi tulee todennäköisesti olemaan ahkera SIS:n käyttäjä.

IA
1.12.2000


Politiikka -sivulle