Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kuluttajat suhtautuvat epäillen terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin



Kuluttajat suhtautuvat kriittisesti terveysvaikutteisiin eli funktionaalisiin elintarvikkeisiin. Kuluttajatutkimuskeskuksen tekemän selvityksen mukaan kuluttajat ovat sitä mieltä, että monipuolinen ja terveellinen ruokavalio riittää pitämään yllä terveyttä.


Kuluttajat mieltävät funktionaaliset elintarvikkeet osaksi teknologisoituvaa ruokataloutta. Heidän mielestään näiden elintarvikkeiden tulo markkinoille kasvattaa myös asiantuntijoiden valtaa.

Selvityksessä tutkittiin kuluttajien käsityksiä tulevaisuuden mahdollisista funktionaalisista tuotteista, joihin on lisätty sairauden ehkäisyyn liittyviä ainesosia.

Selvityksessä kuluttajat kysyvät, onko funktionaalinen ruoka turvallista ja sopiiko se kaikkien kuluttajien käyttöön. Kuluttajat haluavat myös tietää, onko tulevaisuuden ruoka vain terveyden ylläpitäjä, ja tuleeko elintarvikkeista lääkkeiden korvikkeita.

Kuluttajatutkimuskeskuksen selvityksessä mukana oleville annettiin esimerkkejä funktionaalisista elintarvikkeista. Yhdessä esimerkissä maitoon oli lisätty stressinsietokykyä lisääviä peptidejä.

Kuluttajien mukaan väite oli keksityn tuntuinen. Heidän mukaansa stressinsietokykyä ei voi liittää ruokaan, vaan liikunta ja ruokavalio auttavat.


Funktionaalisen ruoan markkinat kasvavat

Suomen markkinoilla on jo useita terveysvaikutteisina markkinoitavia tuotteita, kuten kefilus-maitotuotteet ja Benecol-rasvatuotteet.

Myös xylitol-purukumi mielletään terveysvaikutteisiin tuotteisiin. Teollisuuden tavoitteena on yhä lisätä tällaisten elintarvikkeiden määrää markkinoilla.

Terveysvaikutteisten tuotteiden markkinointia vaikeuttaa Suomen nykyisen elintarvikelain sananmuoto. Lain mukaan terveyteen liittyvien väittämien ja lääketieteellisten tietojen esittäminen elintarvikkeissa on kielletty.

Elintarviketeollisuus on esittänyt kuitenkin lakiin muutosta, jonka mukaan ihmisen sairauden estämiseen, hoitamiseen tai parantamiseen liittyvien ominaisuuksien esittäminen elintarvikkeissa olisi kielletty. Terveyteen liittyviä väittämiä tuotteissa ehdotuksen mukaan sen sijaan voisi olla.

Esitys lain muutoksesta tullee eduskunnan käsittelyyn ensi vuoden alussa.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tekemä selvitys on osa Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) vuosina 2000-2001 koordinoimaa tutkimushanketta. Aineistona käytettiin ryhmäkeskusteluja, joissa oli mukana 39 haastateltavaa.

STT-MH
1.12.2000


Kotimaa -sivulle