Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSaksan ATS:n puheenjohtaja:

Ydinvoimalla on yhä tulevaisuus SaksassaSaksan Atomiteknillisen seuran puheenjohtaja tohtori Wolf-Dieter Krebs uskoo, että Saksan ydinvoimasta luopumispäätös peruutetaan.


Hallituksen nykyinen politiikka ei ole ydinenergian suhteen viimeinen sana Saksassa, sanoi Krebs torstaina Helsingissä Suomen Atomiteknillisen seuran ATS:n tilaisuudessa.

- On käynyt yhä selvemmäksi, että ydinvoimasta luopuminen olisi askel väärään suuntaan. Totuuden hetki on edessä varsin pian, ja päätös on pakko peruuttaa, sanoi Krebs. Tähän johtavat hänen mukaansa sekä ydinvoiman taloudellisuus että tarve rajoittaa kasvihuonekaasujen päästöjä.

Ydinvoiman puolesta puhuvat Krebsin mukaan myös muut käytännön syyt. Kukaan ei ole vakuuttavasti vastannut kysymykseen, kuinka ydinvoimalaitoksilla tuotettu sähköä voidaan korvata.

Ydinsähkö vastaa kolmanneksesta Saksan sähkön kulutuksesta ja, mikä tärkeintä, yli puolesta maan perusvoimasta, huomautti Krebs.

Krebsin mukaan Saksan hallituksen kanssa tehdyn ydinvoimasopimuksen taustalla on liittopäivien eli Saksan parlamentin punavihreä enemmistö. Voimayhtiöiden oli siksi löydettävä hallituksen kanssa sopu, jotta ydinvoimalaitosten käytön jatkaminen mahdollisimman monen vuoden ajan saatiin varmistetuksi.

- Nykyisessä avattujen sähkömarkkinoiden tilanteessa Saksassa ydinvoimalaitokset ovat arvokas sijoitus, koska niiden käyttökustannukset ovat alhaisimmat, totesi Krebs.


Ovi auki lisärakentamiselle

Krebs puolusti kestävää kehitystä ja muistutti, että ydinenergialla on tärkeä rooli laajennettaessa maapallon kasvavan väestön energialähteiden valikoimaa lisäämättä kasvihuonekaasujen päästöjen aiheuttamaa ilmastomuutoksen uhkaa.

Saksa on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 21 prosenttia vuoden 1990 tasolta vuosiin 2008-2012 mennessä. Kioton tavoitteen savuttaminen ei Krebsin mukaan ole mahdollista ilman ydinvoimaa.

- Tavoite on vaikea saavuttaa, vaikka nykyinenkin osuus hiilidioksidipäästötöntä ydinvoimaa olisi käytössä. Jos ydinvoimasta luovuttaisiin, tavoitteen saavuttaminen olisi mahdotonta, Krebs huomautti.

Krebs arvioi, että ydinvoimalla on tulevaisuudessa nykyistäkin tärkeämpi rooli. Saksan voimayhtiöt ja teollisuus pitävät hänen mukaansa oven auki ydinvoiman lisärakentamiselle tukemalla uuden eurooppalaisen painevesireaktorin (EPR) ja uuden sukupolven kiehutusvesireaktorin SWR 1000:n kehitystyötä.

STT-IA
1.9.2000


Talous -sivulle