Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysRahoitustarkastus:

Pankkien kannattavuus alkuvuonna erittäin hyväSuomalaisten pankkien liikevoitto nousi Rahoitustarkastuksen tekemän selvityksen mukaan alkuvuonna 11,2 miljardiin markkaan eli 4,2 miljardia markkaa suuremmaksi kuin vuosi sitten. Pankit tekivät tammi-kesäkuussa liikevoittoa lähes yhtä paljon kuin koko viime vuonna, jolloin niiden liikevoitto nousi 12,9 miljardiin markkaan.


Pankkien tuloksen paraneminen johtui Ratan tiistaina julkistetun tulosyhteenvedon mukaan tuottojen kasvusta. Sekä rahoituskate että muut tuotot paranivat edelleen viime vuodesta.

Luottotappioita pankeilla ei enää ollut käytännössä lainkaan. Pankkien oman pääoman tuotto nousi alkuvuonna peräti 29 prosenttiin.

Pankkien kannattavuus oli pankkitarkastaja Karlo Kaukon mukaan alkuvuonna erittäin hyvä.

Oman pääoman tuotto oli selvästi suurempi kuin useimmilla muilla toimialoilla, joskin pankkitoiminnan tuotto on eräissä muissakin EU-maissa ollut viime vuosina keskimäärin yli 20 prosenttia, totesi Kauko.

Pankkien vakavaraisuus vahvistui alkuvuonna edelleen. Kesäkuun lopussa niiden kokonaisvakavaraisuus nousi 12,8 prosenttiin, kun se joulukuun lopussa oli 12,0 prosenttia. Ensisijaisten omien varojen perusteella laskettu vakavaraisuus nousi kesäkuun lopussa jo 9,6 prosenttiin.

Pankkien yhteenlaskettu tase nousi kesäkuun lopussa 990,2 miljardiin markkaan.

Rahoituskatetta pankeille kertyi tammi-kesäkuussa yhteensä 10,5 miljardia markkaa. Se oli yli miljardi markkaa enemmän kuin vuosi siten, jolloin rahoituskate oli 9,3 miljardia. Pankkien koko viime vuoden yhteenlaskettu rahoituskate oli 18,6 miljardia markkaa.


Keskikorko nousi selvästi

Pankkien rahoituskatetta paransivat luottojen ja talletusten kasvu sekä korkomarginaalin leveneminen merkittävästi antolainauskorkojen noustessa.

Keskimääräinen kotimaisen anto- ja ottolainauksen korkomarginaali leveni Ratan keräämien tietojen mukaan tammi-kesäkuussa 0,62 prosenttiyksikköä viime vuoden vastaavasta ajasta. Korkomarginaali kohosi 3,39 prosentista 4,01 prosenttiin.

Kotimaisen antolainauskannan keskikorko nousi kesäkuun lopussa jo 5,64 prosenttiin, kuin se vuotta aiemmin oli vain 4,52 prosenttia. Keskikorko nousi vuodessa 1,12 prosenttiyksikköä. Pankkien ottolainauksen keskikorko nousi samaan aikaan 0,50 prosenttiyksikköä.

Kesäkuun lopussa pankit maksoivat ottolainauksestaan keskimäärin 1,63 prosentin korkoa, kun keskikorko vuosi sitten oli 1,13 prosenttia.

Palkkiotuottoja pankit kirjasivat alkuvuonna 4,9 miljardia markkaa ja muita tuottoja 4,6 miljardia markkaa, kun niitä vuotta aiemmin oli 3,5 miljardia ja 2,6 miljardia markkaa. Arvopaperi- ja valuuttatoiminnan kate nousi 0,7 miljardista 1,2 miljardiin markkaan.

Pankkien hallinto- ja muut liiketoiminnan kulut nousivat alkuvuonna 8,1 miljardista 8,5 miljardiin markkaan. Poistoja kirjattiin 1,4 miljardia markkaa, kun ne vuotta aiemmin olivat 0,9 miljardia markkaa. Pankkien tuotto-kulusuhde parani alkuvuonna 2,1:een, kun se vuotta aiemmin oli 1,8.

STT-IKK
1.9.2000


Talous -sivulle