Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysHallitus vahvistaa kuntatalouttaKuntataloutta vahvistetaan valtion budjetissa ensi vuonna nettomäärältään 560 miljoonaa markalla.


Sisäministeriön mukaan tässä on otettu huomioon kaikki muutokset, jotka koskevat kuntien tulojen ja menojen vaihteluita, veromuutoksia, valtionosuuksien kustannuksien jaon tarkistusta ja indeksikorotusta.

Kuntien menoja vähentää mm. ansiotulojen verotukseen tehtävät kevennykset.

Kuntiin liittyvä talousarvioesitys sisältää sosiaali- ja terveysministeriön, opetusministeriön ja sisäministeriön myöntämiä valtionosuuksia kunnille ja kuntayhtymille liki 26 miljardia markkaa.

Ensi vuonna valtionosuuksia lisätään kustannusten tarkistusten yhteydessä 1,25 miljardia. Indeksitarkastukset lisäävät valtionosuuksia kunnille ja kuntayhtymille noin 300 miljoonaa markalla.

Kuntien harkinnanvaraiset avustukset ovat ensi vuonna 320 miljoonaa. 100 miljoonaa jää puuttumaan, ne olivat tänä vuonna mukana lisätalousarviossa.

Yleisesti kunnat saavat valtionosuuksina yli miljardin markan verran.


Kuntaliitto valittaa

Suomen kuntaliiton mielestä harkinnanvaraisten valtionapujen määrän laskeminen sadalla miljoonalla ei kerta kaikkiaan käy. Luvun pitäisi olla 420 miljoonaa ensi vuonnakin, kuten lisätalousarviossa päätettiin.

Etujärjestö on sitä mieltä, että kuntien välisten erojen paikkaaminen ja ongelmakuntien hoitaminen vaatii tätä. Toisin kuin hallitus, Kuntaliitto on sitä mieltä, että tulevan budjetin vaikutus kuntatalouteen on muutenkin negatiivinen.

Kuntaliitto arvostelee myös aikuisväestön hammashuoltoa sekä kuntouttavaa työllistämistä, jossa on nyt todelliset kustannukset aliarvioitu.

Kaavailtua työmarkkinatuen siirtämistä kuntien vastuulle liitto pitää käsittämättömänä. Kuntien vastuulle ei voi siirtää sellaista, jonka kansaeläkelaitoksen pitäisi hoitaa. Tai ylipäänsä on niin, että se joka päättää, myös maksaa, antaa liitto ymmärtää.

Liitto arvostelee eritoten aikuisväestön hammashuoltoa ja kuntouttavaa työllistämistä koskevaa budjettivalmistelua.

Hallitusohjelmaan luvattu verovähennysten kompensointi on toteutettava alentamalla kuntien välillisiä työvoimakustannuksia. Lisäksi valtionosuuksien indeksikorotukset olisi tehtävä täysimääräisinä.

STT-IA
4.9.2000


Politiikka -sivulle