Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysDEA: Eurooppa häviämässä sodan huumeita vastaanEurooppa on häviämässä sodan huumeita vastaan, sanoo Yhdysvaltain huumevirasto DEA. Huumeiden virtaamista Eurooppaan on DEA:n mukaan helpottanut erityisesti Schengenin sopimus rajojen avaamisesta Euroopassa.


DEA:n näkemyksistä Euroopan huumetilanteesta kertoo brittilehti The Guardian, joka on saanut haltuunsa viraston raportteja.

Huumeiden salakuljettajat ovat DEA:n mukaan pystyneet keräämään sekä Itä- että Länsi-Euroopassa niin suuret varastot, että huumeiden jatkuvat toimitukset on varmistettu.

Vaikka Schengenin sopimus on omiaan edistämään kauppaa, se on DEA:n mielestä helpottanut myös huumeiden salakuljetusta.

Schengenin sopimuksen ohella DEA:n syyttävä sormi kohdistuu erityisesti vapaamielistä huumepolitiikkaa harjoittavaan Hollantiin.

Hollanti on viraston mielestä "Euroopan kenties tärkein huumekaupan ja -salakuljetuksen keskus". Huumekaupan kehitys on DEA:n mukaan tehnyt tyhjäksi Hollannin hallituksen politiikan, joka pohjana on selkeä ero "pehmeiden" ja "kovien" huumeiden välillä.

DEA:n mukaan esimerkiksi hollantilaiset hasiksen salakuljettajat ovat siirtyneet salakuljettamaan myös heroiinia, kokaiinia ja amfetamiinia muihin maihin.

Salakuljetus tapahtuu yhä enenevässä määrin yksityisautoilla ja busseilla sekä rekkojen konteissa - mikä on nykyisin yleisimmin käytetty menetelmä.


Sata huumeryhmää Amsterdamissa

Hollannissa, Amsterdamissa, toimii tätä nykyä satakunta huumekauppaa harjoittavaa ryhmää. Ryhmien joukossa on yhtä hyvin turkkilaisia, nigerialaisia ja israelilaisia kuin myös esimerkiksi kolumbialaisia, kiinalaisia ja kurdeja.

Hollanti on maailman suurin ekstaasin ja ns.designer-huumeiden tuottaja. Hollanti on myös amfetamiinien tärkein lähde Euroopassa, ja sieltä virtaa amfetamiinia niin Skandinaviaan, Saksaan kuin Britanniaankin.

Huumetakavarikot ovat kasvaneet eri puolilla Eurooppaa ja Aasiassakin, DEA myöntää. Virasto ei pidä tätä osoituksena niinkään viranomaisten toiminnan tehostumisesta kuin salakuljetettavien huumeiden määrän noususta.

Eurooppaan tulevista oopiumiperäisistä huumeista - joita ovat niin heroiini kuin morfiinikin - on 80 prosenttia lähtöisin Afganistanista. Amerikkalaiset asiantuntijat arvioivat, että oopiumiunikon tuotanto on kasvanut Afganistanissa 33 prosenttia kuluneen kolmen vuoden aikana.


Entiset neuvostotasavallat tärkeitä huumereittejä

Aiemmin huumeet tulivat Afganistanista etupäässä Pakistanin ja Iranin kautta. Nyt uudeksi tärkeäksi reitiksi ovat tulossa myös entisen Neuvostoliiton tasavallat Keski-Aasiassa, joiden kautta kuljetetaan etenkin heroiinia Afganistanista.

Suomessa poliisi arvioi, että lähes kaikki täällä kaupiteltu heroiini on tullut Afganistanista Venäjän kautta.

Amfetamiini tulee Suomeen lähinnä Virosta ja ekstaasi Hollannista. Suomeen tulevan hasiksen yleisin alkuperämaa on Marokko, tärkeimmät kauttakulkumaat ovat Hollanti ja Espanja.

Suomalaisen huumekaupan vuotuiseksi rahalliseksi arvoksi arvioidaan vähintään 320-370 miljoonaa markkaa. Lähtökohtana on oletus, että kymmenen prosenttia aineista päätyy viranomaisten haltuun.

Schengenin sopimusta Suomi ryhtyy muiden Pohjoismaiden tavoin soveltamaan ensi maaliskuussa. Jo nykyisinkin riittää suomalaisille periaatteessa henkilökortti matkustettaessa Schengen-maihin.

Vaikka passin tarkastuksista luovutaankin Schengen-alueella, aiotaan tarkastuksia tiukentaa alueen ulkorajoilla. Sopimukseen on liittynyt kolmetoista EU-maata sekä Norja ja Islanti.

STT-IA
1.9.2000


Ulkomaat -sivulle