Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Digi-tv-väen usko tulevaan ei horju



Digitaalisen television vähäinen suosio Ruotsissa ei pelota alan suomalaisia yrittäjiä. Suomalaisyhtiöt uskovat oppineensa naapurin virheistä. Ohjelmatoiminta digitaalisen maaverkon kautta alkaa Suomessa virallisesti 27. elokuuta 2001.


Ensimmäisiä digitaalisia ohjelmia aletaan lähettää rinnakkaislähetyksinä jo ensi kuussa, mutta tavalliset katsojat eivät voi niitä seurata siitä yksinkertaisesta syystä, että lähetyksiin tarvittavia uusia televisioita tai nykyisiin televisioihin tarvittavia "muuntimia" ei ole vielä markkinoilla.

Ensimmäisiä muuntimia lupaillaan kauppoihin joulun alla, mutta laajemmin kauppaa päästään käymään vasta kevättalvella. Laite maksanee noin 2 500 markkaa.

Esimerkiksi Yleisradion Sydneyn olympialaisista välittämät ohjelmat on tarkoitettu lähinnä teollisuuden ja kaupan sisäiseen käyttöön.

Ruotsissa digitaaliset lähetyksen maaverkon kautta aloitettiin vuoden 1998 lopussa toisena maailmassa. Edelle ehti Britannia. Tähän mennessä ruotsalaisten lasketaan hankkineen noin 20 000 ohjelmien katseluun tarvittavaa ns. set top boxia.

Näillä "muuntimilla" digitaaliset signaalit muutetaan analogisiksi, jotta ohjelmaa voidaan seurata nykyisistä televisioista.


Palvelujen ja tekniikan liitto

Maanpäällisten digi-tv-toimijoiden puheenjohtaja Heikki Lehmusto korosti, että alun alkaen Suomessa on lähdetty siitä, että tekniikan ja palvelujen on oltava synkronissa.

Koska Ruotsissa näin ei ollut, kuluttajat eivät ole pistäneet rahojaan muuntimiin tai niiden vuokraan.
- Olemme ottaneet oppia, hän sanoi.

Lehmuston mukaan kyse on aivan samasta kuin kännymarkkinoilla: seuraavan sukupolveen siirrytään, kun palvelujen tiedetään varmasti pelaavan.

Lehmuston mukaan Suomessa valmistelutyö on edennyt täysin aikataulun mukaisesti.


Paluukanavassa vaihtoehtoja

Digitaalisten lähetysten mahdollistamaan vuorovaikutteisuuteen liittyvät ratkaisut ovat vielä auki, sillä tietoturva ja tunnistaminen on hoidettava asianmukaisesti. Jo nyt luvataan, että kuluttaja voi valita itselleen sopivan vaihtoehdon esimerkiksi paluukanavaksi.

TietoEnatorin teetetyn selvityksen mukaan paluukanavaksi voidaan valita yhtä lailla esimerkiksi puhelinmodeemi, kaapeli-tv tai erilaiset langattomat yhteydet.

Nimensä mukaisesti paluukanava tarjoaa uuden tv:n haltijalle yhteyden takaisin ja tarjoaa esimerkiksi "kulkuväylän" sähköpostiin tai Internetiin.

Samaisen selvityksen perusteella maksamiseen ja tunnistamiseen soveltuvat Internetissä käytössä olevat maksutavat.

Maksamisessa digi-tv voi suomalaisten mielestä jopa lyödä päätteet, sillä maksukortin lukija ei ole edes uusimpien pc-laitteiden vakiovaruste.

Lue myös:

  • Digi-tv hienosäätää vanhaa ja lupaa uutta

    STT-IA
    1.9.2000


    Talous -sivulle