Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKoelähetykset alkoivat

TV:n katsojia opastetaan verkkosivuilla digiaikaanKuluttajia ryhdytään opastamaan kädestä pitäen digitaalisiin televisiolähetyksiin. Perjantaina avattiin tv- ja radiolähetyksistä vastaavan Digitan verkkosivu, jossa voi käydä tutustumassa tulevaan ja hakea vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.


Samalla Digita aloitti digitaaliset koelähetykset Espoon, Tampereen ja Turun asemien kautta. Kuluttajat pääsevät seuraamaan digitaalisia tv-lähetyksiä vuoden päästä.

Liiketoimintajohtaja Sirpa Ojala Digitan tv- ja kuluttajapalveluista kertoi, että sivu on yritetty laatia mahdollisemman kouriintuntuvasti ja todelliseksi.

Sivuilla voi esimerkiksi liikkua kaukosäätimen näköisen valikon kautta. Näin saa esimakua digiaikaan kuuluvasta vuorovaikutteisuudesta tai teksti-tv:n muuttumisesta entistä laajemmaksi ja monipuolisemmaksi.

Ojalan mukaan digi-tv:n läpimenon kannalta on tärkeää, että ihmisille voidaan konkreettisesti näyttää, mitä se voi tarjota. Sivu löytyy osoitteesta www.digitv.fi.


Näkymätön suuri muutos

Digitalisoituja ohjelmia lähetään Espoon Latokasken, Tampereen Teiskon ja Turun Kuusiston asemien kautta.

Digitan toimitusjohtaja Pauli Heikkiläkin myönsi, että historiallinen muutos ei näkynyt ulospäin.

Ensi alkuun digitaalisessa verkossa lähetään samoja TV 1:n, TV 2:n, MTV3:n ja Nelosen ohjelmia kuin nykyisessä analogisessa verkossa. Tavalliset katsojat eivät voi edes seurata näitä ohjelmia, sillä signaalin muuntamiseen tarvittavat lisälaitteet tulevat myyntiin laajemmin vasta ensi vuonna.

Tuleva vuosi käytetään tekniseen valmistautumiseen.


Antennit kuntoon

Myös kiinteistöjen ja taloyhtiöiden on valmistauduttava uuteen aikaan, sillä nykyiset antennijärjestelmät eivät välttämättä riitä tulevien ohjelmien vastaanottoon.

Heikkilä kertoi, että taloyhtiöt voivat hankkia Digitalta puolueettoman asiantuntijan selvittämään, millaisia muutoksia tarvitaan. Ojala kertoi, että testikohteissa tehtyjen selvitysten mukaan edessä ei olisi niin suuria muutoksia kuin ensi alkuun arveltiin.

Todellinen muutostarve riippuu täysin taloyhtiön verkon laadusta. Hänen mukaansa helpoin tilanne on omakotitaloissa. Niissä ei muutoksia tarvita. Sama koskee yleensä kaikkia 1990-luvun jälkeen rakennettuja kiinteistöjä.

Digita on vielä täysin Yleisradion omistuksessa, kun Sonera vetäytyi kaupoista kilpailuviranomaisten asettamien ehtojen vuoksi. Lisää omistuspohjaa haetaan.

STT-IA
1.9.2000


Talous -sivulle