Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysEhdokaslistojen täyttäjillä on kiirePuolueiden kenttäväki tekee lähiviikon pitkää päivää saadakseen ehdokkaita kunnallisvaaleihin, sillä vapaaehtoisten tungosta ei ole. Määräpäivään 12. syyskuuta saakka paahdetaan. Silloin listat pitää virallisesti jättää kuntien keskusvaalilautakunnille.


Sosialidemokraateilla ehdokasasettelu on suurissa kaupungeissa jo päättynyt ja keskisuurissakin alkavat listat mennä kiinni. Ratkaiseva vääntö käydään lukuisissa pienissä maalaiskunnissa.

- Jos saadaan kaksikin ylimääräistä ehdokasta kuntaa kohden, se merkitsee jo satoja, arvelee järjestösihteeri Markku J. Jääskeläinen.

Demareiden tavoite ehdokkaiksi on ainakin 10 200, viime vaaleissa listoilla oli 9 800 ehdokasta. Puolue listaa ehdokkaita joka kuntaan,valkoisia länttejä ei ole.

- Nuorten määrä on selkeästi suurempi kuin miesmuistiin. Tavoitteet tuhannesta alle 30-vuotiaasta ehdokkaasta toteutuvat.

Toisin kuin demarit, kokoomus ei kaikkialla Suomessa pyri valtuustoon, mutta silti yli 420:ssa kunnassa. Tavoite on vähintään 8 000:ssa ehdokkaassa.

Poliittinen sihteeri Sari-Maarit Tiukkanen kehuu puolueen lehtimainontaa ja netissä kampanjointia, joka on tuottanut ilmeistä tulosta. Kokoomuksella on ollut myös täsmäiskuja piirien muutamissa kunnissa. Nämä ovat poikineet noin kymmenen yhteydenottoa päivittäin.


Muuttotappiota surraan

Vasemmistoliiton kunnallisasioista vastaavan Aulis Ruuthin mukaan puolueen iskualueilla kuten Helsingissä ja Kotkassa ovat listat melkoisen hyvällä mallilla, mutta esimerkiksi muuttotappiokunnissa on vaikeata saada ehdokkaita, kun nuorempi ja aktiiviväki lähtee muualle.

Elokuun loppupuolella vasemmistoliitolla oli koossa reilut 3 300 allekirjoitettua suostumusta, mutta 5 500 ehdokasta saataneen 342:een kuntaan.

Ruotsalaisen kansapuolueen tavoite on päästä 1 500 ehdokkaaseen, kuten viime vaaleissa. Ja vaikutusvaltaan 63:ssa kunnassa.

Järjestösihteeri Carl-Johan Hindsbergin mukaan aluevaltaus on Salo, jossa ennen ei ollutkaan RKP:llä listaa.
- Saattaa olla, että saamme ehdokkaita myös Karkkilaan, Nurmijärvelle ja Kuusankoskelle.


Enemmän kuin mahtuu

Keskustalla on Kainuussa yksi kunta, jossa oli tarjokkaita enemmän kuin listoille mahtuu: Vaala. Myös Varsinais-Suomessa Pöytyällä, Perttelissä ja Sauvossa on hyvin asiat. Näiden alueiden työntekijöitä palkittiin keskustan puoluekokouksessa kesäkuussa.

Koulutussihteeri Helena Pakarinen uskoo ehdokkaita kertyvän yli 10 000. Keskustan ulottumattomiin jäävät vain eteläiset rannikkokunnat. Sen sijaan Etelä-Pohjanmaan rannikkokunnissa keskustalla on listoja ja yksi uusi aluevaltauskin, Maalahti.

Myönteistä on eteläisten kaupunkien ehdokasmäärien lisäys Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Lahdessa.
- Työ ei ole ollut kuitenkaan helppoa.


Vihreitten toinen aalto

Vihreä liitto ylittää muutamalla sadalla edellisten vaalien ehdokaslistan, 1 700. Vaalipäällikkö Aki Hyödynmaan mukaan puolue kattaa vain 200 kuntaa, mutta 85 prosenttia väestöstä.

Nuoria kansalaisjärjestöaktivisteja on tullut listoille eri puolilla Suomea.
- Nämä 18-24 -vuotiaat ovat heränneet huomaamaan, että edustuksellista demokratiaakin voi harrastaa, iloitsee Hyödynmaa.

Kristillisen liiton suositus kenttäväelle on omien listojen rakentaminen. Vaaliliitot merkitsevät paljon paikkojen säilyttämisessä, mutta mitään kasvua ne eivät edistä, arvelee puoluesihteeri Milla Kalliomaa.

Puolueella lienee lokakuun vaaleissa 1 500 ehdokasta noin 300:ssa kunnassa. Kalliomaan mielestä vaatii paljon rohkeutta paikallisilta aktivisteilta ryhtyä oman listan rakentamiseen.

STT-IA
3.9.2000


Politiikka -sivulle