Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTuore kysely: SDP ja keskusta tasoissa, kokoomus petraaSDP:n ja keskustan kannatus näyttää tuoreen mielipidekyselyn mukaan olevan käytännössä tasoissa.


Tämä puoluekannatuksen kärkikaksikko on Suomen Gallupin tuoreen kyselyn perusteella tullut hieman alaspäin alkuvuoden kannatusluvuista, kun taas kokoomus suuntaa ylöspäin.

Neljän suurimman puolueen tilaaman tutkimuksen mukaan SDP saisi äänistä 23 prosenttia ja keskusta 22,8 prosenttia, jos kunnallisvaalit järjestettäisiin nyt. Kokoomuksen osuus olisi 21,7 prosenttia.

SDP:n kannatus olisi näin pienempi kuin edellisissä kunnallisvaaleissa (24,5 pros.). Kannatuslukema jää myös noin puolitoista prosenttiyksikköä tämän vuoden aikaisemmista vastaavista kyselyistä.

Keskusta taas olisi nyt vahvempi kuin vuoden 1996 kunnallisvaaleissa (21,8 pros.). Puolueen kannatus valui nykytasolleen presidentinvaalien jälkeisistä lukemista jo keväällä.

Kokoomus on viime kunnallisvaalien kannatusluvuissa (21,6 pros.), mutta on petrannut kannatustaan alkuvuoden kyselyistä.

Vasemmistoliittoa äänestäisi nyt 10,3, vihreitä 7,9 ja RKP:tä 5,2 prosenttia kansalaisista.

Kristillisille kysely näyttää 3,9:n, remonttiryhmälle 0,5:n ja perussuomalaisille 0,7 prosentin kannatusta. Ryhmään muut jää neljä prosenttia.

Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen tai ryhmittymän ehdokasta he äänestäisivät, jos kunnallisvaalit olisivat nyt. Vastaajilta tiedusteltiin myös, minkä puolueen tai ryhmän ehdokasta he äänestivät viime eduskuntavaaleissa.

Joka neljännes ei ilmoittanut puoluekantaansa kumpaankaan kysymykseen. Lukema on suurempi kuin tämän vuoden aiemmissa puoluekannatuskyselyissä.


Vasemmistoliiton tukijat varmoja

Noin puolet eri puolueiden kannattajista on täysin varma omasta kannastaan. Varmimpia ovat vasemmistoliiton (56 pros.) ja epävarmimpia vihreiden (30 pros.) kannattajat.

Vaalien lähestyessä puoluekannan varmuus voimistuu säännönmukaisesti, huomautetaan Suomen Gallupista.

Epävarmimmat löytyvät nuorista ikäluokista. 18-25-vuotiaista vain reilu kolmannes on erittäin varma omasta puoluevalinnasta.

Keskimääräistä vankemmin kantansa ovat päättäneet eläkeläiset (60 pros.) ja maanviljelijät (63 pros.). Työntekijöistä 48 ja alemmista toimihenkilöistä 43 prosenttia on täysin varma kannastaan.

Maantieteellisesti vankimmat kannat löytyvät Pohjois-Suomessa asuvilta.

Suomen Gallup teki tutkimusta varten 2 336 puhelinhaastattelua 7.-31. elokuuta. Kyselyn virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

STT-IA-MH
4.9.2000


Politiikka -sivulle