Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysHäkämies: Ulkomaalaislaki toiminut toivotustiSisäministeri Kari Häkämies (kok.) on tyytyväinen eduskunnan kesäkuussa hyväksymään ulkomaalaislain muutokseen. Tietyistä maista Suomeen saapuvien turvapaikan hakijoiden määrä on hänen mukaansa selvästi laskenut lainmuutoksen tultua voimaan.


Ulkomaalaislain muutoksella luotiin nopeutettu menettely turvapaikkaa ja oleskelulupaa koskevien hakemusten käsittelyyn erityisesti silloin, kun hakija on tullut turvallisesta turvapaikka- tai alkuperämaasta. Lain muutoksen toivottiin vähentävän perusteettomia turvapaikkahakemuksia.

- Kun mahdolliset hakijat tietävät, että tutkinta ja päätöksenteko on joutuisaa ja kielteisen päätöksen jälkeen hakija voidaan poistaa nopeasti Suomesta, niin tänne ei kannata tulla pitkän oleskeluajan toivossa.

- Tietyistä Euroopan maista tulleiden hakijoiden määrät ovatkin jo kääntyneet selvään laskuun, vaikka tietysti on vaikeata arvioida, mikä olisi ollut tulijoiden määrä ilman lainmuutosta, Häkämies sanoo torstaisessa tiedotteessaan.

- Lakia säädettäessä julkisuudessa esitettiin epäilyjä Ulkomaalaisviraston kyvystä käsitellä turvapaikka-asiat nopeasti ja niin, että oikeusvarmuus toteutuu. Epäilyt ovat osoittautuneet turhiksi, Häkämies toteaa tyytyväisenä.

Poliisi on tehnyt kaikki uuden lain mukaiset kuulustelut, samoin ulkomaalaisvirasto on ratkaissut noin 500 hengen eli kaikkien turvallisista alkuperä- tai turvapaikkamaista Suomeen tulleiden hakemukset.

Nopeutettuun käsittelyyn päätyvät lähinnä Puolasta, Slovakiasta, Tshekin tasavallasta ja Bulgariasta tulleet turvapaikanhakijat. Yhtään myönteistä päätöstä ei näille hakijoille ole tehty.


Myös maasta poistujien määrä nousussa

- Nyt ollaan tilanteessa, jossa on mahdollista keskittyä niihin aikaisemmin saapuneisiin turvapaikkahakemuksiin, joiden joukossa on todennäköisesti turvapaikkaan tai oleskelulupaan oikeutettuja hakijoita, Häkämies toteaa.

Myös maasta poistujien määrät ovat nousussa. Yhdessäkään tapauksessa Helsingin hallinto-oikeus ei ole nähnyt estettä maasta poistamiselle. Hallinto-oikeus on hylännyt 183 valittajan käännyttämisen täytäntöönpanoa koskevan kiellon.

Uuden lain voimaantulon jälkeen maasta on poistunut 831 Puolasta, Slovakiasta ja Tshekin tasavallasta tullutta turvapaikanhakijaa, joten pakolaisten vastaanottokeskukset ovat näiden hakijoiden osalta tyhjentymässä.

IKK
1.9.2000


Politiikka -sivulle