Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSäilötään avomaankurkkuja - ja vähän muutakinNyt on aika säilöä avomaankurkkuja talven varalle. Pakastaminen on puolestaan vaivaton säilöntätapa kasviksille.


Niitä voi pakastaa kokonaisina, paloiteltuina, soseina ja/tai tehdä niistä valmiita kasvissekoituksia, neuvotaan Kotimaiset Kasvikset ry:stä.


Venäläinen suolakurkku

  • 5 kiloa avomaankurkkuja
  • 5 litraa suolavettä, jossa
  • 2,5 desilitraa suolaa
  • valkosipulinkynsiä
  • tavallista sipulia
  • maustepippuria
  • tillin varsia ja kukintoja
  • mustaherukanlehtiä

Jos säilöt kurkkuja esim. muoviämpäriin, pane pohjalle ensin jokunen mustaherukanlehti. Lado sitten kerros puhtaaksipestyjä kurkkuja.

Pane niiden päälle 2 valkosipulinkynttä, reilusti tavallista viipaloitua sipulia, yksi tillinvarsi paloiksi leikattuna, tillin kukintoa, mustaherukanlehtiä ja 5 maustepippuria. Jatka näin kunnes astia on täynnä. Päällimmäiseksi astiaan tulee maustekerros.

Suolavesi keitetään ja kaadetaan jäähdytettynä kurkkujen päälle. Pane astiaan esim. porsliinilautanen ja sen päälle vielä laakea kivi painoksi, jotta kurkut pysyvät tiukasti suolavedessä. Kansi luonnollisesti vielä astiaan.

Säilytä mielellään kellarissa. Kurkkujen valmistuminen vie aikaa runsaan kuukauden. Kurkuista tulee todella maukkaita ja kiinteitä ja ne säilyvät jopa seuraavaan kevääseen.

Monet tuntevat kaupoissa venäläisen kurkun nimellä myytävät nahkeanoloiset ja hieman "lötköt" kurkut. Ylläolevan reseptin mukaiset kurkut ovat aivan toista maata.


Kasviksia pakastamaan

Lähes kaikki kasvikset vaativat esikiehautuksen ennen pakastamista. Soseena pakastettavat keitetään täysin kypsiksi ja soseutetaan.

Kasvikset jäähdytetään nopeasti juoksevassa kylmässä vedessä, valutetaan hyvin ja pakastetaan sopivina kerta-annoksina.


Esikiehautusaikoja

Paloista riivityt herneet 1-2 min, juuriselleri kuutioina tai suikaleina 3-5 min, kukkakaali ja parsakaalin pienet kukinnot kokonaisina 3-6 min, kurttu- ja valkokaali suikaleina tai lohkoina 4-5 min, kyssäkaali kuutioina tai suikaleina 2-3 min, lanttu kuutioina tai suikaleina 2-4 min.

Lehtiselleri viipaleina tai paloina 3-5 min, porkkana/palsternakka kuutioina tai suikaleina 3-5 min, papu kokonaisina tai paloiteltuina 3-4 min, pienet uudet perunat kokonaisina 4-5 min, pinaatti/mangoldi lehdet kokonaisina 2-3 min (hienontaminen haluttaessa kiehautuksen jälkeen).

Punajuuri pakastetaan täysin kypsänä, purjosipuli viipaleina tai paloina 2-4 min ja ruusukaali kokonaisena 4-5 min.


Raakana pakastettavat kasvikset

Porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka voidaan pakastaa raastettuna ilman esikiehautusta, tomaatti viipaloituna, kesäkurpitsa kuutioituna, purjo viipaloituna, tilli ja persilja hienonnettuna, paprika viipaloituna/kuutioituna sekä maissi kokonaisena ilman suojalehtiä.

STT-IA
1.9.2000


Ajassa -sivulle