Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyestiSeitsemän tavoittelee Italian UMTS-lupia

Sonera lukeutuu niiden yhtiöiden joukkoon, jotka Italian hallitus kelpuutti perjantaina kilpailemaan uuden sukupolven matkapuhelinluvista.

Sonera on mukana osana Ipse-yhteenliittymää, josta sillä on vajaan viidenneksen osuus. Kantavana voimana Ipsessä on espanjalainen Telefonica, jonka kanssa Sonera hankki hiljattain uuden sukupolven UMTS-toimiluvan Saksan markkinoille.

Alun perin huutokauppaan mieli kahdeksan ryhmittymää, mutta Italian hallitus raakkasi kilvasta jo alkumetreillä ulos Anthill-yhteenliittymän, jonka tekniset suunnitelmat eivät täyttäneet odotuksia.

Seitsemästä mukaan kelpuutetusta ryhmittymästä neljällä on entuudestaan asemat Italian kännykkämarkkinoilla. Nämä ovat Telecom Italian Mobile, Vodafonen Omnitel, France Telecomin Wind ja British Telecomin Blu.

Uusina tulokkaina Italian markkinoille pyrkivät Soneran ja Telefonican Ipse-yhteenliittymän ohella, hongkongilaisen Hutchison Whampoan Andala sekä Tu Mobile.

Italian UMTS-lupia jaettaessa ensimmäisenä vaiheena on niin sanottu kauneuskilpailu, jossa arvioidaan hakijoiden tekniset edellytykset. Niiden perusteella valitaan jatkajat varsinaiseen huutokauppaan, jossa lisenssit jaetaan tarjousten pohjalta. Kilvan voittajat ilmoitetaan marraskuussa.


Itävalta kauppaa UMTS-lupansa marraskuun alussa

Itävalta huutokauppaa kolmannen sukupolven matkapuhelintoimilupansa marraskuun 6.-10. päivänä. Televiranomaisten mukaan huutokaupan kohteena on neljästä kuuteen toimilupaa.

Matkapuhelutaajuuden minimihinnaksi on asetettu 4,4 miljardia markkaa, ja hallitus on budjetoinut huutokaupan tuottavan 4,2 miljardia shillinkiä eli 1,6 miljardia markkaa. Analyytikoiden arviot liikkuvat 20-40 miljardissa shillingissä.


Dagens Industri: Skandia ja Storebrand myymässä Ifiä

Ruotsalainen Skandia ja norjalainen Storebrand ovat myymässä vahinkovakuutusyhtiö Ifin, ruotsalainen Dagens Industri kirjoitti torstaina. Ifin toimitusjohtaja Bo Ingemarson kiistää huhun yhtiön pohjoismaisille työntekijöille lähettämässään viestissä.

Lehden mukaan Ifin pääkonttorissa Tukholman ulkopuolella on parhaillaan meneillään jo ns. due diligence -selvitys, jossa ostajaehdokkaat pääsevät tarkemmin tutustumaan yhtiön taloudelliseen tilaan. Selvitys kestää yleensä pari viikkoa ja se viittaa yleensä siihen, että neuvottelut kaupasta ovat jo varsin pitkällä.

DI:n tietojen mukaan vahvimmat ostajaehdokkaat Ifille ovat nyt brittiläinen Royal & Sun Alliance ja sen tanskalainen tytäryhtiö Codan. Myös ranskalainen Axa saattaa olla kiinnostunut.

Vielä viime keväänä If oli määrä listata pörssiin. Yhteispohjoismaisen vahinkovakuutusyhtiön tilanne mutkistui kuitenkin, kun suomalainen Pohjola päätti keväällä irtautua koko hankkeesta.

Ifin Ingemarson sanoo viestissään, että valmistelutyö yhtiön pörssiin viemiseksi jatkuu suunnitelmien mukaan ja yhtiö on tarkoitus viedä pörssiin ensi vuoden alkupuoliskolla. If on ilmoittanut aloittavansa vahinkovakuutusten myynnin Suomessa tämän vuoden aikana.


Seuraava Microsoft-päätös 2. lokakuuta

Yhdysvaltain korkein oikeus päättää 2. lokakuuta, ottaako se käsittelyyn vetoomuksen ohjelmistoyhtiö Microsoftia koskevassa kilpailujutussa. Ennen päätöstään oikeus kuulee Microsoftin ja maan oikeusministeriön edustajia.

Liittovaltion tuomari Thomas Penfield Jackson päätti kesäkuun alussa, että Microsoft on kilpailusyistä pilkottava kahteen osaan.

Microsoft on valittanut päätöksestä, ja nyt kiistellään siitä, pitäisikö valitus käsitellä vetoomustuomioistuimessa vai suoraan korkeimmassa oikeudessa.

Vetoomustuomioistuin on aikaisemmissa päätöksissään osoittanut myötämielisyyttä Microsoftia kohtaan. Yhdysvaltain oikeusministeriö haluaisi poikkeuksellisesti viedä jutun suoraan korkeimman oikeuden harkittavaksi.

Jos korkein oikeus ei suostu ottamaan juttua vastaan ilman vetoomustuomioistuimen käsittelyä, tapauksen vieminen loppuun saattaa kestää vielä vuosia.


Amerikkalaisten tuhlaus yltymässä

Yhdysvaltain kauppaministeriön uusien lukujen mukaan amerikkalaisten kulutus nousi heinäkuussa reippaammin kuin tulot.

Amerikkalaisten tulot kasvoivat heinäkuussa 0,3 prosenttia ja samaan aikaan kulutus kaksinkertaistui, se nousi 0,6 prosenttia. Vielä kesäkuussa tulot ja kulutus nousivat saman verran eli 0,4 prosenttia.

Rahantuhlauksen yltyminen johti kuukausitilastojen kaikkien aikojen alhaisimpaan säästöasteeseen; se oli heinäkuussa 0,2 prosenttia miinuksella.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed päätti elokuisessa kokouksessaan olla nostamatta korkotasoa. Tilastojen valossa kuluttajat olivat käyttäneet tavallista säästeliäämmin rahojaan huhti-kesäkuussa, mutta nyt kulutus saattaa olla jälleen kiihtymässä.

Yksityinen kulutus pyörittää kahta kolmasosaa Yhdysvaltain taloudesta.

Koonnut: IA
1.9.2000


Talous-sivulle