Made on syvänteiden ahmatti
Made voi köllötellä talvella viikkokausia syömättä ahmittuaan vatsansa kerralla täyteen. Kerta-annos voi olla jopa 30-40 prosenttia kalan painosta, ja erittäin hidas ruuansulatus kertoo sopeutumisesta syvänteissä elämiseen.
- Matalissa ja lämpimissä vesissä hauki ja kuha ovat paljon tehokkaampia saalistajia, mutta ne syövätkin koko ajan.
Made on sopeutunut elämään viileässä vedessä, jossa kilpailu on vähäistä mutta myös ravintoa on tarjolla vain satunnaisesti, Jyväskylän yliopistossa tutkijana työskentelevä Jari-Pekka Pääkkönen sanoo.
Elinympäristön valinta vaikuttaa ilmeisen onnistuneelta, sillä
made on hedelmällinen kala ja hyvin laajalti levinnyt. Suomessa
se on yksi yleisimmistä makean veden kaloista.
Viime viikon lauantaina Jyväskylän yliopistossa mateen ravinnonkäytön
erikoispiirteistä väitellyt Pääkkönen kuvailee tutkimuskohdettaan tosi passiiviseksi ja huonoksi saalistajaksi, joka siirtyy äyriäisravintoon kun pikkukalat vilistävät vesien
lämmetessä karkuun.
Talvikohmeiset kiisket ja kuoreet made saa helpommin kiinni, ja löytyypä vatsasta muikkuakin.
- Madetta on pidetty mätirosvona, mutta mätiä vatsoista löytyi vähän. Mätimuikkuja made sen sijaan näyttää syövän, ja se voi vaikuttaa myös muikkukantoihin, Pääkkönen sanoo.
Mateiden elintapoja selvitettiin laboratoriotutkimuksin sekä
kuudessa keskisuomalaisessa järvessä tehtyjen koekalastusten
ja videokuvausten avulla. Kalan vuorokausirytmi osoittautui
vaihtelevaksi. Syyskuun lopulta helmikuuhun saakka made on
selvästi yöeläin.
- Päivällä made ei tuolloin paljoa liiku. Maaliskuussa
päiväaktiivisuutta alkaa olla jo enemmän, mutta kesän
valoisaan aikaan made on aktiivinen vuorokauden ympäri
muutamia tunteja kerrallaan, Pääkkönen selvittää.
Pohjasta löytyi erikoisia uria
Järvenpohjien kuvauksissa havaittiin erikoinen piirre mateen
elintavoissa: kala kaivaa pohjaan jopa metrin levyisiä
kaivantoja.
- Syviä uria löytyi yli 20 metrin syvyydestä. Ilmeisesti made
rakentaa kuoppia, mutta niiden merkitys on epäselvä. Se voi
liittyä esimerkiksi kiiskien saalistukseen, Pääkkönen pohtii.
Mainiona keittokalana made on etenkin talvikalastajien suosima
saalis. Mateen aineenvaihduntaan ja ympäristömyrkkyihin
liittyvissä jatkotutkimuksessa voi selvitä, onko saaliin syömistä
rajoitettava.
- Jos pcb-pitoisuudet osoittautuvat suuriksi, kannattaa maksa
jättää keitosta pois, Pääkkönen sanoo.
STT-IA
1.9.2000
Ajassa -sivulle
|