Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMade on syvänteiden ahmattiMade voi köllötellä talvella viikkokausia syömättä ahmittuaan vatsansa kerralla täyteen. Kerta-annos voi olla jopa 30-40 prosenttia kalan painosta, ja erittäin hidas ruuansulatus kertoo sopeutumisesta syvänteissä elämiseen.


- Matalissa ja lämpimissä vesissä hauki ja kuha ovat paljon tehokkaampia saalistajia, mutta ne syövätkin koko ajan.

Made on sopeutunut elämään viileässä vedessä, jossa kilpailu on vähäistä mutta myös ravintoa on tarjolla vain satunnaisesti, Jyväskylän yliopistossa tutkijana työskentelevä Jari-Pekka Pääkkönen sanoo.

Elinympäristön valinta vaikuttaa ilmeisen onnistuneelta, sillä made on hedelmällinen kala ja hyvin laajalti levinnyt. Suomessa se on yksi yleisimmistä makean veden kaloista.

Viime viikon lauantaina Jyväskylän yliopistossa mateen ravinnonkäytön erikoispiirteistä väitellyt Pääkkönen kuvailee tutkimuskohdettaan tosi passiiviseksi ja huonoksi saalistajaksi, joka siirtyy äyriäisravintoon kun pikkukalat vilistävät vesien lämmetessä karkuun.

Talvikohmeiset kiisket ja kuoreet made saa helpommin kiinni, ja löytyypä vatsasta muikkuakin.

- Madetta on pidetty mätirosvona, mutta mätiä vatsoista löytyi vähän. Mätimuikkuja made sen sijaan näyttää syövän, ja se voi vaikuttaa myös muikkukantoihin, Pääkkönen sanoo.

Mateiden elintapoja selvitettiin laboratoriotutkimuksin sekä kuudessa keskisuomalaisessa järvessä tehtyjen koekalastusten ja videokuvausten avulla. Kalan vuorokausirytmi osoittautui vaihtelevaksi. Syyskuun lopulta helmikuuhun saakka made on selvästi yöeläin.

- Päivällä made ei tuolloin paljoa liiku. Maaliskuussa päiväaktiivisuutta alkaa olla jo enemmän, mutta kesän valoisaan aikaan made on aktiivinen vuorokauden ympäri muutamia tunteja kerrallaan, Pääkkönen selvittää.


Pohjasta löytyi erikoisia uria

Järvenpohjien kuvauksissa havaittiin erikoinen piirre mateen elintavoissa: kala kaivaa pohjaan jopa metrin levyisiä kaivantoja.

- Syviä uria löytyi yli 20 metrin syvyydestä. Ilmeisesti made rakentaa kuoppia, mutta niiden merkitys on epäselvä. Se voi liittyä esimerkiksi kiiskien saalistukseen, Pääkkönen pohtii.

Mainiona keittokalana made on etenkin talvikalastajien suosima saalis. Mateen aineenvaihduntaan ja ympäristömyrkkyihin liittyvissä jatkotutkimuksessa voi selvitä, onko saaliin syömistä rajoitettava.

- Jos pcb-pitoisuudet osoittautuvat suuriksi, kannattaa maksa jättää keitosta pois, Pääkkönen sanoo.

STT-IA
1.9.2000


Ajassa -sivulle