Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysWHO varoittaa "lentokenttämalariasta"Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan useiden maiden terveysviranomaiset ovat yhä huolestuneempia lentokoneissa "matkustavien" hyönteisten levittämästä ns. lentokenttämalariasta.


Vaikka tapauksia on vähän, ilmiö on vakava, koska oikea diagnoosi yleensä myöhästyy ja tartunta saattaa päättyä jopa potilaan kuolemaan.

Lentokenttämalariaksi kutsutaan tapauksia, jossa lentokoneiden mukana tulleet hyönteiset tartuttavat taudin lentokentällä oleviin tai sen lähistöllä asuviin ihmisiin.

Malariaan sairastuneet ovat tällöin usein henkilöitä, jotka eivät ole edes käyneet malaria-alueella. Lääkäreillä ei siis ole mitään syytä epäillä ensimmäiseksi malariaa.

WHO:n selvityksen mukaan vuosina 1969-99 raportoitiin 12 maasta kaikkiaan 87 tapausta, joissa lentokentän lähellä asunut henkilö oli sairastunut malariaan.

Eniten tapauksia (26) löytyi Ranskasta, seuraavina olivat Belgia (16) ja Britannia (14). Pariisin ja Brysselin lentokenttien kärkisija selittyy lukuisilla suorilla lennoilla Keski- ja Länsi-Afrikkaan.


Suomessa ei ole havaittu tapauksia

Kaupunginepidemiologi Timo Rostila Helsingistä kertoo, ettei Suomessa ole havaittu lentokenttämalariaa, vaan sairaus on voitu aina johtaa käyntiin malaria-alueella.

- Malariatapauksia on muutama kymmenen vuodessa, ja kaikilla sairastuneilla on selkeä matkahistoria, Rostila sanoo.
Hänen mukaansa maailmanlaajuisestikin on kyse hyvin rajallisesta ilmiöstä, ei mistään kansanterveydellisestä ongelmasta.

Suomeen ei tosin edes lennetä säännöllisesti alueilta, joilta malarian saaminen tahattomana tuliaisena olisi todennäköistä. Esimerkiksi Thaimaa on kyllä WHO:n kartoissa selkeää malaria-aluetta, mutta turistikohteet Bangkok mukaan luettuna ovat käytännössä malariavapaita kohteita, Rostila sanoo.

WHO:n asiantuntijat puhuvat selvityksessään lämpimästi malaria-alueilta tulevien koneiden ja matkatavaroiden desinfioinnin puolesta. Monissa maissa näin tehdäänkin säännönmukaisesti.

Tiedotuspäällikkö Usko Määtän mukaan Finnairin koneitakin on desinfioitu tapauskohtaisesti, mutta järjestelmällisiin puhdistustoimiin ei ole ollut aihetta ryhtyä.

Täysin kotimaista alkuperää olevaa malariaa esiintyi Suomessa viimeksi 1940-luvulla ainakin Karjalan kannaksen rintamajoukkojen parissa, Rostila muistelee. Hänen mukaansa malarialta varjeltumisesta suomalaiset saattavat kiittää ensi sijassa talvea.

STT-IKK
1.9.2000


Ulkomaat -sivulle