Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSijoittajat ennakoivat kasvuhuipun olevan jo käsillä

Metalliyhtiöiden tuloskunto ei näy osakekursseissaKuluva vuosi on ollut metalliyhtiöille suotuisaa aikaa. Hyvät osavuositulokset eivät kuitenkaan ole siivittäneet niiden osakekursseja nousuun. Outokummun osake on taantunut yli kymmenen ja Rautaruukin lähes 30 prosenttia vuodentakaisista lukemista.


Evlin analyytikko Pekka Sponlander katsoo nuivan kurssikehityksen johtuvan pitkälle siitä, että sijoittajat ennakoivat jo metalliyhtiöiden näkymien heikkenemistä.

- Teräksen ja metallien hinnat alkavat olla huipussaan. Vaikuttaakin todennäköiseltä, että metalliyhtiöiden tulokset menevät ensi vuonna hiukan alaspäin, joskaan mitään romahdusta ei tapahdu, Spolander toteaa.

Hänen mukaansa teräksen hinnat ovat Yhdysvalloissa jo ehtineet laskea. Tämä kertoo siitä, että teräksen kulutuksen vahvin kasvu alkaa olla ohi. Euroopassa sama kehitys lienee edessä viimeistään ensi keväänä, mutta kenties jo loppuvuonna. Myös metallien hintojen nousu näyttää pysähtyneen.

Teräksen ja metallien hinnat romahtivat Aasian talouskriisin vuoksi muutama vuosi sitten, mikä rokotti tuntuvasti metalliyhtiöiden tuloskehitystä. Nyt firmat ovat päässeet tukevasti jaloilleen, mutta niiden osakekursseissa käänne parempaan ennakoitiin jo viime vuonna.

- Outokummun ja Rautaruukin kurssit vahvistuivat viime vuonna melko tavalla. Käänne siis näkyi kursseissa jo hyvissä ajoin ennen kuin se ehti vaikuttaa tuloksiin, Spolander sanoo.


Mateleva kurssi kiusaa patruunoita

Osaksi metalliyhtiöiden alavireinen kurssikehitys johtuu siitä, että ala ei yksinkertaisesti kiehdo sijoittajia. Metalliyhtiöt toimivat kypsillä markkinoilla, minkä vuoksi niiden kasvunäkymät kalpenevat teknologiayhtiöiden rinnalla.

- Sijoittajia eivät kiinnosta perusteollisuuden vakaata tuottoa antavat osakkeet. Outokummulla ja Rautaruukilla menee hyvin, mutta sijoittajat pitävät niiden toimialaa hieman tylsänä, Opstockin analyytikko Henri Parkkinen toteaa.

Suomalaisten metsä- ja metalliyhtiöiden johtajat ovat viime aikoina mananneet markkinavoimien sokeutta, kun kovatkaan tulokset eivät riitä siivittämään yhtiöitä ylöspäin pörssissä.

- Ymmärrän, että tällainen turhauttaa yritysjohtoa. Toisaalta sijoittajien näkökulmasta kyse on vaihtoehdoista. Jos muut alat antavat kovempia tuottoja, pääomat hakeutuvat sinne, Spolander painottaa.

Outokumpu ja Rautaruukki eivät ole ainoita metalliyhtiöitä, joita sijoittajat hyljeksivät. Metalliyhtiöiden osakkeet ovat kuluvana vuonna olleet lähes kautta linjan alamäessä.

Tilannetta kuvaa hyvin se, että saksalainen teollisuusjätti Thyssen-Krupp joutui perumaan syyskuuksi suunnitellun terästeollisuutensa pörssilistauksen heikon kysynnän vuoksi.


Sijoituksen tuotto ajoituskysymys

Metalliyhtiöt eivät sovellu sijoituskohteeksi sellaisille, jotka hakevat rahoilleen roimaa tuottoa lyhyessä ajassa. Otollisella hetkellä metalliyhtiöihin satsaava sijoittaja voi kuitenkin lyödä rahoiksi.

- Jos iskee oikeaan rakoon, kurssinousu voi olla huomattava. Kannattaa muistaa, että metalliosakkeiden kurssit kääntyvät tavallisesti alaspäin jo ennen kuin suhdannehuippu saavutetaan, Spolander tähdentää.

Viime kuukausina pörssikurssit ovat kautta maailman heilahdelleet voimakkaasti, kun sijoittajat ovat yrittäneet saada tolkkua Yhdysvaltain ja Euroopan toisinaan ristiriitaisiin talouslukuihin.

Metalliyhtiöiden kursseissa heilahtelut eivät tunnu yhtä voimakkaina kuin muodikkaissa teknologiaosakkeissa.

- Niiden osakekurssit määräytyvät hyvin pitkälle nykyisen tuloksentekokyvyn perusteella. Teknologiaosakkeisiin taas on ladattu runsaasti tulevaisuuden odotuksia, Opstockin Parkkinen toteaa.

STT-IA
1.9.2000


Talous -sivulle