Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTrendit muuttuvat nopeasti

Sopivat vaatteet löytyvät ammattitaitoisella opastuksellaJatkuvasti muuttuva, pirstaleinen muoti sekä erilaisten tyylien kirjo vaikeuttaa vaatteiden hankkimista. Yhä useampi vaatteiden ostaja haluaa ammattitaitoista opastusta sopivan tyylin löytämiseen.


Ratkaisuja vaatepulmiin tarjoavat esimerkiksi pukeutumisneuvojat, joiden kysyntä kasvaa jatkuvasti.
- Monet suomalaiset ovat epätietoisia sopivista vaatteista ja siitä, kuinka erilaisiin tilaisuuksiin pukeudutaan etiketin mukaisesti, tiedotuspäällikkö Kaisa Virtanen Muotikaupanliitosta kertoo.

Muotikaupoissa työskentelevät pukeutumisneuvojat auttavat asiakaslähtöisesti ja kokonaisvaltaisesti vaatetuspulmien ratkaisussa.

- Pukeutumisneuvoja noukkii muodin suuresta virrasta vaatteita ja asusteita, jotka näyttävät asiakkaan yllä hyvältä ja ajankohtaiselta.

Kaisa Virtanen puhui pukeutumisneuvonnasta Helsingin Muotimessujen ammattipäivillä sunnuntaina. Maanantaina päättyvillä muodin ammattilaismessuilla esitellään ennakkoon vuoden 2001 kevät- ja kesämuoti. Messuilla näytetään myös tuleva kenkä- ja laukkumuoti.

Messuilla tuotteitaan esittelee lähes 300 näytteilleasettajaa, jotka saapuivat 14 eri maasta.


Tulevassa muodissa neljä teemaa

Ensi kevään ja kesän muodissa vallitsee neljä erilaista suuntausta. Sesongin teemat kumpuavat ilmavuudesta, antiikista, runsaudesta ja etelän tuulahduksesta.

Muotia luonnehditaan kevyeksi, veistetyksi ja ultratyylikkääksi. Pukeutuminen on rohkeaa. Värit hehkuvat voimakkaina ja muodissa ovat sininen, vihreä, pastelli ja punainen. Myös rauhallinen ihonväri ja beige nousevat pinnalle. Räväkkyyttä vaatteisiin tuovat kukkakuosit, pallot ja pilkut.

- Muoti tarjoaa vaihtoehtoja kaikenkokoisille ja tyylisille kuluttajille. Tyylejä on myös helppo vaihtaa, joten sama henkilö voi muuttaa tyyliään useasti, Anna Gabriel-Robez kansainvälisestä trenditoimisto Peclers-Parisista kertoo.


Teemoissa valinnanvaraa

Kevään ja kesän muodin ilmavassa teemassa muoti on kevyttä kuin höyhen. Läpikuultavuus ja ohuiden kankaiden kerroksisuus nousevat esiin.

Väreinä hohtavat sinisen ja vihreän eri sävyt, jotka muistuttavat esimerkiksi korallia ja taivaanrantaa. Kankaiden materiaaleina ovat sifonki, puuvilla ja nylon.
- Tyyliin kuuluvat esimerkiksi ilmavat hameet ja housut, Gabriel-Robez kertoo.

Antiikkinen teema tuo muotiin beigen värin. Myös pastellin eri sävyt välkkyvät kauniina. Nahkaa, mokkaa ja mokkajäljitelmiä nähdään paljon. Kullan hohto kruunaa asusteet ja mustan sekä valkoisen väriyhdistelmä luo vastakohtia.

- Yksinkertaiset topit, huivit ja laskoshameet kuuluvat muotiin. Tyylin rentous on tärkeää. Neuleissa näkyy epätasaisia kuituja.

Runsauden tyylisuunta tuo muotiin suuria vaatteita, liioittelua ja täyteläisyyttä. Väreinä leimuavat esimerkiksi violetti ja turkoosi.

- Esimerkiksi näyttävät kävelypuvut, kevyet puserot ja pussimaiset vaatteet sekä lyhyet housut ovat muotia. Etelän tuulahdus tuo maanläheisyyttä kesäpukeutumisen väreihin. Tyyliä värittävät esimerkiksi oranssi, vihreä ja ruskea. Myös kirjailut, aplikoinnit ja hapsut kuuluvat teemaan. Materiaaleina ovat puuvilla, pellava, trikoo ja denim.

- Hameissa korostuvat kukkakuviot ja shortsit lyhenevät entisestään. Muodissa ovat myös yksinkertaiset housuhameet ja kevyet, polvipituiset puolihameet.


Persoonallisia kenkiä ja laukkuja

Kevään ja syksyn kenkämuodissa näkyvät uudet muodot ja värikkyys. Kengät päät voivat olla pitkäksi venytettyjä, neliskulmaisia tai pyöreitä. Juhlakenkien korot nousevat yhä korkeammiksi.

Vastapainona muotiin tulevat matalat, ballerina-tyyliset kengät. Myös sporttiset kengät nousevat yhä suurempaan suosioon.

Kenkien materiaalit kiiltävät tai ovat mokkanahkaa. Muodikkaita kenkiä piristävät värit ja koristekuviot.

Sen sijaan muodikkaat juhlalaukut ovat geometrisiä ja pieniä. Virkanaisen laukut ovat A4-kokoisia. Nuorten laukkumuodissa selkäreput ja erilaiset vyötärö- ja vartalolaukut korvaavat käsilaukut.


Trendit muuttuvat nopeasti

Pinnalle nousevat trendit muuttuvat nopeasti. Esimerkiksi vaatemuoti ei noudattele kerrallaan vain yhtä trendiä, vaan samanaikaisesti tarjolla on useita tyylejä.

- Ihmiset odottavat jatkuvasti uusia kiinnostavia asioita. Odotuksiin pitää vastata, joten trendit uusiutuvat vauhdilla, kertoi Helsingin Muotimessuilla viime sunnuntaina puhunut trendianalyytikko Liisa Puolakka Nokia Mobile Phonesista.

Trendien muotoutuminen alkaa suurista yhteiskunnallisista ilmiöistä. Trendien luojat aistivat ilmiöitä ja poimivat niistä kiinnostavimmat. Puolakan mukaan trendit luodaan usein vastaamaan yhteiskunnallisia muutoksia.

- Trendien luojista toiseen ryhmään kuuluvat trendsetterit ja toinen koostuu esimerkiksi taiteilijoista, suunnittelijoista sekä muotoilijoista.

Trendsetterit ovat suurkaupungeissa asuvia edelläkävijänuoria, jotka luovat trendejä omalla käyttäytymisellään ja pukeutumisellaan.

Puolakan mukaan trendien luojien ja massamarkkinoiden välissä on vielä ns. mielipidejohtajia, jotka omaksuvat tai hylkäävät esiin pyrkivät uudet ideat.

- Osa mielipidejohtajien hyväksymistä kapeista trendeistä muuttuu lopulta massamarkkinoiden trendiksi. Myös medialla on siihen suuri vaikutus.

Trendien jatkuvasti uutta luovana lähteenä toimii esimerkiksi vastareaktio. Trendien luojat ja kuluttajat kyllästyvät pinnalla oleviin ilmiöihin ja syntyy tarve kehittää uutta.

- Esimerkiksi yksi iso tämän hetken trendi on stressi, jota monet yhteiskunnalliset ilmiöt aiheuttavat. Kiireen ja stressin vastapainoksi haetaan uudenlaista tarkoitusta elämälle ja se näkyy uusissa trendeissä. Esiin ovat nousseet muun muassa jooga, spiritualismi ja aromaterapia, Puolakka kuvailee.

STT-IA
1.9.2000


Ajassa -sivulle