Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTutkimus kartoitti nuorten Internetin käyttöä:

Tieto päihittää nettiviihteenTuore nuorisotutkimus tarjoaa vanhemmille huojentavaa tietoa. Internet ei olekaan nuorille pelkkä viihteen, pelien ja seksin temmellyskenttä.


Peräti 94 prosenttia 15-29-vuotiaista Internetin käyttäjistä ilmoittaa käyttävänsä sähköverkkoa tiedon hakuun. Viihdepalvelut ovat vasta toiseksi yleisin käyttökohde. 56 prosenttia nuorista kertoo hyödyntävänsä nettiä viihteenä - miehet hiukan aktiivimmin kuin naiset.

Tiedot käyvät ilmi Nuorisobarometri 2000 -tutkimuksesta, joka kartoitti nuorten tietoyhteiskunta-asenteita.

Vastauksista paljastuu, ettei verkkoon liittyviä uhkakuviakaan ole sivuutettu. Kaksi kolmesta nuoresta ilmoitti uskovansa eriarvoisuuden kasvavan tietoyhteiskunnan myötä. Eriarvoisuuden laatua ei kyselyssä kuitenkaan pyydetty yksilöimään.

Tutkimukseen osallistui runsaat 1 500 nuorta iältään 15-29 vuotta. Haastattelut tehtiin huhti-toukokuun aikana Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen yhteydessä. Tutkimuksen oli tilannut valtion nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora.


Kirjastot suosittuja

Yleisissä kirjastoissa tietoverkkoja käyttää kolmannes suomalaisnuorista. Isojen kaupunkien muodikkaissa nettikahviloissa surffailee ainoastaan neljä prosenttia vastaajista.

- Kirjastoissa Internetiä käyttävät erityisesti työttömät sekä nuorimmat 15-19-vuotiaat vastaajat, kertoo barometrin laatimisesta vastaava tutkija Pekka Saarela.

- Tulos vahvistaa käsitystä, että kirjastot ovat tietoyhteiskunnan tasa-arvoa ylläpitävä tekijä, tulkitsee Nuoran puheenjohtaja, kansanedustaja Jyrki Katainen (kok.). Nuoran pääsihteerin Vesa Maurialan mukaan myös oppilaitosten korkealaatuisista verkkoyhteyksistä tulee vastaisuudessa huolehtia.


Cd-rom ei kiinnosta

Internetin asema on entisestään vahvistunut nuorten keskuudessa.

Nettiä pitää nyt mielenkiintoisimpana mediana 23 prosenttia nuorista, mikä on yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Vain 14 prosenttia nuorista ei käytä Internetiä lainkaan.

Televisio säilyttää silti yhä asemansa suosituimpana nuorisomediana. Sen suosio on kuitenkin pudonnut 49 prosenttiin, kun vielä vuonna 1997 televisiota piti mielenkiintoisimpana mediana 58 prosenttia nuorista.

Kolmanneksi kiinnostavin media suomalaisnuorten mielestä on lehdistö (21 prosenttia).

Cd-romia eli romppua ei kukaan vastaajista pidä mielenkiintoisimpana tiedonvälityksen kanavana. Tulos on kiinnostava, koska vielä pari vuotta sitten cd-romin kohistiin haastavan perinteisen kirjan aseman.

STT-IKK
1.9.2000


Ajassa -sivulle