Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPalovaroittimet lisääntyneet kerrostaloissa ja kesämökeilläSuomalaisista kotitalouksista jo peräti 94 prosenttia on hankkinut palovaroittimen. Palovaroitinten tultua vuosi sitten pakollisiksi on niiden määrä suomalaiskodeissa lisääntynyt huomattavasti.


Keväällä 1999 palovaroittimia oli 68 prosentissa kotitalouksia. Eniten palovaroittimia on nyt rivitaloissa ja omakotitaloissa - määrä omakotitaloissa on peräti 97 prosenttia ja rivitaloissa 96 prosenttia.

Vähiten palovaroittimia on edelleen kerrostaloissa, noin 86 prosentissa kotitalouksista. Nämä tiedot käyvät ilmi sisäasiainministeriön pelastusosaston Suomen Gallup Oy:llä teettämästä tutkimuksesta, joka tehtiin 8.-17.8.2000.

Palovaroitinten määrä on kerrostaloissa kuitenkin lisääntynyt huimasti, sillä keväällä 1999 kerrostaloissa oli palovaroittimia vain 55 prosenttia.

Monien taloyhtiöiden laajamittaiset palovaroitinten kiinnitysurakat ovat lisänneet palovaroitinten määrää erityisesti pääkaupunkiseudun kerrostaloasunnoissa.

Palovaroittimia on pääkaupunkiseudulla 91 prosentilla kotitalouksista, kun luku tammikuussa 2000 oli 87 prosenttia ja keväällä 1999 62 prosenttia.

Parhaiten palovaroittimia on hankittu maaseudulla, sillä peräti 97 prosenttia maaseudun kotitalouksista on hankkinut palovaroittimen. Muissa kaupungeissa kuin pääkaupunkiseudulla luku on 92 prosenttia.

Eniten palovaroittimia on reilun vuoden kuluessa hankittu kesämökeille. Keväällä 1999 kesämökeistä vain 46 prosenttia oli varustettu palovaroittimilla. Tammikuussa 2000 luku oli jo kivunnut 66 prosenttiin ja nyt elokuussa jo 79 prosenttiin. Palovaroitin on pakollinen myös kesämökeillä.


Varmista varoittimen kunto

Vuosi sitten voimaan tulleen pelastustoimilain mukaan palovaroittimet on oltava paikoilleen asennettuina syyskuun ensimmäisenä päivänä.

Asukas - myös vuokralainen - vastaa itse sekä palovaroittimen hankinnasta ja asentamisesta että sen toimintakunnossa pitämisestä.

Palovaroittimesta on hyötyä vain siinä tapauksessa, että se on kunnossa. Palovaroitin on toimintakunnossa, jos se on oikein asennettu kattoon ja siinä on toimiva paristo.

Paristo vaihdetaan vuoden välein, ja palovaroittimen kunto on tarkistettava kerran kuukaudessa ja aina, kun on oltu pitempään poissa asunnosta.

Muista maista saatujen kokemusten ja tutkimusten perusteella arvioidaan, että palokuoleman riski vähenee peräti 40 prosentilla, jos asunnossa on toimintakuntoinen palovaroitin.

Suomenkin palokuolemaluvut voisivat olla paljon pahemmat, ellei ihmisiä olisi pelastunut palovaroittimien ansiosta.

IA
1.9.2000


Kotimaa -sivulle