Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysNuuskamälli pullottaa yhä useammin nuoren pojan huulessaNuorison nuuskan käyttö on viime vuosina reilusti lisääntynyt nuuskan viisi vuotta voimassa olleesta myyntikiellosta huolimatta. Tuoreet tutkimukset osoittavat, että etenkin urheilevat pojat käyttävät nyt nuuskaa enemmän kuin aiemmin.


Tavallisin nuuskan käyttäjä on 14-25-vuotias nuori mies. 18-vuotiaista 45 prosenttia on kokeillut nuuskaa, heistä 11 prosenttia on livennyt aineen vakituiseksi käyttäjäksi.

- Urheilevista pojista kuitenkin jo 13 prosenttia ilmoittaa nuuskaavansa, miesurheilijoista nuuskaajia on joka viides, nuuskankäyttöä tutkinut hammaslääketieteen lisensiaatti Marina Merne huomauttaa.

Mernen mukaan nuuskaaminen on lähes täysin poikiin liittyvä ilmiö. Tutkijat arvelevat, että nuuskasta on tullut muotia etenkin joukkuelajeissa, jossa nuuskaava urheilija voi saada kovan kundin imagon.

- Urheilevat nuoret käyttävät nuuskaa usein ennen suoritusta, koska nuuska koetaan rauhoittavana. Sen katsotaan myös sopivan urheiluun tupakkaa paremmin, kun hapenottokyky ei tupakoitsijoiden verroin kärsi, Terveys ry:n toimitusjohtaja Martti Mäki sanoo.

Vaikka varsinaisia tutkimuksia nuuskan käytöstä joukkuelajeissa ei olekaan, Merne epäilee, että palloilulajeissa "mälliä" esiintyy muita urheilumuotoja reippaammin.

- Nuuskaamisessa on kuitenkin suuria paikallisia eroja. Yleisintä se on Lapissa ja ruotsinkielisellä rannikkoalueella. Nuuska on Ruotsissa edelleen sallittua ja sieltä nuuskaa tuodaankin.


Päiväannos nuuskaa vastaa askia tupakkaa

Nuuskan käyttö Suomessa lähti Mernen mukaan kasvuun 90-luvun alussa. Aiemmin huuleen truutattava kostea tupakkamöykky pullotti lähinnä maaseudun ikääntyvien miesten suissa, vuosikymmenen alussa ja heti myyntikiellon astuessa voimaan vuonna 1995 mälli vakiintui poikien käyttöön.

- Kun nuuskaa arvioitiin 90-luvun alussa käytettävän noin 100 000 kiloa vuodessa, kaksi vuotta sitten vastaava luku oli jo puolitoista miljoonaa kiloa, vastavalmistunut nuuskaopas kertoo.

Terveys ry:n tekemä nuuskaopas varoittaa nuuskasta yhtä vaarallisena tuotteena kuin poltettava tupakkakin.

- Nuuska aiheuttaa samanlaisen nikotiiniriippuvuuden kuin tupakkakin. Terveyshaittoja ovat limakalvovauriot, ienmuutokset ja suusyöpä, opasvihkonen huomauttaa.

Oppaan mukaan huolestuttavaa on, että nuorten tietoisuus nuuskan sisältämistä myrkyistä on yhä vähäistä.

- Keskivertonuuskaaja saa päivittäin samanlaisen annoksen nikotiinia kuin askin päivässä polttava tupakoitsija, vihkonen valaisee.

STT-IKK
1.9.2000


Kotimaa -sivulle