Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTallinnassa vakoillaanViron itsenäistyessä muuttuivat myös Tallinnan ravintoloiden ja katujen nimet. Voiton aukiosta tuli Vapauden aukio ja Moskva-ravintolasta Metropol. Viimeksi mainitun sanotaan kuitenkin säilyttäneen edelleen paikkansa Euroopan vakoilijoiden kokouspaikkojen joukossa.


Vakoilutapauksia onkin Virossa tullut julkisuuteen tasaisin väliajoin. Alalle tunnusomaista on, että mitään niistä ei ole oikeaksi myönnetty.

Viimeksi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB paljasti viime maaliskuussa venäläisen vakoojan, joka vakoili Venäjää Britannian laskuun. Palvelusopimuksensa hän oli solminut Tallinnassa.

Venäläislähteet väittivät, että vakooja toimi kiinteässä yhteistyössä Viron turvallisuuspalvelun kanssa - ja virolaiset luonnollisestikin kiistivät tämän jyrkästi.

Viime vuoden huhtikuussa Venäjän viranomaiset ottivat vakoilijana kiinni Pihkovassa virolaisen liikemiehen. Virolaiset pidättivät kotimaahansa passitetun miehen jonkin ajan kuluttua, kun häneltä löydettiin erittäin herkkää, todennäköisesti tsekkiläisperäistä Semtec-räjähdysainetta huomattavia määriä. Asian käsittely tuomioistuimessa on edelleen kesken.

Virolaiset puolestaan paljastivat vakoilijaksi vuonna 1996 Venäjän lähetystön talousasioista vastaavan lähetystösihteerin, joka oli yhteistyökumppanikseen salaisten asiakirjojen saannissa värvännyt Viron valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnan valiokuntaneuvoksen.

Vajaat pari vuotta sitten pidätettiin Pihkovassa virolainen palomies Ville Sonni, jolta Venäjän turvallisuuspalvelu FSB saikin täyden tunnustuksen. Viro kielsi asian jälleen jyrkästi.

Sonni tuli myöhemmin tunnetuksi, kun hän kertoi joutuneensa työskentelemään Pohjois-Ruotsin kaivoksissa "pakkotyössä" lähes palkatta.


Viro ja Venäjä karkottavat diplomaatteja

Viro syyttää kahta venäläistä diplomaattia vakoilusta, ja on antanut heille kaksi päivää aikaa poistua maasta, Venäjän ulkoministeriö kertoi torstaina.

Vastauksena Venäjä on antanut kahdelle Moskovassa työskentelevälle virolaisdiplomaatille saman käskyn, ulkoministeriön tiedote sanoo. Myös heitä syytetään vakoilusta. Tiedote jatkaa, ettei Venäjällä ollut muuta vaihtoehtoa kuin vastata Viron "harkittuun provokaatioon".

Molempien osapuolien karkotettuja syytettiin toimimisesta "asemaansa sopimattomasti", mikä diplomaattikielessä tarkoittaa vakoilua.

Venäjä kiisti diplomaatteihinsa kohdistuneet syytökset. Viro vahvisti torstaina diplomaattien karkottamisen, mutta ei suostunut yksilöimään sen syytä.

Venäjän ulkoministeriön lausunnon mukaan Venäjä on pahoillaan siitä, että maiden juuri parantumaan alkaneet välit ovat nyt uhattuna.

Viron presidentti Lennart Meri ja hänen venäläinen kollegansa Vladimir Putin ovat käyneet aiemmin sanasotaa Viron pyrkimyksistä liittyä sotilasliitto NATO:on.

STT-IA
1.9.2000


Ulkomaat -sivulle