Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuharton oikeudenkäyntiä lykättiinIndonesian entistä presidenttiä Suhartoa vastaan käytävän korruptio-oikeudenkäynnin tuomarit päättivät torstaina lykätä tapauksen käsittelyä kahdella viikolla. Päätös tehtiin syyttäjän pyynnöstä.


Suhartoa syytetään noin 3,6 miljardia markkaa vastaavan summan kavaltamisesta. Varat kuuluivat hyväntekeväisyysjärjestöille, joita hän hallitsi valtakaudellaan. Suharto on kiistänyt syytökset.

Oikeudenkäyntiä jatketaan 14. syyskuuta, tuomari Lalu Mariyun ilmoitti. Suharto, 79, ei saapunut oikeuden eteen torstaina huonon terveydentilansa vuoksi. Indonesian lakien mukaan syytetyn on oltava paikalla ensimmäisessä istunnossa, jossa syytteet luetaan.

Viranomaisten mukaan tuomarit harkitsevat keinoja joko pakottaa Suharto paikalle oikeussaliin tai anoa korkeimmalta oikeudelta mahdollisuutta käsitellä tapaus tämän poissaollessa.

Jos Suharto todetaan syylliseksi, hänet saatetaan tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Presidentti Abdurrahman Wahid on kuitenkin sanonut armahtavansa Suharton, jos tämä tuomitaan.


Asianajajat: Terveys ei kestä

Suharton asianajajat sanoivat torstaina, että tämän omien lääkärien mielestä entinen presidentti kärsii monista sairauksista eikä ole kykenevä osallistumaan oikeudenkäyntiin. Syyttäjän mukaan puolueettomien lääkärien tulisi tutkia Suharton terveydentila, ja Mariyu sanoi torstaina harkitsevansa pyyntöä.

Lausunnon Suharton terveydestä tulisi olla valmiina syyskuun 14. päivän uutta käsittelyä varten.

Noin 200 opiskelijamielenosoittajaa vaati oikeuden ulkopuolella Suhartoa oikeuteen terveydentilasta riippumatta. He myös kutsuivat tähänastista oikeudenkäyntiä saippuaoopperaksi ja vaativat muutoksia. Opiskelijoiden mielenosoituksilla oli suuri merkitys myös vuonna 1998, kun Suharto syrjäytettiin.

Myöhään keskiviikkona oikeusrakennuksen lähellä oli räjäytetty tyhjä bussi. Poliisin mukaan bussiin ilmeisesti heitettiin räjähde.

Suharto hallitsi Indonesiaa 32 vuotta.

STT-IKK
1.9.2000


Ulkomaat -sivulle