Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Harrastelijasukeltajan ei tarvitse olla supersankari



Viime viikkoina sukellus on ollut puheenaiheena pinnassa. Uponneen venäläisen ydinsukellusveneen Kurskin miehistön pelastusyrityksiin osallistuneet norjalaissukeltajat kiipesivät otsikoihin käsittämättömän kovapäisinä ja -kuntoisina kavereina, jotka tekevät työtään äärimmäisissä olosuhteissa.


Myös Estonian hylkyä tutkivan kansainvälisen ryhmän sukelluksia on seurattu tarkkaan.

Syvänmerensukellus on harvojen ammattilaisten laji. Harrastuksen alkuun voi kuitenkin päästä vaikka lähimmässä uimahallissa.

Suomen urheilusukeltajain liiton koulutuspäällikkö Mika Rautiainen vakuuttaa, ettei harrastelijasukeltajan tarvitse olla mikään supersankari.
- Normaali terve kunto riittää, Rautiainen lupaa.

Suomessa on tätä nykyä noin 25 000 jotakuinkin aktiivista sukelluksen harrastajaa. Heistä liki puolet kuuluu liittoon.

Viime vuosina lajin suosion lisääntyminen on näkynyt Rautiaisen mukaan selvästi peruskurssien kävijämäärissä. Seurojen järjestämille kursseille osallistuu tänä vuonna noin 1 500 uutta oppilasta ja kaupallisten yritysten tarjoamille toinen mokoma.

Viime vuosina niin sanottujen extreme-lajien hurja suosio on tuonut kursseille myös koko liudan satunnaisia sukeltajia.
- Sukeltamista käydään myös ihan vaan kokeilemassa elämyksen vuoksi siinä missä laskuvarjohyppyä tai kalliokiipeilyäkin, Rautiainen sanoo.

Niitä, jotka käyvät vedessä vain muutaman kerran vuodessa etelän lomallaan, on paljon.


Varovainen välttää vaaratilanteet

Sukeltajan mieleltä vaaditaan ennen muuta malttia. Vieraassa elementissä, veden alla hätääntyminen voi olla hengenvaarallista.

Rautiaisen mukaan harkitsevat ja varovaiset välttävät todennäköisimmin myös vaaranpaikat. Toisaalta hän toteaa, että lajista kiinnostuvat ovat yleensä jollain tapaa seikkailunhaluisia.

Fyysisesti rankka laji edellyttää säännöllisiä lääkärintarkastuksia. Sydänvikaiset, epileptikot ja keuhkosairauksista kärsivät eivät yleensä saa lääkäriltä sukelluslupaa.

Ruokavaliolla kurissa pidettävää diabetesta sairastavat saattavat päästä sukeltamaan helpoissa olosuhteissa. Myös astma saattaa rajoittaa sukeltamista.

Harrastepuolella kaikkia yli 30 metrin meneviä sukelluksia kutsutaan syväsukelluksiksi. Yli 50 metrin syvyyksiin mieliviä on vähän, ja koulutustakin löytyy Suomesta Rautiaisen mukaan vain niukalti.

Ammattisukeltajien määrän hän arvelee jäävän Suomessa alle sadan. Valtaosa pätevyyskirjat saaneistakin tekee sukeltajan töitä vain sivutoimisesti.

STT-IA
1.9.2000


Ajassa -sivulle