Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Uudet ohjeet tulivat voimaan vuodenvaihteessa

Turvaohjeiden laiminlyöminen yleisin sukellusturman syy



Valtaosa sukellusonnettomuuksista saa alkunsa inhimillisistä virheistä, ja lähes jokaisessa kuolemaan johtavassa sukellusturmassa laiminlyödään turvaohjeita.


Suomen Urheilusukeltajain liiton uudet turvaohjeet tulivat voimaan vuosituhannen vaihtuessa. Alun perin 70-luvulla laaditut ohjeet on kirjoitettu nyt ensimmäistä kertaa kokonaan uudelleen.

- Tähän asti niihin on suhtauduttu kuin uuteen Raamatun käännökseen. Vuosien varrella listaan on kyllä lisäilty uusia ohjeita, mutta vanhoihin ei ole uskallettu juuri koskea. 30 viime vuoden aikana ainakin varusteet ovat kuitenkin muuttuneet melko lailla, Urheilusukeltajain liiton koulutuspäällikkö Mika Rautiainen naurahtaa.

Nyt ohjeita on paitsi ajanmukaistettu myös tiivistetty ja selkeytetty. Suurimmat yksittäiset muutokset koskevat sukellussyvyyksiä. Myös kaasureserviä sekä pariköyden, tietokoneen ja pintapoijun käyttöä koskevia ohjeita on pohdittu uudelleen.

Joiltakin osin uudet ohjeet ovat aiempaa lievempiä. Ennen varsin ehdottomina esitettyjä kohtia on saatettu poistaa hienoisina ylilyönteinä.

Rautiaisen mukaan nykyään korostetaankin aiempaa enemmän sukeltajan omaa vastuuta.

- Radikaalisti ottaen tärkeimmät ohjeet voisi mahduttaa muutamaan lauseeseen: tee vain sellaisia sukelluksia, joihin olet saanut koulutuksen. Käytä vain varusteita, joita osaat käyttää. Ja käytä järkeä, Rautiainen kiteyttää.


Syvyysrajoja madallettu

Sukelluksella surmansa saa vuosittain muutama suomalainen. Toimintaraportteja läheltä piti -tilanteista tehdään vuodessa kymmeniä, ja painekammiohoitoon joutuu keskimäärin liki 30 sukeltajaa.

Tapahtumaraporttien tarkastelu osoittaa, että useimmissa onnettomuuksissa sukeltaja on mennyt syvemmälle kuin mihin hänet on koulutettu.

- Mielessä saattaa raksuttaa jo valmiiksi, että tämä on nyt jännää. Sitten jokin pieni, periaatteessa yksittäisenä ihan hallittavissa oleva asia menee pieleen ja saakin aikaan odottamattoman tapahtumaketjun, Rautiainen kuvaa.

Uusissa ohjeissa harrastelijasukeltajien syvyysrajaa on madallutettu 50 metristä 40 metriin. Ruotsissa ja Norjassa vastaava raja on vielä kymmenen metriä vähemmän. Siitä, pitäisikö yli 40 metrin ylipäätään sukeltaa pelkällä ilmalla, on kiistelty viime aikoina maailmalla vilkkaasti.


Turvallisuudesta huolehdittava itse

Suomen urheilusukeltajain liiton ohjeilla ei ole lainvoimaa, mutta jäsenseurat ovatkin sitoutuneet noudattamaan niitä. Käytännössä turvallisuusseikoista huolehtiminen on jokaisen sukeltajan omalla vastuulla.

Rautiaisen mukaan suurimpaan riskiryhmään kuuluvat jo jonkin verran lajia harrastaneet, jotka usein intoutuvat kokeilemaan syvyysrajoja jo ennen kuin ovat saaneet asianmukaisen koulutuksen.

- Muutaman vuoden sukeltanut saattaa kuvitella olevansa jo vanha tekijä. Aivan aloittelijat ovat yleensä viisaasti varovaisempia ja kunnioittavat vielä annettuja ohjeita. Todelliset konkarit taas tiedostavat, etteivät ole kokeneet vielä läheskään kaikkea, Rautiainen huomauttaa.

Sukelluskurssin suorittaminen ulkomailla on etelään matkaavien suosiossa. Kansainvälisesti tunnustettujen järjestäjien kurssit ovat Rautiaisen mukaan yleensä luotettavia.

Hän muistuttaa kuitenkin, että paikallisiin oloihin tutustuminen on ensiarvoisen tärkeää. Erilaisissa olosuhteissa käydyllä kurssilla asioista on saatettu puhua hiukan eri järjestyksessä ja toisenlaisin painotuksin.

Onnettomuustilastoja synkistävät miltei vuosittain myös sukellusturmat, joissa kokematon harrastelija tekee ammattilaiselle kuuluvia työsukelluksia.

Rautiaisen mukaan töitä tehdään usein harrastusvälineillä ja -menetelmillä. Yleensä myös välttämätön yhteys pinnalla olevaan turvahenkilöön puuttuu.

Kadonneen esineen noutaminen laiturin alta tai poijun kiinnittäminen veneeseen ovat Rautiaisen mukaan vielä sallitun rajoissa. Lain mukaan veden alaisia rakennustöitä saavat kuitenkin tehdä vain ihmiset, joilla on siihen pätevyys.

Sukellusturvallisuuden suurin viisaus kiteytyykin Rautiaisen mielestä lajin harrastajien keskuudessa suuresti kunnioitetun kapteeni Cousteaun sanomaan: "Hyvä sukeltaja ei koskaan edes joudu sellaisiin tilanteisiin, joista taitava sukeltaja osaa selviytyä."

STT-IA
1.9.2000


Ajassa -sivulle