Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTapahtui näinä päivinä...Tutkimus: Deep Blue ensimmäinen tietokonejulkkis

Maailman ensimmäinen tietokonejulkkis on IBM:n Deep Blue -tietokone, kertoo tuore markkinatutkimus. Deep Blue nousi maineeseen nujerrettuaan shakin maailmanmestarin Garri Kasparovin vuonna 1997.

Markkinatutkimuksen mukaan Deep Blue on ensimmäinen tietokone, joka voidaan luokitella kuuluisuudeksi. Tutkimuksen teki amerikkalainen Marketing Evaluations/TvQ -yhtiö, joka mittaa esiintyjien, mediahenkilöiden ja elokuvahahmojen tunnettuutta.

Yhteensä 1 200 amerikkalaiselle tehty tutkimus osoitti, että Deep Blue on jokseenkin yhtä suosittu kuin CNN-kanavan juontaja Larry King tai Teletapit. Shakkikone hävisi kuuluisuusmittauksessa vain niukasti Batmanille ja agenttisankari Austin Powersille.

Deep Blue on Kasparov-voittonsa jälkeen nostettu esille tämän tästä artikkeleissa, pilapiirroksissa ja tv-sarjoissa.


Ensimmäinen robotintekorobotti valmistunut

Halpavalmisteiset robotit, jotka pystyvät tekemään arkipäivän askareita, ovat askeleen lähempänä todellisuutta. Amerikkalaiset tiedemiehet ovat rakentaneet ensimmäisen robottijärjestelmän, joka pystyy suunnittelemaan ja valmistamaan toisia robotteja.

- Tämä systeemi luo pieniä lelurobotteja täysin automaattisesti. Ihmisen tarvitsee vain käynnistää niiden moottorit, selitti Brandeisin yliopiston professori Jordan Pollack.

Tutkijoiden mukaan lelurobotit voivat olla prototyyppi kotiroboteille, joihin tavallisilla ihmisillä olisi varaa.

- Nähdäkseni tämä systeemi on uuden teollisuudenalan airut. Ala tuottaisi tyhmiä robotteja, jotka suoriutuisivat vaikkapa imuroinnista tai muusta siivouksesta, Pollack visioi.


Uhkapeli vei mieheltä 130 miljoonaa kolmessa päivässä

Kun pelionni kääntää selkänsä, eivät isot panoksetkaan auta voittamaan. Tämän sai kokea australialainen mies, jonka kerrotaan hävinneen ainakin 20 miljoonaa dollaria (yli 130 mmk) kolmessa päivässä Las Vegasissa.

Kerry Packerin onni onnettomuudessa on se, että hän sattuu olemaan Australian rikkain mies. Packer on kerännyt media-alalla miljardiomaisuuden, joten isotkaan pelitappiot eivät vie kerjuulle.

On kuitenkin arvioitu, että Packerin jättitappio tuo hänelle kärkipään sijan Las Vegasin kaikkien aikojen suurimpien häviäjien listalla.

Kroisos upposi kolmen päivän tappioputkeen Bellagio-hotellissa heinäkuun puolivälissä. Miljoonat luistivat sormien välistä baccara-korttipelissä.

Pelihimo on ohentanut Packerin lompakkoa viime aikoina muutenkin. Hänen arvioidaan hävinneen kymmenessä kuukaudessa kaikkiaan noin 40 miljoonan jenkkidollarin verran.

Packerin omaisuuden arvoksi mitattiin 1999 yhteensä 4,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria.


Hylyn 300-vuotias viini pettymys

Oletus, jonka mukaan viini vain paranee vanhetessaan, ei pidä aina kutiaan. Tämä saatiin havaita Hollannissa, kun meren pohjasta löydetty 300-vuotias viinipullo pistettiin makutestiin.

Asiantuntijat makustelivat portugalilaista viiniä, joka löydettiin Hollannin Texel-saaren lähistölle uponneesta hylystä. Vaikka viinipullon korkki oli pysynyt tiiviisti kiinni, makutuomareiden tuomio oli tyly.

- Se maistuu vanhalta hillolta. Juoma on makeaa, ja siinä on häivähdys appelsiinin ja suolan makua, viinilaboratorion omistava Harry van den Dungen arvioi.

Pahinta viinissä oli haju. Jalo juoma oli kehittänyt kolmessa vuosisadassa mätien kananmunien löyhkän.
- Tämä viini haisee kammottavalta, van den Dungen teilasi.


Delfiini pelasti 14-vuotiaan pojan hukkumasta

Koiran asema ihmisen parhaana ystävänä saattaa olla uhattuna. Näin voi päätellä siitä, että delfiini on pelastanut 14-vuotiaan pojan hukkumasta Italian etelärannikolla.

Uimataidoton poika joutui veden varaan Adrianmerellä, kun hän putosi isänsä ohjaamalta pikkualukselta. Tilannetta tarkkaillut delfiini ui heti pojan alle ja piti tätä pinnalla.

Pyöriäinen onnistui jopa tuomaan pojan varovaisesti uiden takaisin aluksen vierelle, mistä ikikiitollinen isä nosti pojan ylös.

Myös pojan äiti osasi antaa kunnian pelastajalle.
- Delfiini pelasti ainoan poikani hengen. Tuntuu liki mahdottomalta, että eläin voi tehdä jotain tällaista. Se käytti vaistojaan pelastaakseen ihmisen hengen, äiti äimisteli.

Liki kolmimetrinen pelastajadelfiini on seudun kalastajille tuttu yksilö. Asiantuntijoiden mukaan delfiinit etsivät muutenkin yhä enemmän kontaktia ihmisiin.


Elämäkerta: Nixon söi mielialalääkkeitä ja pieksi vaimoaan

Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon söi mielialaa sääteleviä lääkkeitä ja pieksi vaimoaan, väittää Nixonin tuore elämäkertakirja. Teoksen mukaan presidenttiä hoitanut psykoterapeutti luonnehti häntä 1970-luvun alussa määreellä neuroottinen.

Väitteet löytyvät Anthony Summersin kirjasta The Arrogance of Power: The Secret World of Richard Nixon.

Summersin mukaan "Tricky Dickin" mielentila huolestutti myös puolustusministeri James Schlesingeriä. Opus väittää puolustusministerin jopa antaneen määräyksen, jonka mukaan armeijan yksiköt eivät saaneet reagoida Valkoisen talon käskyihin, jos puolustusministeri tai ulkoministeri ei vahvista käskyä.

Elämäkerrassa kerrotaan, että Nixonille määrättiin ainakin 2 000 kappaletta Dilatin-nimistä mielialalääkettä. Lääkkeellä saattaa olla vakavia sivuvaikutuksia kuten muistin heikkeneminen ja sekavuus.

Joidenkin arvioiden mukaan Nixonilla oli ilmiselvästi käyttöä Dilatinille - sen kun on määrä vähentää pelkoa, huolta, syyllisyyden tunteita, paniikkia ja ärtymystä.

Koonnut: IA
1.9.2000


Ulkomaat -sivulle