Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSuomessa käytetään Pohjoismaista vähiten rahaa terveydenhuoltoonSuomessa käytetään tuntuvasti vähemmän rahaa terveydenhuoltoon ja vanhusten palveluihin kuin muissa Pohjoismaissa.


Vuonna 1998 terveydenhuollon ja vanhustenhuollon menot olivat meillä 35 prosenttia alhaisemmat kuin Norjassa ja Ruotsissa ja 25 prosenttia pienemmät kuin Tanskassa ja Islannissa.

Ero muuttuu hieman pienemmäksi, jos mukaan lasketaan asiakkaiden itse maksama osuus, joka on puolestaan Pohjoismaiden korkein.

Tiedot ilmenevät Pohjoismaiden sosiaalitilastokomitean ja terveystilastokomitean tilastojulkaisuista.


Sosiaalimenot alenivat ainoastaan Suomessa

Muista Pohjoismaista poiketen Suomen sosiaalimenot alenivat reaalisesti 0,4 prosenttia vuonna 1998. Suurin syy tähän oli työttömyysmenojen supistuminen, vaikka Suomessa onkin edelleenkin Pohjoismaiden korkein työttömyys.

Islanti ja Norja lisäsivät selvästi panostustaan sosiaaliturvaan vuonna 1998. Näissä maissa sosiaalimenot kasvoivat peräti 7-9 prosenttia. Ruotsissa ja Tanskassa kasvu jäi 1-3,5 prosenttiin.

Bruttokansantuotteeseen suhteutettuna Ruotsin sosiaalimenot olivat edelleen Pohjoismaiden suurimmat eli 33,3 prosenttia ja Suomessa toiseksi pienimmät eli 27,3 prosenttia.

Minimieläkkeen taso on Suomessa 10-25 prosenttia alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa.


Suomalaismiehet muita sairaampia

Terveystilasto kertoo puolestaan, että suomalaismiesten odotettavissa oleva elinikä on lähes kaksi vuotta lyhyempi kuin muiden pohjoismaalaisten miesten. Suomalaiset naiset voivat odottaa elävänsä yhtä iäkkäiksi kuin muutkin pohjoismaalaiset naiset.

Syövän ilmaantuvuus on Suomessa alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa, ja myös HIV-tartuntoja meillä on vähemmän.

Sen sijaan tuberkuloosia ja tippuria meillä on kaksi kertaa enemmän ja kuppaa peräti kolme kertaa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

STT-IA
1.9.2000


Kotimaa -sivulle